Trouwen in het buitenland

Trouwen op Bali, een droombruiloft

Willen jullie in het buitenland trouwen? Voor een echt droomhuwelijk ga je naar Bali! Ja, je leest het goed, Bali! Het eiland staat bekend om de prachtige natuur, rijke cultuur, de rijstvelden en de prachtige tempels. En de stranden mogen we ook niet vergeten! Palmbomen, zon, zee, voetjes in het zand en een relaxte sfeer, dus alles wat je nodig hebt voor een perfecte bruiloft. Je zult alleen nog een paar dingen moeten regelen en een locatie moeten uitzoeken!

Wat moet je regelen om te trouwen op Bali?

Trouwen in het buitenland is altijd wel wat meer geregel dan wanneer je in Nederland trouwt. Om te kunnen trouwen op Bali adviseren we je op tijd te beginnen met dingen te regelen. Wij hebben al een en ander voor je uitgezocht! Om te beginnen is het in Indonesië gebruikelijk om eerst in de kerk te trouwen voordat je bij de burgerlijke stand geregistreerd kunt worden. Geen zorgen, als je niet gelovig bent kun je ook trouwen op Bali! Het wordt in dat geval een religieuze basisceremonie waar je geen kerkelijke papieren hoeft te laten zien. Zijn jullie wel gelovig en hebben jullie allebei een ander geloof? Dan moet je het geloof van je partner aannemen. Wat wel belangrijk is om te vermelden is als één van jullie al eens in de kerk is getrouwd en dit huwelijk door echtscheiding is ontbonden, mag je in Indonesië niet meer in de kerk trouwen. Daarnaast kun je op de luchthavens van Bali een visum krijgen tot 30 dagen. Een visum kost zo’n 20 euro. Zorg er ook voor dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Ook moet je je 15 dagen van tevoren aangifte doen van jullie bruiloft bij de kerk en ambtenaar. Daarvoor is wel wat papierwerk nodig, namelijk: 

  • Paspoort
  • Uittreksel geboorteregister (max. 3 maanden oud)
  • Uittreksel persoonsregister (max. 3 maanden oud)

Tot slot, alvorens je de huwelijksakte in Nederland inschrijft moet je de akte door autoriteiten laten legaliseren. Schrijf de huwelijksakte ook in bij Dienst Burgerzaken in Den Haag. Zo kun je altijd een afschrift opvragen. 

Locaties om te trouwen op Bali

Met 5.561 km2 is Bali een heel groot eiland en zijn er dus heel veel prachtige locaties te vinden voor jullie huwelijk. Op het strand, in de rijstvelden of de bergen, alles kan! Zo heeft Bali prachtige resorts die aan het strand. Vaak kun je bij dat soort resorts een privéstrand huren. Denk bijvoorbeeld aan La Joya in Balangan, Grand Hyatt in Nusa Dua of Bali Hyatt in Sanur. Wil je liever een fantastisch uitzicht in de bergen en rijstvelden? Bekijk eens Pita Maha, of tuinen van bijvoorbeeld Pan Pacific Bali bij de Tanah Lot tempel. Heb je wat meer te besteden kun je overwegen om een privévilla te huren. Villa Sansil in Canggu is echt een aanrader!

Huwelijksceremonies op Bali

Bali heeft een heel eigen cultuur met eigen ceremonies. Hieronder zetten we ze op een rijtje!

Religieuze ceremonie
Op Bali kun je trouwen als je katholiek, protestants, hindoeïstisch, boeddhistisch of Islamitisch bent. Als je niet gelovig bent kun je trouwen volgens het Protestantse geloof. 

Burgerlijke ceremonie
De burgerlijke ceremonie vindt doorgaans plaats na de religieuze ceremonie, of nadat je in Nederland voor de kerk bent getrouwd.

Balinese zegening
Als je echt in Hindoe stijl wilt trouwen op Bali moet je ook Hindoeïstisch zijn. Anders kun je wel een Balinsese zegening meemaken. Bij een Balinese zegening wordt bidden de priester en zijn assistent voor veiligheid, gezondheid en geluk. Het is een geweldige ervaring! De assistent is gekleed in de traditionele Balinese kleding. Als je op Bali gaat trouwen is dat iets wat je eigenlijk niet mag missen! 

Sta je al te springen om jullie droombruiloft op Bali te regelen? Trouwen op Bali is natuurlijk fantastisch, maar niet iets wat je van vandaag of morgen regelt. Zorg ervoor dat je op tijd begint met de voorbereidingen.