De Grote Dag

Wat kost een bruiloft?

Gemiddeld geeft een Nederlands stel € 15.000 uit aan een bruiloft. Ontzettend veel geld! Je kunt je bruiloft zo vormgeven als je zelf wilt, het ene paar geeft liever een budgetbruiloft terwijl de ander zich het liefst in luxe waant op die ene speciale dag. Maar wat kost het complete plaatje voor een gemiddeld bruidspaar?

Kleding

Trouwkleding is duur! Zet er ’trouw’ voor en verkopers durven een veel hogere prijs te vragen voor iets wat zonder dat woord een stuk goedkoper zou zijn. Als vrouw ontkom je bijna niet aan een trouwjurk. Je kunt altijd kiezen voor een mooi jurkje van Mango of Zara, maar grote kans dat je toch in een witte jurk wilt verschijnen. Een trouwjurk kost je ongeveer € 1500,-. Een trouwpak voor heren is iets goedkoper. Voor € 750,- kom je goedgekleed voor de dag. Echter kun je als man ook kiezen voor een prachtig pak van WE of H&M. Dan betaal je nog geen € 100,- voor het complete plaatje.

Ringen

Wie zijn merken kent, weet dat je bij Lucardi voor € 500,- twee trouwringen scoort. Echter is een trouwring een sieraad dat je dagelijks draagt en waarschijnlijk ook je hele leven bij je zult dragen. Bij een gemiddelde juwelier reken je dan ook ongeveer € 1500,- af voor een set ringen. Dan zijn de ringen wel gegraveerd en weet je zeker dat je een tijdloos model hebt gekozen dat je dagelijks met veel plezier zal dragen.

Locatie

Een trouwlocatie kost meer dan je denkt. Niet voor wie in eigen tuin trouwt, die heeft de locatie voor niets. De kosten voor de locatie zijn van verschillende factoren afhankelijk. Vier jij je receptie, diner en het trouwfeest op dezelfde plek? Dan kun je daar op besparen. Wil jij graag een diner op locatie X en een receptie en het feest op locatie Y? Dan reken je daar dubbele kosten voor. Inclusief het diner, de taart en versiering betaal je voor een gemiddelde bruiloft € 7000,- wanneer je dit alles op dezelfde locatie organiseert.

Fotograaf

Jullie dag dient goed vastgelegd te worden. Je kunt ervoor kiezen om je buurman die hobbyfotograaf is voor te vragen (€ 50,-) maar je kunt ook uitpakken met een goede fotograaf (a € 1250,-) en een videograaf (a € 1000,-). Het is maar net hoeveel waarde jij hecht aan het vastleggen van jullie dag. Hoe meer je betaalt, hoe meer je mag verwachten van de fotograaf.

De trouwtaart

Wellicht heb je vrienden die als de beste kunnen bakken. Wanneer je hen vraagt reken je waarschijnlijk € 75,- af voor je bruidstaart inclusief een kleinigheidje voor hen. Vraag je liever een echte patissier? Die rekent vaak de hoofdprijs. Voor een bruidstaart betaal je ongeveer € 7,- per persoon. Vaak is een bruidstaart geschikt voor zo’n 20 tot 25 personen en kom je uit op € 155,-.

De trouwauto

Een typisch geval van ‘zet er trouw voor en de prijs schiet omhoog’. Een trouwauto kost je ongeveer € 500,- voor een hele dag. Ga eens om je heen kijken of je iemand kent met een mooie old timer of een andere luxe auto. Anders kun je eens rondkijken of je bij een verhuurder een auto kunt huren zonder erbij te vermelden dat het voor een huwelijk is. Dat kan je al gauw honderden euro’s schelen.

Zo zie je maar dat je voor een gemiddelde bruiloft lang dient te sparen om er een luxe feest van te maken. Toch is voor de creatieve denker het mogelijk om een groot feest te geven voor een niet al te hoge prijs. In deze lijst zijn er natuurlijk verschillende kosten niet meegenomen, denk aan het diner, een DJ, trouwschoenen, bloemen en nog veel meer.