De Grote Dag

Trouwen in het buitenland. Hoe regel je dat?

Misschien vinden jullie Nederland niet de geschikte locatie voor jullie trouwdag. De wereld is groter dan jullie woonplaats en dat is ook precies de reden waarom jullie zouden kunnen kiezen voor trouwen in het buitenland. Er zijn een aantal dingen die je moet weten over trouwen in het buitenland en daarom is het belangrijk om je goed in te lezen voor je de voorbereidingen begint.

Je moet toestemming hebben van het land waarin je gaat trouwen

Allereerst moet je toestemming krijgen van het land waarin je gaat trouwen. Je vraagt deze toestemming via de instantie waar je gaat trouwen in het buitenland. De Rijksoverheid vermeldt daarbij op de website dat je niet mag trouwen bij een Nederlandse ambassade. Je zult dus moeten zoeken naar een instantie die jullie kan trouwen, maar wie ook de toestemming heeft om ‘vreemdelingen’ te trouwen.

Huwelijk in Nederland laten goedkeuren en verklaring van huwelijksvoornemen

Nadat je bent getrouwd, moet je het huwelijk in Nederland laten goedkeuren. De autoriteiten die je in het buitenland hebben getrouwd, dienen de trouwakte te legaliseren voor de Nederlandse wet. Informatie hierover vind je bij de instantie waar je trouwt of bij de Nederlandse ambassade in het land waar je gaat trouwen. Ook kan de Nederlandse ambassade een verklaring afgeven van huwelijksvoornemen. Dit heb je nodig om te kunnen trouwen.

Alternatief: trouwfeest in het buitenland

Het trouwen in het buitenland kan nogal wat voeten in de aarde hebben. Je kunt naast een officieel huwelijk in het buitenland, ook kiezen voor een trouwfeest in het buitenland. Trouw op een maandag in het gemeentehuis en vier daarna in het weekend feest met al je geliefden om je heen. Of dit nu in Spanje, Frankrijk of op Bali is: met je familie en vrienden bij elkaar zet je een mooie ceremonie neer met een eigen ‘akte’. Op deze manier zijn jullie ook getrouwd, zonder de grote papiermolen waar je doorheen moet. Misschien voelt deze manier van trouwen een beetje gek, maar het is wel de gemakkelijkste manier om te trouwen in het buitenland.

Wil je toch trouwen in het buitenland? Begin dan ruim op tijd met informeren en aanvragen doen voor verklaringen en documenten in het land waar je gaat trouwen. Wellicht vind je op internet informatie over stellen die in hetzelfde land zijn getrouwd en hoe zij dit hebben aangepakt. Ook bellen met de Rijksoverheid of de ambassade in het land waar je naar toe gaat is een handige stap om zeker te weten dat je niks vergeet in het organiseren van jullie trouwdag in het buitenland.