Kosten trouwen Planning

Zo bespaar je op je huwelijkskosten

Zo bespaar je op je huwelijkskosten

Gefeliciteerd! Jullie zijn verloofd! Dat is hartstikke leuk, maar er breekt nu ook een spannende én dure tijd voor jullie aan. Het organiseren van een bruiloft kost namelijk behoorlijk wat geld. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat stellen voornamelijk in het huwelijksbootje stappen als ze vertrouwen hebben in hun eigen economische situatie. Trouwen wordt als een luxe gezien. Maar ook als je een beperkt budget hebt, kun je van jouw bruiloft een feest maken. We geven je een paar tips waar je op kunt besparen.

Kies een goedkope dag

Hoeveel het kost om te trouwen verschilt per gemeente én per dag en tijdstip. Alle grote gemeenten zijn verplicht om twee momenten per week te hebben waarop mensen gratis kunnen trouwen. Deze momenten zijn wel vaak snel vol, dus als je hier gebruik van wil maken moet je er snel bij zijn en het lang van tevoren plannen. Verder is op maandag t/m woensdag trouwen meestal goedkoper dan op donderdag t/m zondag. Maakt de datum voor jullie weinig uit? Informeer dan bij je gemeente en kies een goedkoop tijdstip.

Verstuur digitale uitnodigingen

Echte kaarten versturen is hartstikke romantisch, maar ook behoorlijk duur. Niet alleen kost het drukwerk het nodige geld, ook de postzegels kunnen bij een flinke gastenlijst flink in de papieren lopen. Tegenwoordig zijn er genoeg leuke en romantische digitale kaarten te vinden. Of maak een speciale (gratis) website aan met alle informatie en deel de link met je gasten. Hier kun je niet alleen de uitnodiging op communiceren, maar heb je ook genoeg ruimte om na de bruiloft bijvoorbeeld wat foto’s te delen of een gastenboek aan te maken.

Bespaar op de jurk

Natuurlijk wil je een prachtige bruidsjurk, maar dat betekent niet dat je het duurste exemplaar hoeft te kopen. Er zijn ook veel budgetbruidsjurken te koop. Of kies voor een korte jurk. Dit scheelt vaak honderden euro’s ten opzichte van een lang exemplaar. Lees vooral ook de andere tips voor budgetbruidskleding.

Bespaar op andere dingen dan jouw bruiloft

Dromen jullie al jaren over jullie bruiloft en is besparen op bepaalde onderdelen daarom geen optie? Dan kun je kijken of er andere aspecten in jullie leven zijn waar je op kunt besparen. Overstappen energie kan bijvoorbeeld een goede manier zijn om jaarlijks flink wat geld uit te sparen. Dat geld kunnen jullie dan mooi weer in jullie spaarpotje voor de bruiloft stoppen. Zo zijn jullie eenvoudig weer een stapje dichterbij jullie droombruiloft!

Beperk de gastenlijst

Tot slot: een van de rekeningen die het hoogste oploopt is die van de catering. We snappen als je niet wil besparen op lekkere hapjes en drankjes door zelf uren in de keuken te gaan staan. Gelukkig kun je hier ook op besparen door simpelweg minder gasten uit te nodigen. Een intieme bruiloft heeft bovendien meer voordelen. Zo kun je een kleinere locatie huren en heb je op de dag zelf tijd om daadwerkelijk al je gasten te spreken. Dat is wel zo gezellig.