Trouwdecoratie

Zelf tekstborden maken voor je bruiloft

Wie op Pinterest inspiratie opdoet voor het organiseren voor een bruiloft, heeft vast al verschillende tekstborden voorbij zien komen. Borden met het menu, borden met mooie quotes, misschien wel met tafelschikkingen of als wegwijzer. Het is heel erg handig om voor je bruiloft een bord in de buurt te hebben met boodschappen of informatie voor je gasten. Zo’n bord maak je gemakkelijk zelf. Er zijn verschillende manieren om aan de slag te gaan en die lichten we graag toe middels dit artikel.

Krijtbord in een oude fotolijst

Bezoek de kringloop en zoek naar een mooie grote schilderijlijst. De lijst wordt je bord. Hoe groter je lijst is, hoe meer tekst je kwijt kan op je tekstbord straks. Een echte aanrader is het gebruiken van een lijst met een mooie baroklijst. Na het vinden van de perfecte lijst bezoek je de bouwmarkt voor krijtverf, MDF en een kleur naar keuze voor je lijst. Thuis zaag je de MDF-plaat op maat, precies even groot als de glasplaat in de lijst. Als je afmetingen al weet kun je dit ook vragen in de bouwmarkt. Op vertoon van je klantenpas zagen ze de plaat vaak gratis op maat. De MDF-plaat beschilder je met krijtverf. Vaak heb je hier twee lagen voor nodig. Laat tussentijds de lagen goed drogen! Ondertussen kun je de lijst licht opschuren en voorzien van je favoriete kleur.

Zodra de lagen allemaal gedroogd zijn, kun je de MDF-plaat in de fotolijst plaatsen. Vaak is de MDF-plaat net zo dik als de glasplaat. Deze kun je dus weglaten. Plaats achter de MDF-plaat wel de plaat met de standaard of het ophangsysteem. Dit bevorderd de stevigheid. Past dit niet? Dan is de MDF-plaat waarschijnlijk dik genoeg. Vouw de haakjes aan de achterkant van de lijst dicht en je kunt nu schrijven op je bord! Leuk is om het bord op een schildersezel te zetten of ergens op te hangen.

Steigerhouten tekstbord

Met steigerhout kun je alle kanten op. Je kunt er een wegwijzer van maken, maar ook een tekstbord. Met twee steigerhouten planken van de bouwmarkt kom je al een heel eind! Voor een tekstbord neem je een steigerhouten plank. Deze plank is vaak 2 meter 50. Zaag deze in vijf stukken van 50 centimeter. Net zoals de MDF-plaat in de vorige alinea kan je dit vaak bij de bouwmarkt gratis laten zagen. Kies de drie mooiste planken uit en leg deze op de grond voor je. Leg de planken met de lange zijden tegen elkaar aan. Let er op dat je de ‘mooie’ kant naar de grond legt. Vervolgens neem je de twee overige planken. Als het goed is zijn de planken 20 centimeter breed en zijn de planken die je op de grond hebt gelegd samen 60 centimeter nu.

De twee overige planken van 50 centimeter leg je dwars op de achterkant. Zorg ervoor dat de planken op de achterkant, alle voorste planken raken. Met een boormachine boor je een paar gaten voor, zodat het hout niet gaat splijten. Neem ongeveer twee boorgaten per plank. Dit komt neer op 12 gaten in totaal. Vervolgens kun je met schroeven in de voorgeboorde gaten boren. Zo boor je de voorste planken op de achterste en heb je als het goed is een geheel. De voorkant kun je nu gaan schuren! Schilderen is een optie, maar alleen als je het mooi vindt. Aan de voorzijde kun je nu met verf een tekst schilderen. Denk aan jullie namen of een mooie quote.