Als op één dag het spreekwoord “kleren maken de man” tot zijn recht komt, is dat je bruiloft wel. Op je trouwdag wil je er uiteraard op en top bijlopen. Uiteraard, de bruid staat in het middelpunt van de belangstelling maar jij moet er natuurlijk wel in stijl naast lopen. Doe je dit in een trouwpak, confectiepak of trouwkostuum? Voor veel mannen is dit een lastige vraag omdat ze niet eens weten wat het verschil hiertussen is. We leggen het verschil tussen deze termen hieronder voor je uit.
Waarom het uitkiezen van trouwkleding enorm lastig is
Het is eenvoudig uit te leggen waarom het uitkiezen van trouwkleding enorm lastig is. Je hebt immers enorm veel keuzemogelijkheden op dit gebied. Trouwkleding is verkrijgbaar in een grote diversiteit aan stijlen en vormgevingen. De eerste keuze die je op dit gebied hebt, is of je kiest voor een kant en klaar pak die je in de winkel vindt, een pak laat aanpassen zodat deze de perfecte maatvoering krijgt of dat je een pak laat aanmeten. Deze benaderingswijze vormt het verschil of je kiest voor een trouwpak, confectiepak of trouwkostuum
Trouwpakken, confectiepakken of trouwkostuums, wat zijn de verschillen?
Laten we beginnen met de uiteindelijke conclusie met je te delen als je jezelf afvraagt wat de verschillen zijn tussen trouwpakken, confectiepakken of trouwkostuums: als je jezelf hebt voorgenomen om er op en top bij te lopen op je trouwdag zul je in een trouwpak voor de trouwambtenaar staan.
Een kostuum is een term voor de gepaste kleding die je draagt op andere gelegenheden. In veel gevallen is dit kleding die je kant-en-klaar in de winkel koopt of aangeboden krijgt van bijvoorbeeld een werkgever. Een trouwpak is een maatpak. Deze kleding wordt volledig op maat voor je gemaakt. Je kunt maatpakken dan ook niet standaard in de winkel krijgen. Hiervoor moet je naar een gespecialiseerde zaak zoals Michael & Giso dit is in trouwkleding. Een maatpak kopen doe je aan de hand van een design van een trouwpak. Dit design wordt volledig op maat voor je gemaakt. Hiervoor wordt je lichaam op zo’n 20 tot 25 punten opgemeten. Aan de hand van deze vele meetpunten wordt een gedetailleerd patroon getekend die als basis dient voor het vervaardigen van het pak. Daarna kun je dit pak personaliseren met behulp van accessoires om hier volledig jouw trouwpak van te maken.
Andere benadering bij het kopen van een trouwpak of een confectiepak
Het grote verschil tussen een trouwpak of een confectiepak heeft vooral betrekking op de benadering bij het kopen. In tegenstelling tot trouwpakken, waarbij jouw persoonlijke wensen de basis vormen bij het vervaardigen van het maatpak, dient het design en een gangbare maatvoering als uitgangspunt bij het kopen van een confectiepak. Confectiepakken worden aangepast om het draagcomfort te verhogen. Deze methode wordt “made to measure” genoemd. Made to measure is interessant als je ergens netjes wilt verschijnen. als je er op je bruiloft echt op een top bij wilt lopen, zet je nét een stapje extra. Uiteraard zijn er wel alle mogelijkheden om je trouwpak later te gebruiken voor andere speciale gelegenheden. Het hoeft geen investering voor één dag te zijn.