Trouwen in het buitenland Het trouwfeest Planning

Trouwen in Spanje: alles wat je moet weten

Trouwen in het buitenland komt steeds vaker voor. Daar zijn echter wel regels voor – want niet elk huwelijk is zomaar geldig! Zo moet de registratie goed worden geregeld, want anders ben je wel getrouwd in het buitenland, maar niet voor het Nederlandse recht. Nadat we hebben gekeken hoe het trouwen gaat in curaçao gaan we nu eens uitzoeken hoe de regels zijn in Spanje. Want Spanje heeft veel prachtige plaatsen om een bruiloft te vieren en wordt steeds populairder als trouwlocatie. Trouwen in Spanje: dit moet je sowieso weten!

De kosten

Eerst kijk je natuurlijk naar de kosten. Is trouwen in Spanje duurder dan in Nederland? Dat hangt van een aantal factoren af:

  • Ibiza hoort bij Spanje, maar is veel duurder om te trouwen
  • Gebieden met veel concurrentie (veel hotels etc.) kunnen soms flinke kortingen geven
  • Het aantal gasten bepaalt een groot deel van de kosten
  • Je hebt veel documenten en stempels nodig en dat kost geld
  • Je trouwjurk meenemen in het vliegtuig levert vaak extra kosten op

Vooral het aantal gasten is dus van belang, samen met de plaats waar je precies wilt trouwen. De gasten zijn zo duur omdat ze vaak vanuit Nederland moeten vliegen – en tickets zijn niet zo goedkoop. Je kunt er ook een low budget bruiloft van maken en de gasten naar Spanje halen met een gehuurde bus. Dit is hartstikke gezellig, het is een mooie reis en het is vele malen voordeliger dan vliegtickets voor iedereen!

Wanneer is de beste tijd?

Dit hangt natuurlijk af van de regio van Spanje waar je bent. De seizoenen lopen ongeveer gelijk met die in Nederland, maar afhankelijk van de streek zijn er wel verschillen. Zo zijn er regio’s met meer dan 300 dagen zon per jaar! De maanden met het best weer zijn de maanden van mei tot september, maar ook de andere maanden kunnen prima. In Spanje wordt het, vooral langs de kust, niet zo koud.

De formaliteiten

De meeste echtparen die in het buitenland trouwen, regelen op het eigen stadhuis de wettelijke bruiloft. Dit is het makkelijkst, want dan heb je weinig formaliteiten nodig in het buitenland. Trouwen in het buitenland is dan alleen het ceremoniële huwelijk en misschien het kerkelijk huwelijk. Wil je toch ook het wettelijke huwelijk in Spanje doen? Dan zijn dit de voorwaarden:

  • Allereerst moet één van jullie de Spaanse nationaliteit hebben of al twee jaar in Spanje wonen, OF minimaal één van jullie moet Rooms-Katholiek zijn. In het laatste geval moet het huwelijk ook door een priester worden ingezegend.
  • Alle officiële documenten moeten in het Spaans vertaald worden en worden voorzien van de juiste stempels (apostilles). Hiervoor moet je betalen en je dient ook registratiekosten te betalen (afhankelijk van de streek waar de bruiloft plaatsvindt).
  • Na het huwelijk moet de huwelijksakte weer terugvertaald worden naar het Nederlands. Hierop moeten weer nieuwe apostilles worden gezet om de vertaling geldig te maken in Nederland. Bij terugkeer moet het huwelijk geregistreerd worden. Hoe dat werkt kun je opvragen bij de gemeente, want dat werkt anders dan een gewoon huwelijk.

Het kan dus nogal wat gedoe opleveren om officieel te trouwen in Spanje. Het ceremoniële gedeelte is echter geen probleem, want dan wordt het trouwen voor de wet nog steeds gedaan in Nederland. Het is vanuit Spaans oogpunt meer een soort feest waarbij twee mensen zich verkleden, waarvoor je dus geen officiële toestemming en formulieren nodig hebt. Dit maakt het huwelijk een stuk eenvoudiger en goedkoper.

Er is heel wat waar je rekening mee moet houden als je wilt trouwen in het buitenland. Dat is niet altijd even eenvoudig, vooral niet als het op formulieren aankomt. Je moet bijvoorbeeld al meer dan acht weken van tevoren beginnen met het regelen van de juiste formulieren en liefst nog veel langer. De kans is namelijk groot dat je te maken krijgt met lange wachttijden voordat er iets geregeld is. Je kunt voor het organiseren van het feest het beste kiezen voor een locale weddingplanner. Hij of zij kent alle ins en outs van het land en zal dus zorgen voor een spetterend feest!

Afbeelding via shutterstock.com