Tips

Het verschil tussen geregistreerd partnerschap en trouwen

Trouwen raakt langzaam een beetje uit de mode. Steeds vaker wordt er gekozen voor geregistreerd partnerschap. Soms is dat wanneer partners gaan samenwonen maar nog niet toe zijn aan trouwen, soms als alternatief om helemaal niet te gaan trouwen. Maar hoe werkt het geregistreerd partnerschap nu eigenlijk? En waarin verschilt het van het ‘gewone’ huwelijk?

Kinderen

Sinds april 2014 is er een nieuwe wet aangenomen die stelt dat ouders die geregistreerd partnerschap hebben automatisch beiden worden erkend als ouders. Ze hebben dus samen het ouderlijk gezag. Vóór april 2014 was dat niet zo: toen moest de man bij geregistreerd partnerschap speciaal het kind erkennen om juridisch ouder te worden. Kinderen die dus vóór deze datum geboren zijn moeten erkend worden, kinderen die erna zijn geboren hebben wel automatisch beide partners als ouder: dat is geen verschil tussen het partnerschap en het huwelijk.

Ja-zeggen

Bij een huwelijk hoort een officieel ja-woord. Dit kan ook bij geregistreerd partnerschap, maar dit is niet verplicht en komt relatief weinig voor. Het gaat vooral om het tekenen van een document met minimaal 2 en maximaal 4 getuigen. Er komt meestal geen speciale ceremonie aan te pas. Ga je trouwen, dan is er natuurlijk een officieel gedeelte waarbij de ambtenaar jullie vragen stelt en jullie elkaar het ja-woord geven.

Scheiden

Een geregistreerd partnerschap kun je zelf zonder toestemming van de rechter ontbinden, mits er geen minderjarige kinderen zijn. Een huwelijk mag nooit ontbonden worden zonder dit voor te leggen aan de rechter. Bovendien is er bij het huwelijk een mogelijkheid van scheiding van tafel en bed, wat bij geregistreerd partnerschap niet in deze officiële zin voorkomt.

Geld en goederen

Zowel bij het huwelijk als bij geregistreerd partnerschap kun je aangeven welke goederen wel en niet binnen de verbintenis vallen. Zo kun je in beide gevallen kiezen voor gemeenschap van goederen, maar ook voor gedeelde goederen. Ook is er in beide gevallen dezelfde zorgplicht (degene die het meest verdient dient de ander te steunen in zijn/haar levensonderhoud).

Pensioen opbouw

Wordt er tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap pensioen opgebouwd? Dan hebben jullie beiden recht op de helft als jullie uit elkaar gaan. Dat geldt niet als jullie de pensioenopbouw apart hebben gesteld in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden.

Geldigheid in het buitenland

Het gewone huwelijk wordt altijd ook in het buitenland geaccepteerd. Dat geldt niet voor het geregistreerd partnerschap: dit moet formeel worden geregeld of je moet alsnog trouwen om geldigheid te krijgen. Dit kan vooral belangrijk zijn als het gaat om het ouderschap van kinderen of wanneer er sprake is van erfenissen. Het geregistreerd partnerschap wordt gezien als iets typisch Nederlands en wordt daarom zelden in het buitenland geaccepteerd.

Geregistreerd partnerschap afschaffen

Er zijn al stemmen opgegaan om het geregistreerd partnerschap af te schaffen. Vroeger werd dit partnerschap vooral gezien als manier om twee mensen van hetzelfde geslacht te laten samenleven zonder dat ze hoefden te trouwen (wat toen nog verboden was). Tegenwoordig kunnen mensen van hetzelfde geslacht zonder problemen trouwen en wordt geregistreerd partnerschap ook gebruikt door hetero stellen. Dat maakt de verschillen tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap zó klein dat het net zo goed afgeschaft zou kunnen worden.

Er zijn twee werkelijke verschillen tussen het trouwen en geregistreerd partnerschap: je hoeft je ja-woord niet te geven en je kunt je scheiding regelen zonder dat de rechter daar toestemming voor moet geven. Verder is het vooral een verschil omdat je er bij een huwelijk vaak een feestelijke dag van maakt met bruidsjurk, ceremonie en gasten, terwijl het sluiten van een geregistreerd partnerschap vaak zonder al die ‘poespas’ gebeurt in gesloten kring. Daardoor brengt het sluiten van een huwelijk vaak heel wat meer kosten met zich mee dan het sluiten van een geregistreerd partnerschap.