Tips

Zo financier je jouw droombruiloft

Zo financier je jouw droombruiloft

De dag van je bruiloft is waarschijnlijk één van de mooiste dagen van je leven. Je hebt er maanden – misschien wel jaren – naar uitgekeken, al je dierbaren zullen aanwezig zijn, en je belooft eeuwige liefde en trouw aan je partner. Je wilt dan natuurlijk ook dat de bruiloft precies gaat zoals je hoopt, en dat het zowel voor jou als je gasten een dag wordt om nooit te vergeten. Maar wat nou als je krap bij kas zit en al compleet in de stress schiet bij de gedachte van het kostenplaatje dat bij die grote dag hoort? Je kunt natuurlijk geld sparen, geld lenen of gaan voor een low-budget-bruiloft. Want je moet uiteindelijk hoe dan ook dat geld voor je bruiloft bij elkaar krijgen.

Geld sparen

Een gemiddelde bruiloft kost al gauw tussen de 10.000 en 20.000 euro. Het is dan ook een must om ruim op tijd te beginnen met geld opzij zetten voor deze grote dag. Maak een planning met daarbij een kostenplaatje, om precies te weten hoeveel geld jij kwijt zult zijn aan de bruiloft en alles wat daarbij komt kijken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de kosten voor de ceremonie, het feest, de taart en kosten voor de fotograaf en dj. Het is handig om daarnaast tien procent boven de begroting te zitten, zodat je ook onverwachte kosten kunt dekken. Zet vervolgens maandelijks een vast bedrag op een spaarrekening.

Geld lenen ook een optie

Misschien is de bruiloft al over een halfjaar en heb je te weinig tijd om geld bij elkaar te sparen, of misschien heb je simpelweg niet genoeg inkomsten om te kunnen sparen. Dan is het altijd nog mogelijk om geld te lenen voor de bruiloft. Door geld (bij) te lenen weet je zeker dat je de kosten van de begroting kunt dekken. Zo kun je misschien wel de bruiloft van je dromen hebben, met alles erop en eraan, zonder daarvoor al te veel concessies te doen.

Hou er daarbij wel rekening mee dat je het geleende bedrag uiteindelijk gewoon terug moet betalen met een rente, en dus voorlopig vast zit aan een lening. Zorg dus dat je een lening met eerlijke rente en gunstige voorwaarden afsluit. Geld lenen vergelijken helpt je deze te vinden.

Houd er ook rekening mee dat je BKR geregistreerd wordt. Dit kan uiteindelijk nadelig zijn bij bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek. Bedenk dus goed of geld lenen past bij jouw (financiële) situatie.

Ga voor low budget

Misschien hoef je niet al te veel poespas op je bruiloft, of wil je niet vastzitten aan een lening. Dan kun je er ook voor kiezen om de bruiloft op een goedkopere wijze te vieren en te gaan voor low budget. Zo hoef je niet extreem lang te sparen of geld bij te lenen. Kies bijvoorbeeld voor een goedkope trouwlocatie in een bos of op het strand, en besteed zo min mogelijk taken uit. Misschien kan je schoonzus wel fantastische (bruids)taarten bakken, kan je neefje foto’s schieten tijdens het bruidsfeest en wellicht kun je de bruidsjurk van je overgrootmoeder een hippe touch up geven. Zo bespaar je veel geld en heb je alsnog een bruiloft vol sfeer, mede mogelijk gemaakt is door je gasten.