De Grote Dag Planning Praktische zaken Trouwplanning

Trouwen in de winter: de voor- en nadelen

Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen om te trouwen. Er zijn veel mensen die kiezen voor het late najaar of de vroege herfst omdat ze dan de beste kans hebben op mooi weer. Helaas is dat een foute aanname: juist deze periodes kunnen heel wisselend zijn en slecht weer opleveren. Naast het weer speelt de temperatuur een rol, plus natuurlijk de natuur. Wat zijn de voor- en nadelen van trouwen in de winter?

Voordelen van trouwen in de winter

Er zijn verscheidene voordelen van trouwen in de winter – waarschijnlijk meer dan je zou verwachten! Dit zijn de belangrijkste:

 • Het is niet te warm. Een beetje een dooddoener misschien, maar een trouwjurk is over het algemeen behoorlijk warm en het is dus niet ideaal als het erg warm is. Is het koud, dan kun je dat altijd oplossen met behulp van een bolero of passende shawl.
 • Het weer is goed. Verrassend genoeg is het weer in de winter gemiddeld gezien beter dan in voorjaar en najaar. Het weer is over het algemeen stabiel en vrij droog. De meeste neerslag valt in het voorjaar en in de zomermaanden!
 • Het is gezellig en knus. Je hebt alle mogelijkheden om je lekker uit te leven op knusheid en gezelligheid. Wat dacht je van genieten bij een warm en gezellig vuur? En natuurlijk past hier ook lekker wijntje bij. Kortom: als je houdt van knus, dan is de winter het ideale trouwseizoen.
 • Je kunt veel en lekker warm eten. Een van de belangrijkste items is natuurlijk het trouwdiner. Maar in de zomermaanden wordt beduidend minder gegeten als het warm is. Ook heb je dan vooral de keus uit lichte kleine hapjes, terwijl de wintermaanden schreeuwen om een stevige maaltijd en warme hapjes.
 • Je kunt je figuur verhullen. Ben je wat aan de mollige of magere kant? Dat kun je in de winter mooi verhullen met je trouwkleding. Dat is in de zomer een stuk lastiger, want dan mag je kleding niet te warm zijn.
 • Het kan allemaal binnen. Veel stellen die in de zomer trouwen, willen dat graag buiten doen. Dan ben je sterk afhankelijk van het weer en kun je veel dingen pas op het laatste moment regelen (of het risico lopen dat iedereen nat wordt).
 • Het is goedkoper en gemakkelijker te regelen. Omdat de zomermaanden het populairst zijn, is er in de winter vaak wel korting te regelen. Bovendien zijn veel locaties beschikbaar, dus heb je ruimte keus en kun je dingen ook iets later gaan regelen.
 • Sneeuw. Je moet héél veel geluk hebben, maar als je trouwt in januari of februari ligt er soms sneeuw. Dat levert natuurlijk wel bijzonder mooie trouwfoto’s op – mits het niet zoveel is dat er niemand op je bruiloft kan komen.
 • Het geeft een vrolijk moment tijdens de donkere dagen. Veel mensen raken een tikje somber van de donkere wintermaanden. En wat is nu vrolijker dan een bruiloft?

Nadelen van trouwen in de winter

Natuurlijk zijn er ook nadelen van trouwen in de wintermaanden. We gaan hier natuurlijk even voorbij aan de mensen die gewoon in elk seizoen wat te klagen hebben.

 • Het is koud. Oke, dat is wel heel erg basic. Maar toch: voor sommigen is dit een nadeel. Gelukkig kun je ook je hele trouwdag binnen plannen en dan valt de kou best mee.
 • Het kan glad zijn. Als je in de winter trouwt, kan het verstandig zijn te denken aan een bruiloftsverzekering. Het kan namelijk glad zijn op de wegen en dat kan je dag behoorlijk bederven. De kans is niet groot, maar het zou toch sneu zijn als je trouwdag niet doorgaat omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand niet aanwezig kan zijn…
 • Ziektes spelen vroeg in de winter op. Trouw je in de vroege wintermaanden, dus november of december, dan is de kans groot dat een deel van je gasten verkouden of ziek is. Dat is meestal in januari weer een stuk minder geworden.
 • Depressies en andere psychische problemen spelen vaak meer op in de wintermaanden. Heb jij dus zelf last van (winter)depressie, of zit dat in de familie? Dan zijn de wintermaanden misschien een wat minder goed idee om je trouwdag te vieren.
 • Je huwelijksnacht en huwelijksreis regel je meestal in het buitenland als het in Nederland koud is. Dus dat valt vaak iets duurder uit.

Al met al hebben zowel zomer als winter verscheidene voor- en nadelen. Je kunt trouwen in de winter zien als een bijzonder avontuur, of als een ware nachtmerrie. Het hangt volledig van jezelf en je karakter af wat je het liefst hebt. In Nederland zijn alle seizoenen wisselvallig en moeilijk te voorspellen. Toch heeft de winter veel meer voordelen dan je eigenlijk zou verwachten. Het is in elk geval origineel, bijzonder en heerlijk sfeervol en gezellig. Bovendien levert trouwen in de winter weer eens andere trouwfoto’s op dan de standaard zomerfoto’s die iedereen al heeft!