Trouwbedankjes

Zelf een uniek houten gastenboek maken

Een gastenboek is een prachtige herinnering aan jullie trouwdag. Alle gasten kunnen hun naam of een speciale boodschap achterlaten. Jaren later kun je nog steeds bekijken wie jullie dag heeft bijgewoond en wat ze jullie toen hebben toegewenst. Een gastenboek is leuk als boek, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een manier waarop je er beter naar kunt kijken. Bijvoorbeeld door het maken van een houten gastenboek. Het creatieve koppel maakt zijn of haar gastenboek natuurlijk helemaal zelf!

Wat heb je nodig voor een houten gastenboek?

  • Een plaat MDF
  • Vier houten latten
  • Een glasplaat of plexiglas
  • Drie latten met dezelfde dikte als het glas
  • Witte verf
  • Houten schijven
  • Spijkers en een hamer
  • Lijm

Zelf een uniek houten gastenboek maken

Hoe maak je een houten gastenboek?

Alle materialen op maat maken

Allereerst bepaal je de afmetingen van je houten gastenboek. Het is de bedoeling dat de gasten hun naam op de houten schijven schrijven. Hoeveel gasten heb je? En wil je alle schijven in het gastenboek gevuld hebben of wil je er ook ‘lege’ schijven tussen? Afhankelijk van je keuze en de aantallen bepaal je hoeveel schijven je nodig hebt. De schijven hebben een diameter van ongeveer 5 centimeter. Je kunt de schijven zelf maken door een tak in plakken te snijden en het hout te laten drogen. Ook kun je de schijven kopen bij hobbywinkels, via Aliexpress, Action of Bol.com. Leg de schijven bij elkaar en kijk hoeveel ruimte ze ongeveer in beslag nemen.

Vervolgens zaag je de houten latten op maat. Dit is dus afhankelijk van het aantal schijven dat je gaat plaatsen. Een mooie afmeting is bijvoorbeeld door twee laten van 50 centimeter lang te gebruiken en twee latten van 30 centimeter. Wanneer je latten 5 centimeter breed zijn, heb je een MDF-plaat nodig van 50 centimeter hoog en 40 centimeter breed.

Wanneer je latten op maat zijn, is het tijd voor de volgende stap: je hebt nog drie latten nodig die de ruimte tussen het MDF en de latten openhouden voor het (plexi)glas en de schijven hout. Deze zaag je wederom op 50 centimeter af. Afhankelijk van de breedte van de latten, maak je het onderste latje over de hele breedte van het MDF. Wanneer bijvoorbeeld je ’tussenlatten’ 2 centimeter breed zijn, wordt het onderste latje 44 centimeter breed. Zo heb je genoeg ruimte over om het (plexi)glas te laten rusten op het hout. Zorg er ook voor dat achter het plexiglas de houten schijven nog kunnen!

Je gastenboek in elkaar zetten

Nu is het tijd om het MDF te gaan schilderen! Een mooi effect is om het effect wit te schilderen. Je kunt ook het MDF zo laten voor een ‘houten’ uitstraling. Vervolgens lijm, timmer of boor je de dunne latten op het MDF, gevolgd door de bredere latten. Als alles goed is gegaan, heb je nu een lijst gemaakt met een gleuf erachter waar het (plexi)glas tussen kan.

Vervolgens zorg je voor de (plexi)glasplaat op de juiste afmetingen. Het plexiglas moet binnen de dunste latten passen, maar achter de bovenste latten vallen. Als de afmetingen kloppen, kun je de boomschijfjes er tussen laten vallen alsof het een spaarpot is. Tenslotte dien je nog op het plexiglas een houten lat te bevestigen, zodat het gastenboek een geheel wordt. Het beste kun je dit doen door de glasplaat in het houten frame te laten zakken en zo het laatste houten latje te bevestigen.

Je gastenboek neerzetten op en na je bruiloft

Op je bruiloft laat je alle gasten met een zwarte stift (of ander materiaal) op de boomschijven hun naam zetten. Je kunt de schijven vervolgens verzamelen in een glazen pot of je legt het gastenboek plat neer zonder glasplaat zodat gasten hun eigen schijf er vast in kunnen doen. Na de bruiloft kun je het (plexi)glas voor de schijven schuiven en neerzetten in je woning. Zo kun je er iedere dag nog naar kijken!

Wat voor gastenboek zou jij willen voor je huwelijk?

(bron afbeelding 1 en bron afbeelding 2)