Tips

Trouwen als rode draad in Friends

Sinds de reünie is aangekondigd en uitgezonden, hebben veel fans de serie weer opgezocht. Bruiloften vormen een rode draad in de tien seizoenen van de zes vrienden, alleen kan niets bij hen en hun familie op een normale manier. We nemen je mee op een trip down memory lane, naar de trouwerijen van Friends.

Mislukte trouwerijen

De eerste trouwerij is meteen een mislukte, met het klassieke tafereel van de gevluchte bruid. Het is de pilot-aflevering waarin Rachel in een trouwjurk haar entree maakt. Haar met lege handen achtergebleven Barry trouwt later met Mindy, waarin Rachel in een zuurstokroze jurk het nummer Copacabana zingt, bijgestaan door de attente Ross. Maar het dieptepunt als het om bruiloften gaat, is de vierde seizoensfinale, als Ross in Londen met zijn Emily trouwt in een leegstaande, half afgebroken kerk – die desondanks wel heel gezellig is gemaakt – maar schromelijk de mist in gaat door bij de trouwgelofte de naam van zijn ex Rachel te noemen. Een schok ging door de zaal, een cliffhanger van jewelste. Het zijn de befaamde Londen-afleveringen waarbij de trouwlocatie fantasieën oproept.

Phoebes duurzame winter-/budgetbruiloft

Net als die van Phoebe en Mike (Paul Rudd), die in de snijdende kou en met vallende sneeuw elkaar het jawoord geven. Een winterbruiloft in de open lucht. Scheelt een hoop stookkosten! Phoebe zou Phoebe niet zijn als ze in een kerk of zaal van het gemeentehuis trouwde, een duurzame bruiloft als deze past geheel in de ontwikkeling van haar personage. Het inspireert zelfs om een soortgelijke, stroombesparende bruiloft te organiseren, in de vrije natuur en in samenspraak met Staatsbosbeheer. Vergelijk energie en de andere kosten van een zaal en er blijft veel geld over. Ook een trouwambtenaar kan worden wegbezuinigd, want Joey heeft dankzij ’the internet guys’ de papieren om mensen officieel in de echt te mogen verbinden.

De bijna perfecte trouwerij van Chandler en Monica

Monica en Chandler hebben een vrijwel vlekkeloze en klassieke trouwerij, in een mooie zaal met band en de traditionele eerste dans. Het is lief dat hij stiekem danslessen heeft genomen hiervoor, maar zijn nieuwe dansschoenen had hij beter eerst even uit kunnen proberen. Het zorgt voor een onvervalste slapstick-scène. Overigens is vlak voor de gelofte, die wederom door Joey wordt afgenomen, nog sprake van een vluchtende bruidegom. Gelukkig overwint Chandler zijn paniekaanval. En Ross en Rachel, trouwen die nog? Ja en nee. Ze geven elkaar het jawoord, zij het op een dronken avond in Las Vegas. Nadat Ross eindelijk de scheiding heeft geregeld is het stel, dat achter de schermen echt verliefd blijkt te zijn geweest, weer voor onbepaalde tijd ‘on a break’.