Kleding & Styling Trouwpak

Vlinderstrik of stropdas?

stropdas of vlinderdas

Al is het maar één keer in je leven, bij een bruiloft mag een vlinderstrik of stropdas niet ontbreken. Met deze accessoire zet je de allerlaatste puntjes op de i, in één klap til je je outfit naar een hoger niveau en geef je met stijl een verzorgde touch en een eigen karakter aan je trouwkostuum. Maar wat moet je kiezen, een vlinderstrik of toch maar een stropdas?

Een vlinderstrik

De keuze tussen stropdas en vlinderstrik is heel persoonlijk. Een strik wordt gedragen bij een smoking en rokkostuum, over het algemeen bij formele en chique feestelijke gelegenheden. Een strik is dus wat chiquer en flagranter dan een stropdas. Vermijd daarom vooral een witte of zwarte vlinderstrik als je de conventionele kostuumlook wilt vermijden, kies voor een exemplaar met een dessin, ga voor kleur of maak het onderscheid door te kiezen voor een materiaal als wol of linnen. Een gebreide vlinderstrik bijvoorbeeld geeft je look iets heel eigens en in – tegenstelling tot een klassieke zijden zelfstrikker – juist een trendy accent.

stropdas of vlinderdas

Of toch maar een stropdas?

In het dagelijks leven is een stropdas heel gangbaar, werk je op kantoor, bij een bank of in de buitendienst dan is de kans groot dat je er dagelijks eentje omknoopt. Een goed geknoopte vlotte das kan de perfecte kers op de taart zijn voor bij je trouwkostuum. Maar draag jij elke dag al een stropdas, dan is het juist leuk om juist op je trouwdag een vlinderstrik te dragen.<

stropdas

Kies je voor een stropdas, ook dan laat je de alledaagse kantoordassen thuis en ga je voor een opvallend exemplaar. Opvallen heeft niet perse door middel van kleur maar denk ook eens aan de weefwijze. Fijngeweven zijde krijgt een gladde, glanzende oppervlakte en wordt satijn genoemd, ideaal voor gelegenheden waarbij uitgepakt mag worden. In bruidszaken zie je veel stropdassen van feestelijke satijnzijde met een ingeweven dessins zoals een Paisley, bloemen of stippen patroon. Door het verschil in weefstructuur krijgt de das een bijzondere uitstraling. Je kunt ook je stropdas bedrukken met jullie initialen voor een onvergetelijk aandenken.

Een strik of stropdas bij een (donker)blauw of (donker)grijs kostuum.

Inderdaad blauw of grijs, daarmee hebben we de 95% van de kostuumkleuren voor bruiloften te pakken. Vermijd zwart, want als het goed is wordt het huwelijk geen sombere bedoening. Ook bruin is passé. Trouw je in de zomer of op een parelwit strand in de stille oceaan, dan mag je ook voor wit of écru gaan. Tenslotte kiezen uitgesproken persoonlijkheden voor donkerzalm of pruim. Maar het merendeel van de verkochte pakken schaart zich onder één van de vele kleurschakeringen van blauw en grijs.

Vermijd in alle gevallen dat de das dezelfde kleur heeft als je kostuum. Om diepte in je outfit aan te brengen is het juist zaak om te werken met verschillende kleurlagen. Bijvoorbeeld wit voor je overhemd, lichtblauw voor je vest, donkerblauw voor je pak en grijs voor je das. Steek tenslotte een pochet in je borstzak die matcht met je das, kies je bijvoorbeeld voor een effen das dan past een wit pochet met een tof Paisley dessin daar prima bij.

Voor welke combinatie jij ook kiest, zorg ervoor dat hij de beste versie van jezelf laat zien. Laat je niet verleiden door die prachtige etalagepop in de vitrine of door een kostuum die de verkoper aanprijst omdat het de laatste trend is, hoe mooi combinaties ook lijken te zijn, kijk vooral naar jouw eigen smaak en persoonlijkheid.