Tips

Trouwen in 90’s-stijl

We zijn inmiddels beland in de periode dat veel mensen die in de jaren ’90 geboren zijn, in het huwelijksbootje stappen. Ook zijn er veel oudere jonge bruidsparen die dat decennium veel bewuster meegemaakt hebben. Hoe leuk is het dan om hun bruiloft aan te kleden in dat thema? Organiseer een waar feest der herkenning!

De 90’s trouwauto

Sommige auto’s uit die tijd lijken inmiddels jonge oldtimers, ware het niet dat de officiële leeftijd van een oldtimer hoger is dan veertig jaar. Dat heeft weliswaar gevolgen voor het afsluiten van autoverzekeringen, maar niet voor de keuze van de trouwauto. Moet het per se een limo zijn volgens het bruidspaar, ga dan op zoek naar een Opel Omega Limousine uit 1990. Om het zoekgebied te verbreden, is het misschien makkelijker om het limo-verhaal te laten varen. Sommige auto’s zijn immers al typisch 90’s genoeg: wat te denken van de Mazda 121 (het bolhoedje), de oerdegelijke Alfa Romeo 146 of zo’n piepkleine Fiat Cinquecento?

Muziek vanaf cd’s

Voor muziek en aankleding zijn websites als Ebay en Etsy eindeloze inspiratiebronnen, alsmede je eigen muziek- en filmcollectie. Huur een dj of band in die gespecialiseerd is in het rijke muzikale decennium, waarin hiphop, gitaarrock en eurodance de boventoon voerden. Van Nirvana tot Public Enemy en van 2 Unlimited tot Pulp. Als de dj zijn muziek louter vanaf cd’s draait, wat wel zo toepasselijk is, haal je zelfs de nostalgie van het overspringen van de muziek terug – al moet dat natuurlijk niet te vaak gebeuren.

Series

Draai series als Debiteuren Crediteuren, Friends, Saved by the Bell en Twin Peaks op grote schermen (liefst vanaf VHS-banden!), deel typische kledingstukken en accessoires uit zoals lawaaiblouses, ronde zonnebrillen en gabber-trainingsjasjes. Decoreer het geheel met filmposters, flippo’s en oude apparaten (walkman!). De 90’s waren ook het decennium van de gadgets. Wie weet kun je op Marktplaats een partijtje Tamagotchi’s vinden. Laat je inspireren door nostalgische websites, bijvoorbeeld Vroegert. Maar wacht even: lawaaiblouses? Jazeker. Zoek maar foto’s op uit die tijd van de modebewuste voetballers John de Wolf en Rob Witschge. Maar pas op, het doet pijn aan je ogen.

Gevoel voor humor

Een 90’s-bruiloft is net zozeer een ode aan als een knipoog naar een periode die evenveel mooie als belachelijke aspecten heeft. We waren nog niet in de weer met mobiele telefoons: voor de één een droombeeld van innerlijke rust en voor de ander absolute horror. En de genoemde kleding en muziek roept zowel ver- als bewondering op. Die herkenning en tegenstellingen gaan het feest alleen maar leuker maken. Eén ding is noodzakelijk: het bruidspaar moet gevoel voor humor hebben.