Het trouwfeest Bruid Bruidegom Themabruiloft

Zo ziet een Chinese bruiloft eruit

Veel Chinezen bekijken met verbijstering naar de Nederlandse trouwtradities. Voor hen is alles gek: van de witte trouwjurk tot het – in hun ogen – eenvoudige diner. Het gekste is voor hen eigenlijk de voorbereiding van het Nederlandse huwelijk. Het feit dat de toekomstige bruid en bruidegom elkaar al heel goed kennen en dat de man de vrouw ten huwelijk vraagt op een romantische locatie is al heel bijzonder. Hoe gaat het trouwen er in China eigenlijk aan toe? Zo ziet een traditionele Chinese bruiloft eruit!

1. Het vinden van de juiste partner

In China is het gebruikelijk dat de ouders van de bruidegom-to-be op zoek gaan naar een bruid voor hun zoon. Zij nemen contact op met een bemiddelaar, die vervolgens in gesprek gaat met de ouders van de gekozen vrouw. De bemiddelaar schildert de mannelijke partner zo voordelig mogelijk af en overhandigt cadeaus aan de ouders van de bruid. Wanneer de ouders van de bruid geïnteresseerd zijn in het huwelijksaanbod, geven ze de bemiddelaar een brief mee met daarin de geboortedatum en geboortetijd van hun dochter.

2. Rituelen om te bepalen of het een goed huwelijk zal zijn

De brief met de geboortegegevens van de dochter wordt in het huis van de toekomstige bruidegom op het familie-altaar gelegd. Daar zal de brief drie dagen blijven liggen. Gebeurt er tijdens die dagen iets ergs, zoals een familieruzie, ontslag of financiële problemen, dan is dat een slecht voorteken en de onderhandelingen stoppen. Is er geen slecht nieuws, dan wordt de brief doorgestuurd naar een waarzegster die vaststelt of dit huwelijk goed zal zijn. Is het huwelijk door de ouders van de bruidegom goedgekeurd, dan zal het ritueel zich herhalen bij de ouders van de bruid.

3. De verloving

De officiële verloving begint pas als er wederzijds cadeaus worden uitgewisseld tussen de families. Zo is het gebruikelijk dat de ouders van de bruidegom de ouders van de bruid allerlei mooie cadeaus geven. Zijn de cadeaus uitgewisseld, dan komen beide ouderparen bij elkaar om de voorwaarden te bespreken, zoals de bruidsschat. Pas dan is de verloving officieel begonnen en die duurt minimaal 1 jaar.

4. Het huwelijk – de bruid

De bruid heeft haar toekomstige man meestal nog nooit gezien als ze hoort dat ze verloofd is. De trouwdatum wordt gekozen door een waarzegster. Ongeveer een week vóór het huwelijk trekt de bruid zich met haar vriendinnen terug in een aparte ruimte. Daar beginnen zij te rouwen omdat ze bij haar familie weg zal gaan. Ook mopperen ze vaak over alles waar maar over te mopperen valt. Geen fijne voorbereiding dus! Op de dag van de bruiloft wordt de bruid ritueel gewassen en aangekleed, meestal in rode kleren om geluk te brengen. Ze krijgt ook een gordijntje van stroken stof voor het gezicht, zodat ze de bruidegom niet te vroeg zal zien.

5. Het huwelijk – de bruidegom

De bruidegom heeft een heel wat leukere traditie op de dag voor de bruiloft. Hij gaat, samen met een ‘geluksbrenger’ het huwelijksbed opzetten. De geluksbrenger is meestal iemand met veel kinderen. Vervolgens wordt het bed bestrooid met dadels, pinda’s en vruchten om de vruchtbaarheid te bevorderen. De kinderen van de familie mogen al dat lekkers van het bed komen halen, zodat het een gezellig feest wordt. Op de ochtend van de bruiloft krijgt de bruidegom het traditionele familie-hoofddeksel op. Dan gaat hij zijn bruid halen, waar hij bij de deur wordt opgewacht door de bruidsmeisjes en hij moet eerst een reeks (grappige) taken vervullen voordat hij zijn bruid mag halen.

6. Thee schenken en trouwen

Wanneer de bruidegom zijn bruid ophaalt, schenken zij samen de thee in voor haar ouders en oudste familieleden om hen respect te betonen. Daarna gaan ze terug naar het huis van de bruidegom, waar ze samen voor zijn ouders de thee inschenken. Dit ritueel laat zien dat ze eerbied hebben voor hun ouders en is een afscheidssymbool. Na het thee schenken gaan ze samen naar de kerk of de administratie om het huwelijk te laten vastleggen.

7. Samen eten

Het bruidspaar gaat met vervolgens ouders, familie en vrienden naar een groot restaurant waar ze een 12-gangen diner zullen eten. Dit is niet alleen bedoeld om geluk te brengen, maar ook om iedereen te bedanken voor de vriendschappen van de afgelopen jaren. Het samen eten is het leukste en gezelligste deel van de bruiloft en de maaltijd gaat urenlang door. Daarna is het stel getrouwd en gaan ze naar hun huis om het huwelijksbed in te wijden.

Het is voor ons als Nederlanders een gek idee om te trouwen met iemand die je misschien nog nooit hebt gezien. Geen romantische hofmakerij, maar zakelijke afspraken en onderhandelingen zijn de voorbereiding op een huwelijk. Toch moet worden opgemerkt dat de meeste Chinese huwelijken heel goed gaan en dat ze gemiddeld gezien minstens even gelukkig zijn als Nederlandse echtparen. Tegenwoordig worden er echter hier en daar nog weleens wat stappen overgeslagen van deze traditionele Chinese bruiloft.