Tips Bruid De Grote Dag Praktische zaken

Zwanger en trouwen? Tien tips!

Trouwen als je zwanger bent is heel leuk en bijzonder. Tenslotte ben je nu niet alleen: je baby’tje hoort er ook al een beetje bij! Het maakt de voorbereidingen voor de bruiloft ook anders. Misschien ben je niet altijd even fit. En hoe doe je dat eigenlijk met de trouwjurk? Die kun je niet al vier maanden van tevoren passen, want je kunt nog niet voorspellen hoe jouw buik er op je trouwdag uit gaat zien. Zwanger zijn en trouwen gaan prima samen, maar je moet wel net even op andere dingen letten. Deze tien tips helpen je om een perfecte bruiloft te plannen als je zwanger bent.

Tip 1: de juiste trouwdatum

Trouwen tijdens de zwangerschap doe je het beste tussen 3 en 7 maanden zwangerschap. In de eerste drie maanden heb je meestal klachten zoals vermoeidheid en misselijkheid. Die klachten worden na 12 weken een stuk minder en in de periode tussen 3 en 7 maanden heb je meestal veel minder zwangerschapskwaaltjes. Maar wanneer je de 32 weken voorbij bent, is de kans weer wat groter dat je kwaaltjes krijgt. Klachten als bandenpijn, voorweeën, harde buiken en vermoeidheid kunnen de trouwdag behoorlijk bederven.

Tip 2: de juiste dagplanning

De dagindeling op je trouwdag is belangrijk en deze kun je al ruim van tevoren maken. Bedenk dat je tijdens je zwangerschap wel even rustmomenten inplant om weer even bij te tanken. Kies dus voor een betere spreiding over de dag. En misschien is het ook verstandig om het ’s avonds niet al te laat te maken. Er zijn bruiden die ervoor kiezen om eerder te vertrekken van het feest en hun man verder de honneurs laten waarnemen.

Tip 3: het juiste eten

Je stelt al van tevoren het menu vast dat op de trouwdag geserveerd gaat worden. Daarbij moet je hard zijn: wat jij niet mag, mogen je gasten ook niet. Het is tenslotte niet erg leuk voor jou als je gasten allemaal biefstukjes en gerookte zalm naar binnen werken, terwijl jij dat niet mag. Gelukkig zijn er heel erg veel dingen die je wel gewoon mag eten, dus nog steeds keus genoeg!

Tip 4: de zoektocht naar de trouwjurk

Het vinden van een trouwjurk is als je zwanger bent meestal niet eens zo moeilijk! Elke (goede) bruidsmodezaak heeft ervaring met klanten die zwanger zijn. Het is wel heel belangrijk dat je een winkel kiest waarvan de coupeuse kort voor de datum nog de jurk kan aanpassen als dat nodig is. Check ook of de coupeuse niet net rond jullie trouwdatum op vakantie gaat of zelf met zwangerschapsverlof gaat!

Tip 5: trouwschoenen kopen als je zwanger bent

Je voeten veranderen tijdens je zwangerschap ook. Denk aan groter wordende voeten, maar hou ook rekening met gezwollen voeten doordat je vocht vasthoudt. Kies dus liever niet voor hakschoenen en geef je voeten de ruimte. Er zijn genoeg mooie trouwschoenen te vinden en als je een lange trouwjurk hebt gekozen, kun je ook schoenen kiezen die minder mooi zijn, maar wel heel praktisch.

Tip 6: een rustig plekje op locatie

Hoewel je het misschien voor jezelf niet toe wilt geven, ben je als je zwanger bent eerder aan een pauze toe. Het kan heel prettig zijn om op elke locatie een plekje te regelen waar je heen kunt gaan als je moe bent. Als je van tevoren weet dat die plek er is, ben je vaak wat relaxter gedurende de dag. Alleen al de wetenschap dat je je terug kunt trekken zorgt vaak dat je het langer volhoudt.

Tip 7: verbloemen of showen?

Je kunt op verschillende manieren omgaan met je zwangerschap. Je kunt proberen de zwangerschap te verbloemen, maar na de 13-15 weken ga je dat niet meer redden. Daarna heb je nog maar twee keuzes: gewoon accepteren en er weinig speciale aandacht aan schenken, of juist gaan showen met die buik. Er zijn allerlei leuke dingen die je kunt doen om het baby-thema te verwerken in je trouwdag als je dat wilt (zie tip 9!).

Tip 8: andere meningen

Misschien hebben heel veel anderen wel een mening over jouw zwangerschap en het feit dat je tijdens de zwangerschap trouwt. Je kunt ervoor kiezen om naar elke mening te luisteren, maar dan weet je een ding zeker: het wordt een gestresste dag! Je kunt beter positieve meningen ter harte nemen en negatieve meningen langs je heen laten glijden. Maak je eigen keuzes, het is tenslotte júllie dag.

Tip 9: baby showen

Je kunt, als jij en je toekomstige man dat leuk vinden, het babythema in de trouwdag verwerken. Zo kan het heel leuk zijn om babyspulletjes op het wensenlijstje te zetten. De bruidstaart heeft vaak decoratie, waarin je ook het thema kunt verwerken. Natuurlijk kunnen pasteltinten best jouw trouwkleuren worden. Als je dat wilt, kun je zelfs de hele bruiloft in het baby-thema doen.

Tip 10: vóór en na de bruiloft

Vóór de bruiloft is er meestal best wat stress. Het is daarom goed om, bijvoorbeeld met je zus(sen) of vriendin(en) een dagje of weekendje te gaan relaxen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan een welness-center of zwembad. Na de bruiloft op huwelijksreis? Check dan even de adviezen die in het land waar je heen gaat gelden voor zwangere vrouwen. En kijk ook naar de vliegregels: niet elke vliegmaatschappij is erg enthousiast over het meenemen van zwangere dames.

Trouwen tijdens de zwangerschap hoeft geen enkel probleem te zijn. Sterker nog, veel vrouwen genieten er juist met volle teugen van. Jullie gaan niet met zijn tweeën trouwen, maar er is tegelijk al een derde mensje aanwezig. En dat is fantastisch, of dat nu gepland was of niet! Maak er dus gewoon een mooie dag van en negeer negatieve opmerkingen (als die er zijn tenminste). Zorg dat je wat extra rustmomenten inbouwt en geniet. Het is júllie dag!

Afbeelding afkomstig van shutterstock.com