Bruidegom Bruidsmeisjes

Tips voor het schrijven van je trouwgelofte

Tijdens de ceremonie van jullie huwelijk worden jullie niet alleen aan elkaar verbonden voor de wet en misschien wel de kerk, maar is daar ook het uitgelezen moment om jullie liefde voor elkaar aan elkaar te getuigen en je eeuwige trouw te beloven. Dit doe je middels je trouwgelofte. Ontzettend leuk maar ook heel spannend om voor te dragen. Hoe pak je dit aan en waar begin je met schrijven? Met deze tips zal jij jouw partner versteld doen staan!

Spreek samen de lengte af

Alhoewel je veel onderdelen van jullie huwelijk samen gaan regelen, schrijf je de trouwgelofte toch echt alleen. Spreek wel samen af hoelang de gelofte wordt. Bijvoorbeeld hoeveel tijd je ervoor neemt om de gelofte voor te dragen of hoeveel A4-tjes tekst je gaat schrijven. Zorg ervoor dat het geen uren duurt voordat jullie klaar zijn, maar maak er ook geen rijmpje van vier regels van.

Houd het geheim of deel je geloften van te voren

Lees je geloften niet aan elkaar voor, voordat je aan het altaar staat. Op deze manier kun je je partner echt verrassen met je lieve woorden en is de eerste reactie ook oprecht. Als je het te persoonlijk vind om tegenover al jullie dierbaren je zegje te doen, zou je de gelofte ook kunnen geven in een envelop. De geloften kun je dan bijvoorbeeld lezen nadat jullie je hebben aangekleed. Het nadeel hiervan is dat jullie elkaars reactie niet kunnen zien aangezien jullie je waarschijnlijk los van elkaar klaarmaken voor de grote dag.

Maak een lijstje van wat jij wilt zeggen

Voordat je gaat schrijven is het handig om eerst een lijstje te maken met onderwerpen die je wilt bespreken. Denk bijvoorbeeld aan jullie eerste date, waarom hij of zij je zo blij maakt en wat je de mooist eigenschappen van je partner vindt. Door een lijstje te maken weet je zeker dat je geen onderwerpen over zal slaan en kunt vergeten.

Vul je verhaal aan met mooie anekdotes of andere hilarische gebeurtenissen uit jullie relatie. Een beetje humor is oké en ook is het prima om inside jokes te gebruiken. Zolang je complete verhaal maar niet een tekst wordt die alleen jullie begrijpen, is het prima.

Zorg voor een logische tijdlijn

Het is handig om een logische tijdlijn aan te houden. Begin bijvoorbeeld bij jullie eerste date, daarna naar het eerste jaar verkering, de verloving en ten slotte jullie trouwdag. Mocht je een andere volgorde willen aanhouden dan kan dat natuurlijk, maar probeer niet van de hak op de tak te springen. Grijp terug naar mooie momenten van jullie tweeën en hoe jij nu uitkijkt naar de toekomst.

Leg je gelofte weg

Als je je verhaal hebt opgeschreven, probeer dan je trouwgelofte even weg te leggen. Kijk er een paar dagen niet naar en pak hem dan weer opnieuw op. Kijk of je nog steeds achter je eerder geschreven stuk staat en of je nu dingen anders zou doen. Herhaal deze stap totdat je tevreden bent en je trouwgelofte het perfecte stuk tekst is dat jouw liefde voor je partner getuigd.

Maak het jezelf vooral niet al te moeilijk. Dat jullie gaan trouwen zegt al meer dan genoeg dat jullie veel van elkaar houden, maar door het middels een gelofte nogmaals aan elkaar mee te geven is natuurlijk een extra bezegeling van jullie liefde.