Het trouwfeest Catering Kosten trouwen Praktische zaken Receptie

Wat schenk je voor drank op je trouwfeest?

Een trouwfeest is voor de meeste mensen niet compleet zonder drank. Het is vrij zeldzaam wanneer er geen alcoholhoudende dranken geschonken worden tijdens de bruiloft. Er zijn zelfs heel wat tradities als het gaat om wat er geschonken wordt op je trouwfeest. Wat laat jij schenken tijdens de bruiloft?

1. Bier en wijn

Bier en wijn zijn vrijwel altijd beschikbaar op een trouwfeest. Je kunt haast niet zonder. Het is afhankelijk van de trouwlocatie hoe dit werkt. Bij sommige trouwlocaties betaal je een bedrag per drankje. Achter de schermen wordt bijgehouden hoeveel bier en wijn er geschonken worden en daarna betaal je de rekening. Maar je kunt vaak ook de drank ‘afkopen’. Je betaalt dan een van tevoren afgesproken bedrag per gast en vervolgens mag er onbeperkt gedronken worden. Zo weet je van tevoren waar je aan toe bent. Dat is voor jou hartstikke makkelijk en je schrikt ook niet van een hoge rekening achteraf. Maar afkopen heeft alleen zin als je weet dat er veel gedronken gaat worden, want anders is het geen voordelige keuze.

2. Champagne

Het is gebruikelijk om ook een ronde champagne te laten schenken op je trouwdag. Met de bubbels vier je dat je nu echt getrouwd bent. Vaak wordt dit na de trouwceremonie geschonken. Maar je kunt ook een speciaal champagne-rondje doen tijdens het trouwfeest of tijdens de receptie. Sommige bruidsparen doen geen officieel rondje met champagne, maar laten het wel serveren aan wie dat wil. Vaak is champagne wel een vrij prijzige optie, dus je moet dit van tevoren wel even met elkaar bespreken. Bij sommige locaties is het ook mogelijk dat je zelf de drank aanlevert. Je kunt dan voordelig champagne bestellen, bijvoorbeeld op drankdozijn.nl. Op die manier ben je vaak veel goedkoper uit en heb je toch prima champagne voor je gasten.

3. Speciale drankjes

Naast bier en wijn kan het ook voorkomen dat mensen liever wat sterkers drinken. Denk aan whisky, jenever, beerenburg of bacardi. Dit wordt meestal besproken als je overleg hebt met de feestlocatie. Deze drankjes zijn wat duurder en vallen dus haast nooit binnen een standaard bedrag. Veel echtparen kiezen ervoor om in principe geen speciale drankjes te laten schenken, omdat de rekening al snel hoog kan oplopen.

Het is ook mogelijk om uitzonderingen te maken. Bijvoorbeeld als de vader van de bruid dol is op drankjes, kun je zeggen dat hij ze wel mag en de andere gasten niet. Dat is meestal geen enkel probleem, mits je zorgt dat de personen die wél drank mogen duidelijk herkenbaar zijn. Bijvoorbeeld door een speciale corsage.

4. Cocktails

Cocktails worden zelden geschonken op trouwerijen. Ook hier is het vooral het geld dat doorslag geeft. Zijn jullie van plan om absoluut niet te beknibbelen op te kosten? Dan is het natuurlijk ook prima als de gasten een lekkere cocktail nemen! Dit hangt ook af van de locatie, want niet op elke trouwlocatie is het mogelijk cocktails te bestellen. Je kunt ook zelf een cocktailbar regelen, waarbij er mensen komen die de cocktails mixen voor de gasten. Zeker bij zomerse bruiloften en als je thuis trouwt is dat een hele mooie optie.

Het is meestal wel handig dat je even door de ceremoniemeester of weddingplanner laat vertellen hoe het bij jullie bruiloft is geregeld. Wordt er niets speciaal gemeld, dan zullen de meeste gasten er vanuit gaan dat speciale drankjes en cocktails niet worden geserveerd. Ze zullen het dan houden bij niet-alcoholische dranken of bier en wijn. Misschien hebben jullie wel een reden om helemaal geen drank te serveren. Bijvoorbeeld omdat een familielid wat moeite heeft om zich in te houden of vanwege jullie religieuze overtuiging. Ook dan is het prettig om de gasten daarvan op de hoogte te brengen. Zo weet iedereen waar hij aan toe is en wordt het gegarandeerd een gezellig trouwfeest!