Het trouwfeest De Grote Dag Tips Trouwdecoratie Trouwplanning

Trouwen met kerst

Trouwen met kerst

Kun je de trouwfoto al voor je zien? Je man en jij, waarbij je witte trouwjurk prachtig kleurt bij de sneeuw. Voor bruiloften zijn vooral het voorjaar en de zomer het meest populair. Maar waarom zou je niet in de winter trouwen, rond kerst bijvoorbeeld? Deze tijd voelt altijd al erg magisch aan, en het geeft zeker weten extra sfeer aan je bruiloft.

Kies een thema voor de bruiloft

Tijdens alle feestdagen in december kleedt iedereen zich al op z’n mooist. Om de bruiloft een aparte twist te geven, kun je een thema kiezen en de gasten vragen hiermee rekening te houden bij hun kledingkeuze. Wat dacht je bijvoorbeeld van een echt kerstthema, met veel groen rood? Of een ijsthema waarin de kleuren ijsblauw en zilver centraal staan? Iets romantischer is het om oudroze of wit te combineren met goud.

Decoratie op een bruiloft met kerst

In de donkere decembermaand speelt verlichting altijd al een bijzondere rol. Op je bruiloft mag sfeervolle verlichting dan ook niet ontbreken. Twinkelende kerstlampjes, maar ook andere feestverlichting zoals lichtslingers, ijspegels of kerstballen. Je kunt deze ophangen of op tafels leggen, maar ook bijvoorbeeld in grote glazen vazen doen. Wees niet bang dat er overal snoeren zullen liggen, sommige feest- of kerstverlichting zijn voorzien van een batterij. Op een bruiloft met kerst mogen natuurlijk de kerststukjes op tafel met hulst, dennenappels en -takken, kerststerren en kaneelstokjes niet ontbreken, en een goede bloemist kan zelfs een bruidsboeket in deze stijl samenstellen.

Decoratie kerst bruiloft verlichting

Een gastenboek in winterse stijl

Belangrijke herinnering aan de bruiloft zijn niet alleen de trouwfoto’s, maar natuurlijk ook het gastenboek. Wil je dit laten passen bij het kerstthema? Laat dan de gasten hun boodschap voor jullie op een kerstbal schrijven, en zorg dat voor de gastenfoto’s een chaletsfeer krijgen.

Praktische zaken voor een winterbruiloft

Het voordeel van trouwen met kerst is dat veel mensen vrij zijn en kinderen vakantie hebben. Er zijn echter ook wel weer wat praktische zaken waarmee je rekening moet houden als je in de winter trouwt. Denk maar eens aan winterbanden en sneeuwkettingen voor de auto, en warme schoenen en een stijlvolle stola van nepbont of sjaal om te dragen als jullie trouwfoto’s gemaakt worden.

Beschikbaarheid en prijzen

Trouwen op 25 en 26 december mag gewoon in Nederland, maar lang niet alle gemeentehuizen en trouwlocaties zijn geopend. Bovendien zijn er met en rond kerst ook vaak kerstborrels van bedrijven en kerstvieringen van families. Zorg er dus voor dat je jullie trouwdatum zo snel mogelijk vastlegt. Omdat de decembermaand een drukke maand is, kunnen (net als middenin de zomer overigens) de prijzen wel wat hoger liggen.