Fotografie De Grote Dag Tips

De verschillende trouwfotografiestijlen uitgelegd

verschillende trouwfotografiestijlen

Tijdens jullie bruiloft willen jullie dat er hoogstwaarschijnlijk heel veel foto’s gemaakt worden door een trouwfotograaf. Het is natuurlijk hartstikke gaaf om zoveel mooie foto’s te hebben van jullie trouwdag, maar het zoeken naar de juiste trouwfotograaf kan een lastige taak zijn! Naderhand moeten er keuzes gemaakt worden voor onder ander het trouwalbum en misschien wel een aantal foto’s aan de muur. Voor welke stijl kies je dan? Wij zetten hier de kenmerken van de verschillende stijlen voor jullie op een rijtje.

Traditionele trouwfotografie

Traditionele trouwfotografie staat voor klassieke geposeerde foto’s. Denk maar eens aan het trouwalbum van je ouders. Waarschijnlijk staat deze vol met dit soort geposeerde foto’s. Traditionele trouwfotografen onderbreken of regisseren soms tijdens jullie trouwdag om alle gebeurtenissen zo perfect mogelijk vast te kunnen leggen. Er wordt daarnaast ook vaak veel tijd uitgetrokken voor een fotoshoot op een mooie of speciale fotolocatie…

Traditionele stijl

Tegenwoordig zijn er niet veel traditionele trouwfotografen meer maar er zijn zeker veel fotografen die deze stijl nog steeds gebruiken. Ze leggen vaak de nadruk op portret en details, in plaats van storytelling of creatieve beelden. Deze traditionele stijl van fotografie zal nog meer tot zijn recht komen wanneer je de mooiste foto op hout afdrukt voor aan de muur. De foto krijgt dan een echte authentieke uitstraling.

Kenmerken traditionele trouwfotografie:

 • Klassieke / geposeerde foto’s
 • Regie door fotograaf
 • Fotoshoot op mooie/speciale locatie
 • Nadruk op portret en details

Journalistieke trouwfotografie

Een fotograaf met een journalistieke stijl zal alle momenten van jullie trouwdag vastleggen zoals het op dat moment gebeurd. Hij zal de momenten dan ook niet onderbreken omdat het er ‘net niet goed genoeg’ op staat. Jullie zullen veel natuurlijke foto’s krijgen met een totaal ander perspectief als dat van de traditionele trouwfotograaf. De trouwreportage wordt op deze manier een mooie documentaire van de bruiloft waarbij veel aandacht is voor alle emoties. De journalistieke trouwfotograaf is veel op de achtergrond. Je zult soms niet eens in de gaten hebben dat de fotograaf aanwezig is.

Kenmerken journalistieke trouwfotografie:

 • Fotografeert enkel ‘echte momenten’
 • Geen regie door de fotograaf
 • Aandacht voor alle emoties
 • Fotograaf veel op de achtergrond

Journalistiek stijl

Editorial trouwfotografie

Editorial stijl

Bij trouwfotografen die werken met een editorial werkwijze gaat er veel aandacht uit naar details, zoals de bloemen, de jurk of het decor. De editorial stijl is om een mooie reflectie van de dag te verzorgen, in plaats van een verhaal over de dag te vertellen. In het portfolio van een editorial fotograaf zie je vaak beelden van stillevens en portretten waar de aandacht naar details uitgaat…

De editorial trouwfotograaf zoekt naar mooie achtergronden en zal aanwijzingen geven om de gewenste stijl te realiseren, dit soort foto’s zijn te vergelijken met fashion magazines. De foto’s zullen visueel aantrekkelijk zijn maar hebben meer instructies nodig van de fotograaf. Wanneer je voor deze stijl kiest is het een aanrader om je mooiste foto op glas af te drukken. Dit maakt de details op de foto bijna tastbaar en het geeft een exclusieve en scherpe uitstraling.

Kenmerken editorial trouwfotografie:

 • Veel aandacht naar details (bloemen, jurk, decor)
 • Regie door fotograaf
 • Minder aandacht aan het verhaal maar geeft een reflectie van de dag

Meer tips? Ga naar: Tips voor het inhuren van een trouwfotograaf.