Trouwambtenaar Ceremonie

Trouwambtenaar kiezen – waar op te letten?

Wanneer jullie in ondertrouw gaan, krijgen jullie vaak een boekje of flyer met de verschillende trouwambtenaren die bij de gemeente in dienst zijn. Jullie mogen zelf een trouwambtenaar uitzoeken en vragen. Het is ook mogelijk dat jullie een ambtenaar uit een andere gemeente te vragen als je die kent, of een bijzondere trouwambtenaar regelen. De mogelijkheden zijn dus vrijwel onbeperkt. Maar hoe kies je nu een goede trouwambtenaar? Waar moet je op letten?

Gevoel voor humor

Een trouwambtenaar speelt een vrij grote rol bij jullie huwelijk. Hij of zij houdt een toespraak voordat jullie elkaar het ja-woord geven. Afhankelijk van jullie wensen, is het de bedoeling dat die toespraak een beetje boeiend en interessant is. Het liefst bevat de toespraak ook wat humor, zodat het officiële gedeelte niet te saai wordt. Jullie moeten dus een trouwambtenaar zien te vinden die ongeveer hetzelfde gevoel voor humor heeft als jullie.

Langdradigheid

Je kunt kennismaken met verschillende trouwambtenaren, of ze kunnen je een voorbeeld van een toespraak sturen. Probeer uit te vissen of de trouwambtenaar die jullie kiezen niet te langdradig is. Breng de trouwambtenaar ook altijd op de hoogte van de planning en zorg dat je wat speelruimte over houdt. Niet elke trouwambtenaar weet het verhaal kort en bondig te vertellen. Heb je pech en is de trouwambtenaar toch wat langdradiger dan je dacht? Dan heb je tenminste ruimte in de trouwplanning om het uit te zitten.

Een eigen trouwambtenaar

Er zitten in het overzicht van jullie gemeente vast wel leuke en aardige trouwambtenaren. Maar als je echt zeker wilt weten dat je een leuke trouwambtenaar hebt, dan kun je ook iemand uit familie- of vriendenkring vragen. Deze kan een aanvraag doen bij de gemeente om trouwambtenaar voor een dag te worden. Dan kan hij/zij de toespraak doen en jullie officieel in het huwelijk bevestigen.

trouwceremonie

Welke feitjes vertel je wel en niet?

Wanneer de trouwambtenaar komt, zal hij of zij informatie zoeken voor een leuke toespraak. Ook hierin kun je zelf bepalen wat wel en niet wordt verteld. Standaard komt wel langs hoe jullie elkaar ontmoet hebben. Vertel verder alleen leuke dingen. Wil je dat de trouwambtenaar een onverwachte toespraak heeft? Zeg hem of haar dan om informatie op te vragen bij jullie ouders of de ceremoniemeester. Maar zorg er altijd voor dat op zijn minst duidelijk is welke info wel of niet leuk is in een toespraak. Zo is het leuk om te horen over grappige voorvallen, maar minder leuk als het verhaal gênant wordt of je herinnerd aan een minder leuke tijd.

Zolang je kiest voor de juiste trouwambtenaar, ben je al een heel eind op weg richting een geslaagde ceremonie. Denk eraan dat je zelf mag kiezen, dus als een trouwambtenaar bij jullie langskomt voor een gesprek en het klikt niet, kun je altijd nog een ander kiezen! Verder overleg je met de trouwambtenaar van je keuze wat wel en niet in de toespraak thuis hoort. Willen jullie muziek tijdens de ceremonie? Dan overleg je dit ook met de trouwambtenaar, zodat er geen misverstanden ontstaan. Communicatie is de sleutel tot een geslaagde bruiloft met een prachtige ceremonie!