Tips

Trouwgeschenk: do’s en don’ts

Er zijn bruidsparen die het de normaalste zaak van de wereld vinden, andere bruidsparen voelen zich er ongemakkelijk bij: het vragen om een trouwgeschenk. Wat voor geschenk dan? En hoe groot? Hoeveel? Gelukkig bestaat er een bepaalde etiquette voor het geven van een trouwgeschenk. Het betekent niet dat je je als bruidspaar of gever daar aan dient te houden, maar je hebt wel enige houvast wat gezien wordt als ‘normaal’ om te vragen of om te schenken.

Een envelop op de trouwkaart

Je ziet het zo vaak voorbij komen, dat het de standaard lijkt: het icoontje van een envelopje op de trouwkaart met de tekst ‘cadeautip’. Met het envelopje geef je als bruidspaar aan dat je geld zou willen ontvangen als trouwcadeau. Enerzijds is het duidelijk voor de gasten wat het stel wenst, bijvoorbeeld om de kosten van de bruiloft te denken of om te kunnen investeren in een (nieuwe) woning. Anderzijds leg je gasten wel op dat zij een geldbedrag neerleggen voor jullie huwelijk. Volgens de etiquette is het niet toegestaan om te vragen om geld, maar wel een veelvoorkomende en logische keuze.

Hoeveel geld geef je?

Hoeveel geld je geeft aan een bruidspaar is afhankelijk van hoeveel je kunt missen en de relatie tot het bruidspaar. Nogmaals, aan het geven van een geldbedrag zitten richtlijnen verbonden maar zie deze absoluut niet als vereiste. Gebruik het als houvast voor een trouwgeschenk dat je ooit zelf zou geven. Voor kennissen, buren, collega’s of verre familie is het gebruikelijk om een bedrag rond de € 25,- te geven, ooms, tantes en vrienden geven gebruikelijk € 50,- aan het bruidspaar. Personen met wie je een speciale band hebt, zoals een beste vriend, en directe familie geven ongeveer € 100,- aan het bruidspaar.

Wat als je geen geld wilt geven of vragen?

Sommige stellen willen het echt niet: geld vragen. Dat mag natuurlijk ook. Je kunt natuurlijk aan je vrienden en familie duidelijk maken dat je graag een ander cadeau zou willen, dat kan persoonlijk, via de trouwkaart of bijvoorbeeld via een mailtje. Ook zou je ervoor kunnen kiezen om online een cadeaulijstje op te stellen en deze rond te sturen naar je vrienden of familie. Op het lijstje zet je specifieke items die je zou willen hebben. Zo weet je zeker dat iedereen op de hoogte is van jullie wensen, krijg je wat je echt nodig hebt en voorkom je dubbele cadeaus aangezien gasten een cadeau kunnen wegstrepen. Zorg er in dit geval wel voor dat je cadeaus op de lijst plaats met diverse waardes. Zoals cadeautjes tot € 25,-, tot € 50,- en tot € 100,- of misschien daarboven.

Wanneer geef je het trouwcadeau?

Dat is afhankelijk van wat het bruidspaar wenst! Je kunt ervoor kiezen om het cadeau af te geven voor het huwelijk bij het bruidspaar thuis. Op deze manier is het cadeau niet aanwezig op een trouwlocatie en zou het niet kwijt kunnen raken. Het meest gebruikelijke is om het cadeau te geven op de trouwdag. Meestal staat er een cadeautafel waar je je gift neer kunt leggen of een brievenbus waarin je je envelop kunt deponeren. Geen tijd gehad een cadeau te regelen voor de bruiloft? Je
trouwcadeau mag je tot een jaar na de bruiloft nog geven!