Het trouwfeest

Wel of geen kinderen op jullie bruiloft?

Jullie bruiloft is waarschijnlijk de mooiste dag van jullie leven. Voor deze dag nodig je iedereen uit die jullie dierbaar is, maar kies je daarbij ook voor het uitnodigen van alle kinderen? Wij delen graag verschillende opties voor het vieren van jullie bruiloft met en zonder kinderen.

Er zijn diverse redenen om wel of geen kinderen te kiezen voor jullie bruiloft. Voor iedereen is dat persoonlijk, maar mocht je ooit een uitnodiging krijgen voor een bruiloft waar kinderen niet welkom zijn, dan zijn dit waarschijnlijk één van de beweegredenen:

Wel kinderen

– Het bruidspaar heeft zelf kinderen en willen deze er graag bij hebben.
– Het bruidspaar vind dat iedereen in hun vrienden- en kennissenkring welkom is op hun bruiloft, dus ook hun kinderen.

Geen kinderen

– Het bruidspaar heeft zelf geen kinderen en vinden het daarom niet nodig om andere kinderen wel uit te nodigen.
– Het bruidspaar wil graag een dag met alleen maar volwassenen en wil geen ‘agent’ of ‘oppas’ spelen tijdens de ceremonie.

Wat je als bruidspaar kiest, is natuurlijk aan jullie. Je gasten hebben je besluit enkel te respecteren. Er zullen gasten zijn die vragen of ze wel hun kinderen mogen meenemen, of gasten die vragen of ze het erg vinden of ze de kinderen juist thuislaten. Laat je gasten vrij in het thuislaten van de kinderen, maar trek wel één lijn in de vraag of mensen toch hun kinderen mogen meenemen.

Waarom wel kinderen uitnodigen op je bruiloft

Kinderen horen erbij. De kinderen van je zus, van je vrienden, je buurmeisje. Deze kinderen horen in je kennissenkring en passen daarom perfect bij jullie trouwdag. Kinderen kan je een eigen rol of taak geven door het laten brengen van de trouwringen, het constant netjes leggen van de jurk of andere ‘belangrijke’ taken.

Zeker wanneer het je eigen kinderen zijn, wil je ze natuurlijk het liefst aanwezig hebben op jullie grote dag. Wellicht kan je met één of twee van de gasten, bijvoorbeeld een wat ouder nichtje, afspreken dat zij op de kinderen ‘passen’. Denk er bijvoorbeeld aan dat zij tijdens de ceremonie of een andere gelegenheid met de kinderen even naar buiten gaat of in een andere ruimte kan spelen. Op deze manier behoud je de rust maar zijn zij toch de hele dag aanwezig.

Waarom geen kinderen uitnodigen op je bruiloft

Ook is het heel erg goed voor te stellen dat je juist liever geen kinderen aanwezig hebt op jullie trouwdag. Je wilt niet de hele dag op de kinderen letten, je hebt bijvoorbeeld zelf geen kinderen of geen kinderwens of je vindt een bruiloft juist een volwassen aangelegenheid die je wilt vieren met 18+ activiteiten of grappen. Geen nieuwsgierige kinderoortjes in de buurt alsjeblieft!

In dat geval kan je dit duidelijk aangeven op de uitnodiging of je kunt aan de gasten die kinderen hebben persoonlijk vragen of zij de kinderen thuis willen laten. Leg de gasten uit waarom en vraag om hun begrip. Nog een reden voor het kiezen voor een bruiloft zonder kinderen is een bijzondere locatie. Zeker wanneer je trouwt op het water of in het buitenland is het voor sommige ouders prettig als er geen kinderen bij aanwezig zijn om op te letten.

Wat je uiteindelijk ook besluit, er bestaat geen goed op fout. Kies hoe dan ook met je hart en overleg met de ouders van kinderen die je er eventueel niet bij wilt hebben. Overleg op tijd, vraag om begrip en leg uit waarom je de kinderen er niet bij wilt hebben. Uiteindelijk zou je er ook voor kunnen kiezen om de kinderen slechts een dagdeel uit te nodigen, in plaats van de hele dag.

Ben je op zoek naar leuke outfits voor kinderen op je bruiloft? Die vind je op MijnTrouwPagina!