Het maken van een gastenlijst klinkt simpel, maar vaak valt het in de praktijk nogal tegen. Natuurlijk, je ouders en naaste familieleden mogen wel komen. Maar hoe zit het met mensen die je wat minder goed kent of vrienden die je al een jaar niet hebt gezien? En hoe zit het met mensen die jou op hun bruiloft hebben uitgenodigd, maar die je zelf niet zo nodig hoeft te zien op jouw dag? Met deze tips maak je de perfecte gastenlijst!
1. Maak categorieën
Elk bruidspaar heeft gasten in verschillende categorieën. In deze categorieën zetten jullie gewoon iedereen die bij je op komt. Later kun je schrappen, maar nu is het vooral van belang dat je iedereen verzameld zonder mensen te vergeten. Zo hoef je later niet ineens de lijst om te gooien als je nog iemand bedenkt. Deze categorieën worden vaak gebruikt:
- Directe familieleden van beide partners (broers, zussen en ouders)
- Familie van hem
- Familie van haar
- Vrienden van hem
- Vrienden van haar
- Gezamenlijke vrienden
- Collega’s van beide partners
- Kennissen
2. Mensen die je liever niet op de bruiloft hebt
Er zijn mensen die je gewoon liever niet op je bruiloft hebt. Meestal gaat het om familieleden die je echt niet mag of vage kennissen die je al 8 jaar niet hebt gezien. Ga bij jezelf na of er meteen als je de lijst doorleest mensen zijn waarvan je denkt: die liever niet. Hebben jullie hierover een meningsverschil, probeer dan uit te leggen waarom je diegene er liever niet bij ziet. Schrap degenen die je er niet bij wilt hebben: de bruiloft is jullie dag en als je oncomfortabel voelt bij sommige gasten kan dat je dag behoorlijk verpesten.
3. Bepaal de duidelijke gevallen
Er zijn altijd in elke lijst mensen waarover je niet twijfelt. Goede vrienden en vriendinnen, directe familieleden en anderen waar je veel waarde aan hecht komen hoe dan ook op de gastenlijst. Deze kun je dus direct met een groene markeerstift aanstrepen, want daarover komt geen discussie. Is er een maximum aantal gasten? Spreek dan af hoeveel ‘extra’ mensen elk van jullie sowieso mag kiezen.
4. Bespreek twijfelgevallen
Je houdt een lijst over waarop duidelijk rood staat aangegeven wie er niet worden uitgenodigd en groen welke wel mogen komen. Nu kom je aan bij mensen over wie je twijfelt. Hier gaan meer factoren een rol spelen, zoals:
- Het maximum aantal gasten op de trouwlocatie
- Het budget
- Hoe erg je twijfelt
Een voor een bespreken jullie deze twijfelgevallen voor de gastenlijst. Streep ze groen aan als ze daggast worden, rood als ze niet worden uitgenodigd en oranje als ze als receptie- of avondgast worden gevraagd.
5. Hoe bepaal je het maximum aantal gasten?
Zoals gezegd spelen het budget en het maximum aantal gasten op de locatie een rol in het bepalen hoeveel gasten je kunt uitnodigen. Toch is er nog een ander criterium om het maximum aantal gasten te bepalen: het aantal waarbij jij er het meest van geniet. Voor sommigen is het alleen genieten als er zoveel mogelijk mensen zijn, voor anderen is het juist een kleine en intieme groep waar ze van genieten. Vraag je ook af of je wel genoeg tijd hebt voor elke gast. Een vuistregel: je hebt genoeg tijd voor elke gast als je 20-30 daggasten hebt en 50-70 avondgasten. Heb je er meer, dan heb je minder tijd voor elke gast in het bijzonder.
6. Wat moet je met groepen waaruit je sommigen wel en anderen niet wil vragen?
Er zijn groepen waarbij je sommige mensen wel en anderen niet op de gastenlijst zet. Misschien weet je nog hoe dat vroeger voelde als je sommigen wel en anderen niet op je verjaardagsfeestje uitnodigde? Zo voel je je nu weer. Maar bedenk wel dat de mensen die je wel of niet uitnodigt volwassen zijn. Ze begrijpen je keuzes best wel. Zo zullen je collega’s het best begrijpen dat je niet de hele groep van 30 mensen kunt uitnodigen.
7. Ga ervan uit dat 10% niet komt
Er zijn altijd mensen die niet kunnen komen. De daggasten komen wel, daar hoef je je geen zorgen om te maken. Maar van de uitgenodigde avondgasten komt ongeveer 90%. De andere 10% kan niet wegens ziekte, vakanties of andere afspraken. Deze vuistregel zorgt dat je iets meer ruimte hebt op de gastenlijst.
Je gastenlijst opstellen is lastig, maar als het goed is kom je nu een heel eind. Wees er vooral op voorbereid dat je sommige mensen niet zult uitnodigen die wel zouden willen komen. Als het gesprek erop komt kun je ook gewoon uitleggen waarom je je keus zo hebt gemaakt. Mensen hebben daar echt wel begrip voor! Kies voor een gastenlijst waarbij jij je helemaal fijn voelt. Het is jouw dag en jij mag bepalen wie er wel en niet komen. Fantastisch toch?