Tips Bruid Bruidegom

Mijn vriend wil niet trouwen! Wat nu?

Terwijl jij al jaren droomt over je trouwdag, zegt je vriend: “ik wil niet trouwen hoor. Zoveel gedoe…” En daar sta je dan met al je mooie plannen. Je hebt het kasteel van je dromen in je hoofd al geboekt, de bruisjurk hangt al zowat in de kast, je weet al welke ringen je mooi vindt, je kijkt vol jaloezie naar andere stellen… Maar zelf blijf je maar tevergeefs wachten op de vraag van je vriend. Wat nu?

Hem ten huwelijk vragen?

Nee. Tenzij je een heel timide vriend hebt die het niet durft te vragen, maar wel met je zou willen trouwen natuurlijk. In alle andere gevallen: ga niet voor hem op de knieën om het te vragen. Omdat mannen anders in elkaar steken dan vrouwen, zal een man die er nog niet aan toe is gewoon heel bot ‘nee’ antwoorden op je vraag. Erg pijnlijk en een echte tegenvaller! Bovendien kan je vriend het gevoel krijgen dat je het hem opdringt – en het is net als met ezels: als je eraan trekt, zetten ze de hakken in het zand.

‘Subtiele’ hints

Je kunt gerust af en toe een niet al te subtiele hint geven in de richting van trouwen. Wees hierin ook weer niet té subtiel, want mannen zijn daar niet zo goed in. Het is heel gewoon als jij steeds subtiele hints geeft en dat hij na een jaar zegt: “Oh, bedoelde je dát? Zeg dat dan gewoon!” Toch moet je wel opletten met je niet al te subtiele hints, want het moet geen zeuren worden. Als je vriend vindt dat je er te vaak over doorgaat of teveel hints laat vallen zal hij er alleen maar langer over doen.

Gewoon praten

Misschien een raar idee, maar vaak helpt het om gewoon met je vriend erover te praten. Dit moet je wel even goed voorbereiden. Doe dit op een moment dat jullie rust hebben – niet tijdens een hectische dag dus! Verder moet je het moment kiezen dat hij niet moe is of een slecht humeur heeft. Bijvoorbeeld de zaterdag- of zondagochtend kan een goed moment zijn. Verwen hem eens extra met een ontbijt op bed en breng het onderwerp voorzichtig ter sprake.

Argumenteren

Over het algemeen werkt argumenteren niet zo goed. Toch zijn er mannen die hiermee juist wel over te halen zijn. Natuurlijk hóórt je vriend eigenlijk met je te willen trouwen omdat hij zoveel van je houdt, maar als hij dat niet genoeg reden vindt, zijn er nog meer argumenten:

  • Het maakt weinig verschil met hoe we nu leven, dus kunnen we het net zo goed doen en er een mooi feest van maken
  • Belastingtechnisch kan het een voordeel zijn
  • Wat als ik zwanger wordt? (gebruik deze alleen in geval van nood, je vriend kan er bang van worden!)
  • Mijn/jouw ouders zouden het zo fijn vinden

Bedreigen

Gebruik nooit, maar dan ook echt nooit, dreigementen om je zin te krijgen. Zeg dus geen dingen als: “We zijn nou al X jaar bij elkaar en als je me niet binnen een jaar ten huwelijk vraagt maak ik het uit.” Dit is niet de mooie start die je er samen van wilt maken. Gebruik dus ook geen chantage, omkoping, dreigementen of andere methodes die niet zo netjes zijn. Je vangt meer vliegen met honing dan met azijn: probeer het idee voor hem aantrekkelijk te maken.

Aantrekkelijk maken

Naast argumenten en gewone gesprekken kun je nog iets doen: de dag voor hem aantrekkelijk maken. Doe je onderzoek van tevoren en zeg dan op een rustig moment iets als: “Schat, wat vind jij nou van zo’n enorme limousine als trouwauto?” Hou je bezig met dingen die voor jou vriend interessant zijn: een stoere trouwauto, vrienden uitnodigen, feestje bouwen, een DJ die zijn favoriete muziek laat horen… Begin eerder hierover dan over de romantische of ‘kleffe’ delen van de dag. Hij zal veel minder geboeid zijn door het idee van rozenblaadjes en decoraties dan door het idee in een gave auto te mogen rijden.

Je vriend zover krijgen dat hij eindelijk voor jou op de knieën gaat is niet altijd gemakkelijk. Toch kun je met deze tips en trucs een heel eind komen. Red je het hiermee niet? Dan hebben we nog een laatste tip voor je. Het is vrij ver onder de gordel, dus doe het alleen in het uiterste geval van nood: praat eens met zijn moeder. Misschien heeft zij goede ideeën voor je of praat zij eens met haar zoon, waarna hij toch nog van mening veranderd…