Weddingplanner Geen categorie Planning Praktische zaken

Weddingplanner worden? Zo doe je dat!

Weddingplanner: een beroep waar veel mensen van dromen, maar dat maar weinigen echt in de praktijk gaan brengen. Misschien ben jij al eens gevraagd als ceremoniemeester en vond je dat zo leuk dat je dit wel altijd zou willen doen. Of je vind het gewoon sowieso super gaaf om evenementen te plannen en alles te organiseren. Hoe je er ook in bent gerold: je wilt weddingplanner worden. Maar ja: hoe doe je dat?

Opleiding

Moet je om weddingplanner te worden een opleiding volgen? Nee, dat hoeft niet perse. Veel weddingplanners hebben een andere aanverwante opleiding gedaan. Er is wel een speciale opleiding om weddingplanner te worden, bijvoorbeeld bij de LOI. Tot nu toe zijn het thuisstudies, maar als je er een ‘echte’ opleiding voor wilt volgen, dan moet je bij managent en organisatie zijn. Daar leer je evenementen plannen en organiseren: een degelijke basis voor een weddingplanner. Echter, belangrijker nog dan je opleiding is je denkniveau: je moet HBO denk- en werkniveau hebben om weddingplanner te worden.

Drijfveer

Je opleiding kan een factor zijn, maar je drijfveer en motivatie zijn veel belangrijker. Je bent als weddingplanner alleen succesvol als je je hart in je werk legt. Je moet in elk geval de volgende eigenschappen hebben:

  • Je bent sociaal en hulpvaardig
  • Je hebt een vlotte babbel (maar niet te opdringerig)
  • Je wilt zelfstandig ondernemer worden en weet wat daarmee samenhangt
  • Je neemt de tijd om jezelf in te lezen en op de hoogte te houden
  • Je kunt jezelf goed verkopen
  • Je kunt goed onderhandelen met leveranciers
  • Je bent duidelijk, je werkt overzichtelijk en je bent vooral niet chaotisch!

Wat houdt het in om weddingplanner te zijn?

Als weddingplanner neem je (een deel van) de organisatie van de bruiloft uit handen. Jij bent degene die met het bruidspaar bespreekt hoe de dag eruit gaat zien. Je laat hen overal de vrije keus, maar je begeleidt hen wel zoveel mogelijk. Samen maken jullie een to do list en jullie verdelen de taken van bruidsmeisje en ceremoniemeester. Veel plannende taken kun jij overnemen, zoals het maken van afspraken, het bevestigen van de locatie, het regelen van de catering en zorgen dat alles klaarstaat. Zorg dat het bruidspaar alleen belangrijke keuzes hoeft te maken (zoals de kleur van de decoraties) en zorg dat ze af en toe even overzicht krijgen van wat je aan het doen bent. Uiteindelijk ben jij degene die voorkomt dat het bruidspaar stress krijgt van de organisatie. Jij zorgt dat zij een perfecte trouwdag kunnen vieren!

droomhuwelijk

Het beroep van weddingplanner is vooral populair geworden na de bekende gelijknamige film. Het concept bestaat echter al heel lang in Amerika. Het wordt door velen gezien als een droomberoep, maar we hebben wel twee waarschuwingen: 1) je werkt zelfstandig en het kan lang duren voordat je eindelijk een opdracht binnensleept en 2) je moet heel veel netwerken en beurzen bezoeken om te zorgen dat je opdrachten blijft krijgen. Doe je dit niet, dan zul je maar weinig opdrachten krijgen. Echter, als je je best doet en je doet je werk vol overgave en enthousiasme komt het echt wel goed. Dan is er geen reden dat je niet een succesvolle weddingplanner zou kunnen worden!