Themabruiloft Bruid Bruidegom De Grote Dag Het trouwfeest Kleding & Styling Trouwen in het buitenland

Zo ziet een Turkse bruiloft eruit

Een Turkse bruiloft gaat heel anders dan een Nederlandse bruiloft. Het begint al met de manier waarop de partners elkaar ontmoeten en het huwelijksaanzoek. Daarnaast duurt de gemiddelde Turkse bruiloft 3 dagen. Het is dus een langgerekt feest dat wordt gekenmerkt door allerlei tradities. Ben jij uitgenodigd voor een Turkse bruiloft, of wil je graag zelf een Turkse bruiloft organiseren? Wij leggen uit hoe dat allemaal gaat.

Het huwelijksaanzoek

Vroeger was het traditie dat Turkse meisjes door hun ouders werden uitgehuwelijkt. De beide partners hadden elkaar meestal nog nooit gezien. Ook de jongens mochten hun bruid niet zelf kiezen! Dat is tegenwoordig wel anders. Alleen in Oost-Turkije wordt er nog uitgehuwelijkt, in de meeste andere gebieden hebben de partners zelf ook wat in te brengen. Hoewel zelfs nu nog de ouders toestemming moeten geven voor het huwelijk.

De familie van de man doet het huwelijksaanzoek. Dit hoort een jongen niet zelf te doen – en een meisje al helemaal niet! De ouders van de jongen komen op kennismakingsbezoek en bekijken het meisje om te zien of ze geschikt is. Daarna maken de ouders van het meisje de beslissing wel of niet akkoord te gaan met het aanzoek. Het meisje moet tegenwoordig ook met het huwelijk instemmen (in de meeste regio’s).

Gesluierde bruid

www.aroosjoon.nl

Bruidsschat en verloving

De bruidsschat is in de Turkse traditie een geschenk van de man aan de vrouw. Het geschenk is dus niet voor haar familie! De bruidsschat bestaat vaak uit geld, kostbaarheden of vastgoed. Maar aangezien ze in het huwelijk ondergeschikt is aan de man, is het in feite nog steeds eigendom van de man. Het is een soort waarborg dat de man rijk genoeg is, dus dat het gezinnetje een goede toekomst heeft.

De verloving is een officieel gedeelte van de traditie. Bruid en bruidegom gaan vooraf samen (met een familielid als chaperonne) de stad in om mooie kleren en gouden ringen te kopen. Op de verlovingsdag zijn beide partners mooi gekleed. De imam houdt een toespraak en vervolgens worden de ringen gebracht. Ze zitten aan elkaar met een lint en de partners schuiven elkaar de ring aan de vinger zodat de handen verbonden worden. Dan knipt de imam of een familielid het lintje door en is de verloving een feit. De gasten krijgen altijd wat lekkers mee.

Trouwen voor wet én imam

In Nederland is een huwelijk geldig als je voor de wet bent getrouwd. Maar in Turkije is het verplicht om twee keer te trouwen: voor de wet én voor de imam. Sla je een van deze twee voorwaarden over, dan ben je niet officieel getrouwd. Het trouwen voor de wet gebeurt als eerste. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als in Nederland. Een ambtenaar houdt een korte toespraak, het bruidspaar geeft het ‘ja-woord’ en het boekje wordt getekend door bruidspaar en getuigen.

Het trouwen voor de imam is niet echt vergelijkbaar met een kerkelijk huwelijk in Nederland. De imam komt gewoon bij mensen thuis. De huwelijksvoorwaarden en afspraken worden doorgenomen en de imam controleert of de bruidsschat is betaald. De bruid kan ook nog een clausule opstellen met eisen wat zij moet krijgen als de bruidegom het huwelijk verbreekt. Daarna houdt de imam een korte toespraak en vraagt het bruidspaar drie keer of ze willen trouwen. Daarna leest hij een koran-tekst voor of doet een kort gebed en dat is meteen het einde van het officiële gedeelte.

Drie dagen feest

De Turkse bruiloft begint met het officiële deel. Daarna is er drie dagen feest. Er is voor de bruidegom een man en voor de bruid een vrouw om hen te begeleiden. Vaak zijn dit familieleden of goede vrienden die al getrouwd zijn. Ze dienen als getuigen en helpen de partners door het feest heen. Dat gaat volgens specifieke tradities.

Vader spreekt bruidspaar toe

www.isilandfabio.com

Dag 1: Het bezichtigen van de bruidskist

De bruidskist is een mooie kist met daarin allerlei stoffen. Handdoeken, kleedjes, lakens… Alles is mooi gemaakt en geborduurd door de bruid. Een deel van de inhoud is bestemd als cadeau voor de ouders en familie van de bruidegom, een deel behoort tot de uitzet van het stel. De inhoud wordt uitgestald in het huis van de bruid en de gasten kunnen dit komen bekijken.

