Planning

Voordelen en nadelen van een trouwfeest in eigen tuin

Je vindt het of heel romantisch of gewoon heel erg goedkoop: trouwen in eigen tuin. Dat kan zijn in jouw tuin, de tuin van je ouders of van een ander familielid met ruimte. Aan het trouwen in je eigen tuin zitten er diverse voordelen en nadelen verbonden die we graag met je delen.

Voordelen

Trouwen in eigen tuin is goedkoop

Hoe je het ook went of keert: trouwen op een locatie in eigen beheer is altijd goedkoper dan een gehuurde locatie. Wanneer het je eigen tuin is, is het sowieso gratis om je feest er te geven. In de tuin van je ouders, vrienden of een ander familielid is het altijd fijn om ze voor- of achteraf te bedanken met een etentje, bos bloemen of iets anders moois.

De tuin is altijd beschikbaar

Ook dit is een groot voordeel van een trouwfeest op een locatie in eigen beheer. Je hoeft waarschijnlijk geen rekening te houden met anderen die de tuin ook willen hebben. Stel je voor dat je op een bijzondere datum wilt trouwen die ook bij andere stellen gewild is, dan zou het zonde zijn als het niet door kan gaan omdat de locatie bezet is. In eigen beheer is dit waarschijnlijk niet het geval. Grote kans dat jouw feest gewoon door kan gaan!

Alles wat vertrouwt is, is bij de hand

Is de koffie op? Er staat vast nog een pak in huis. Heb je het koud? Een vestje is binnen handbereik. Het fijne aan een locatie bij huis is dat je alles wat je nodig denkt te hebben, gewoon bij de hand hebt. Daarnaast hoef je na afloop van het feest ook geen verre afstanden af te leggen voor je in je bed ligt. Winning!

Nadelen

Je moet de tuin zelf aankleden

Een voor- en nadeel. Je moet zelf de aankleding verzorgen! Dit is natuurlijk hartstikke leuk omdat jij de locatie zo kunt aankleden als dat je zelf wilt, alleen kost dit wel geld en tijd. Je kunt dit niet uit handen geven. Wellicht kun je het vragen aan je ouders of vrienden, zodat jij tijd overhoudt voor andere zaken rondom de organisatie.

De tuin moet je zelf opruimen

Aan het eind van je feest moet je de tuin zelf opruimen. Het voordeel aan je eigen tuin is dat je dit ’s morgens na het feest kunt doen. Een nadeel is dat opruimen gewoon echt niet leuk is. Jammer, maar dat hoort erbij! Denk aan de voordelen die het organiseren in eigen huis hebben! Anderzijds is het opruimen van de tuin de dag erna ook een leuk moment om de dag van gisteren af te sluiten. Vele handen maken licht werk, dus vraag je ouders, schoonouders of andere vrienden die wel even de handen uit de mouwen willen steken!

Stel buren op de hoogte

Zorg er altijd even voor dat de buren op de hoogte zijn van het feest. Je wilt niemand tot last zijn en het is wel zo handig om de buren dus even in te lichten. Wil je zeker weten dat de buren niet zullen klagen? Vraag dan of ze op het feest willen komen. Doe dit alleen als je zeker weet dat je de buren aanwezig wilt hebben en als het past binnen het budget van de bruiloft en als je dit zelf ook wel echt graag wilt!

Overweeg jij een trouwfeest in jouw eigen tuin?