Trouwambtenaar Ceremonie

Trouwambtenaar worden? Dit moet je ervoor doen!

Over het algemeen is de trouwdag de mooiste dag van iemands leven. De bruid en bruidegom worden mooi gemaakt en vieren hun dag helemaal in eigen stijl. Het is dan ook een dag waarop iedereen straalt van blijdschap. En wat is er nou mooier om daar deel van uit te maken terwijl je je werk doet? Een trouwambtenaar maakt dit soort dagen vaak mee. Een fantastische baan, die de mooiste momenten oplevert. Wat moet je ervoor doen om trouwambtenaar te kunnen worden?

Trouwambtenaar voor 1 dag

Je kunt een trouwambtenaar voor 1 dag worden. Hier hoef je niets voor te doen, behalve dat je het bij je gemeente aangeeft. Je betaald een bepaald bedrag (dit varieert per gemeente) en wordt dan beëdigd als trouwambtenaar voor 1 dag. Dit is superleuk als je als ambtenaar wilt optreden bij familie, vrienden of goede kennissen. Wil je vaker trouwambtenaar zijn en ook mensen buiten je eigen kennissenkring trouwen? Dan kun je ook een vaste trouwambtenaar worden.

Ambtenaar van de burgerlijke stand

Om ambtenaar van de burgerlijke stand te worden, moet je wel een (korte) opleiding doen. Hier zijn losse cursussen en Master-studies voor. De studie die je ervoor hebt gedaan legt meestal weinig gewicht in de schaal, tenzij er veel mensen zijn die reageren op een vacature. Je vind vacatures voor trouwambtenaren tussen de ‘gewone’ vacatures in vacaturebanken. Bijvoorbeeld als je zoekt bij jobrapido kun je er al een of meer tegenkomen.

Als ambtenaar van de burgerlijke stand voltrek je niet alleen huwelijken, maar heb je ook andere taken. Zo regel je de huwelijksaangifte, aangifte van geregistreerd Partnerschap, geboorteaangiftes, erkenningen, overlijdensaangiftes en het afgeven van uittreksels en akten van de burgerlijke stand als daarom gevraagd wordt. Je moet dus wel iets meer doen dan alleen mensen trouwen; maar het is zeker een leuke, afwisselende baan met veel vrolijke momenten en hoogtepunten.

Zelfstandig trouwambtenaar

In een samenleving waarin in vrijwel elk beroep zelfstandigen bestaan, geldt dat ook voor trouwambtenaren. In dit geval moet de trouwambtenaar wel geregistreerd staan bij een of meer gemeentes. Het is dus zaak om in ieder geval de opleiding of cursus af te ronden voordat je dit doet; anders is er kans dat je registratie wordt gewijzigd. Ben je zelfstandig trouwambtenaar, dan ben je niet bij de gemeente in dienst. Je zult dus maar moeten hopen dat je genoeg ‘klanten’ krijgt die jou vragen. Uiteraard kun je wel wat reclame maken en proberen mensen aan te trekken. Het levert meer risico, maar eigen ondernemerschap biedt ook veel vrijheid.

Je weet nu hoe je trouwambtenaar moet worden. In de cursus die je hiervoor kunt volgen, kun je bijvoorbeeld ook leren hoe je omgaat met het bruidspaar. Hierin speelt communicatie een heel belangrijke rol. Daarnaast moet je je zoveel mogelijk inleven en zoveel mogelijk over de achtergrond te weten komen. Ook is het praktisch te weten of het gaat om een intieme bruiloft of een groot feest. Dergelijke dingen bepalen de manier waarop je met de mensen omgaat en de dingen die je wel of niet wilt zeggen tijdens je toespraak.