Trouwlocaties Goedkope trouwlocaties Type trouwlocaties

Trouwen op een kasteel: praktische tips voor een sprookjeshuwelijk

Trouwen kasteel

Heb je je droomprins of droomprinses gevonden, dan droom je misschien ook van een bruiloft zoals in een sprookje. Wat is dan een mooiere bruidslocatie dan een echt kasteel? Zo romantisch. Maar bekijk voordat je besluit te trouwen op een kasteel ook eerst naar de minder romantische zaken als budget, styling, verblijfsmogelijkheden en vervoer.

Trouwbudget

Je ziet het al voor je, de hele bruiloft kan zich op een en dezelfde droomlocatie afspelen. De huwelijksceremonie vindt plaats in de ridderzaal waar jullie als jonkheer en jonkvrouw in de echt verbonden worden. Of buiten in de kasteeltuinen met het slot als idyllische achtergrond voor de bruidsfoto’s. De kinderen ontdekken overdag de mysterieuze gangen van het kasteel, ’s avonds dineert iedereen in de sfeervol met kaarslicht verlichte eetzaal en het feest kan tot in de late uurtjes doorgaan, want alle gasten verblijven in de historische setting van het kasteel.

Maar dit is een droomplaatje dat natuurlijk ook een kostenplaatje heeft. Gemiddeld wordt een budget vanaf 7500 tot 10.000 euro of meer gerekend. Een iets goedkopere optie is bijvoorbeeld Kasteel de Haar in Haarzuilens of Kasteel Wijenburg in Echteld je met bepaalde arrangementen al kan trouwen voor 5000 euro.

Verblijf

Wil je je huwelijk graag verspreiden over twee dagen? Sommige kastelen hebben een eigen gastenverblijf waar de bruiloftgasten gebruik van kunnen maken. Soms is dit in het kasteel zelf, maar er is ook weleens extra gastenverblijf bij het kasteel beschikbaar zoals bij kasteel Kerckebosch. Dit kleine, intieme kasteel ligt in Zeist op de pittoreske Utrechtse Heuvelrug. Het kasteel is van zichzelf al een uniek decor voor je bruiloft waar je qua decoratie niet veel meer aan hoeft te doen. Maar kasteel Kerckebosch biedt wel de mogelijkheid tot een persoonlijke styling met bijvoorbeeld een eigen thema.

Je kan de gasten zelf laten beslissen of ze willen blijven overnachten of niet. Geef ze wel een prijsindicatie voor een overnachting. Niet alle kastelen hebben een mogelijkheid om te overnachten, dus ga dit van tevoren na. De organisatie heeft vaak wel veel informatie beschikbaar over overnachten in de nabije omgeving en staan klaar om jullie daarbij te adviseren, zoals Kasteel Heeswijk in Dinther. Kasteel Heeswijk in Brabant heeft zoals ieder echt sprookjeskasteel een paar spitse torentjes en een slotgracht. Het kasteel ademt de historie van Brabant en heeft allerlei historische zalen tot zijn beschikking met een echte Ridderzaal en portrettenzaal.

Vervoer

Bereikbaarheid is soms wel een aandachtspunt bij kastelen. Vaak zijn kastelen in een prachtig landelijke omgeving gesitueerd, maar dit kan best een eindje buiten de bewoonde wereld zijn en buiten het bereik van het openbaar vervoer. Check dus van tevoren of het kasteel misschien zelf vervoersvoorzieningen heeft waar jullie gasten gebruik van kunnen maken.

Vraag daarnaast ook voor de zekerheid of het kasteel op het moment van de bruiloft alleen voor jullie gezelschap beschikbaar is of dat er nog andere gezelschappen rondlopen. Dit om ergernis te voorkomen, mocht je gerekend hebben op een exclusieve ruimte.

Wil je andere trouwlocaties zoeken? Kijk dan eens op de grootste zoeksite van nederland: bruidslocaties.nl. Ze hebben ze daar in alle soorten en maten, van hele goedkope trouwlocaties, tot de meest superdeluxe, dure en exclusieve locaties.