Dag 2: Het henna-feest

Het henna-feest is een traditie die de bruid en de bruidegom gescheiden vieren. Het is een soort vrijgezellenfeest. De bruid verzamelt haar vrouwelijke familieleden en vriendinnen. Ze wordt mooi gekleed en opgemaakt en samen vieren ze feest. Halverwege de avond komen de vrouwelijke familieleden en vriendinnen van de bruidegom de henna brengen. De meisjes gaan in een kring rond de bruid staan en zij wordt gesluierd. Dan wordt henna aangebracht op haar handen en voeten. Als de henna is ingewerkt gaat de sluier af en wordt er verder gefeest. De bruidegom viert met alle mannelijke familieleden en vrienden ook het henna-feest. Maar bij hem komt er ook een imam langs die de koran citeert en hen veel geluk en zegen wenst. Bij de bruidegom worden alleen de handen met henna geverfd.

Dag 3: De bruiloft

De bruiloft begint meestal vroeg in de avond, maar de bruid gaat al eerder naar de kapper om zich klaar te laten maken. Samen met de bruidegom laten ze meestal ook ’s middags nog trouwfoto’s maken. Als teken van haar maagdelijkheid knoopt de vader een rood lint om het middel van de bruid. Dit is een belangrijke traditie!

De bruid en bruidegom arriveren in een versierde auto bij de feestzaal. Er wordt meestal een grote zaal gehuurd, want alle genodigden nemen hun hele gezin mee. Er is een versierde tafel voor het bruidspaar en er zijn gereserveerde tafels voor directe familie. De gasten komen aan vóór het bruidspaar en worden welkom geheten door de wederzijdse ouders. Het bruidspaar komt een uur na aanvangstijd aan. Ze gaan meteen door naar de dansvloer en beginnen de eerste dans. Al snel stroomt de dansvloer vol en is het feest echt begonnen.

De bruidstaart is een heel aparte traditie. Hij wordt naar binnen gereden, waarna de bruid en bruidegom hem mogen aansnijden. Wanneer ze het mes in de taart willen zetten houdt de zaalbediende het mes tegen. Hij roept: “Het mes snijdt niet!” Daarop moet het bruidspaar papiergeld op de taart leggen, totdat het mes ‘scherp’ genoeg is. Dit geld is voor de zaalverhuurder. Dit gebeurt in Nederland vrijwel nooit, maar in Turkije wel. Soms moet worden ingegrepen door een van de vaders, want het bedrag kan flink oplopen!

Aan het eind van de bruiloft mogen de gasten hun huwelijkscadeaus geven. Dit gebeurt vaak in de vorm van goud en sieraden. De bruid en bruidegom gaan op een podium staan en worden letterlijk ‘behangen’ met hun cadeaus. Goud wordt op een speld geplakt en aan hen gehangen, armbanden en andere sieraden worden meteen omgedaan. Dit wordt goed vastgelegd, inclusief van wie ze de cadeaus kregen. Want later, als een van de gasten trouwt, mag er geen minderwaardig cadeau worden teruggegeven.

De huwelijksnacht

De huwelijksnacht wordt geconsumeerd na de derde dag van feesten. Heel soms komt het nog voor dat het bebloede laken wordt getoond. In sommige landelijke regio’s is het nog wel een traditie. Maar ondertussen zijn de meeste Turken iets ruimdenkender geworden in dit opzicht. Bovendien is nu ook wat meer bekend dat niet elk meisje bloedt bij de ontmaagding, wat voor een heleboel ellende kan zorgen. Na de huwelijksnacht vertrekt het paar naar de nieuwe woning of ze blijven in de woning van de ouders van de bruidegom wonen. Telkens wanneer ze de wederzijdse schoonouders zien, moeten ze die een handkus geven om hun respect te tonen.

Een Turkse bruiloft heeft heel wat meer om het lijf dan een Nederlandse bruiloft. De drie dagen feest zijn natuurlijk heel aantrekkelijk, maar maken een Turkse bruiloft ook een heel stuk duurder. Daarom gaan Turkse jongeren vaak hun bruiloft aanpassen aan westerse normen en wordt het een korter proces. Maar wanneer ze erg traditionele ouders hebben, is dat geen optie. Het Turkse bruiloftsfeest is heel uitbundig en vaak nóg vrolijker dan het Nederlandse. Dus het heeft zeker voordelen om in deze stijl te trouwen!