Fotografie Bruid Bruidegom Kosten trouwen

Tips bij het inhuren van een trouwfotograaf

De keuze voor een trouwfotograaf is belangrijker dan je zou denken. Veel mensen denken dat het al snel prima is ‘zolang hij maar foto’s kan maken’. En omdat een fotograaf meestal niet één van de goedkoopste dingen is die bij een bruiloft horen, wordt er ook nog weleens een hobbyist ingeschakeld. Met als resultaat: tegenvallende foto’s waar je liever niet meer al te vaak naar kijkt. Deze tips helpen je bij het vinden en inhuren van een geschikte trouwfotograaf.

1. Check het internet

Vrijwel elke fotograaf heeft wel een eigen website. Daarom is het goed om te zoeken naar trouwfotografen in jouw regio. Dat zijn er meestal heel wat! Bekijk gewoon op je gemak de verschillende websites, zodat je een beetje een idee hebt wat het aanbod is.

2. Bekijk voorbeelden van het werk

De ene fotograaf is de andere niet. Het is dus goed om even voorbeelden van het werk van de fotograaf te bekijken. De ene fotograaf is sterk in portretten, de ander maakt liever gekke foto’s. De stijl van de fotografen kan flink verschillen. Zo zijn er fotografen die spelen met perspectief, wat bijzondere foto’s kan opleveren.

3. Vraag offertes aan

Omdat de prijzen van fotografen ook enorm uiteen kunnen lopen, is het goed om ze te vergelijken. De bruidsfotograaf rekent kosten voor het maken van de foto’s, voor het trouwalbum, eet waarschijnlijk mee en doet misschien ook nog een pre-wedding shoot. Deze bruidsfotograaf kosten moet je allemaal meenemen bij het bepalen welke fotograaf het voordeligst is. En natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat de goedkoopste niet altijd de beste is.

4. Bekijk pasfoto’s van de fotograaf

De fotograaf is iemand die de hele dag met je meeloopt en voortdurend overal aanwezig is. Het is dus prettig om van tevoren al te kijken of je hem/haar hier wel geschikt voor vindt. De eerste selectie maak je op basis van pasfoto’s van de fotografen. Zo kun je zien wie je wel of niet de hele dag om je heen wilt zien.

5. Kijk voor een pre-wedding shoot

De pre-wedding shoot wordt onder andere gemaakt voor de trouwkaarten. Het is ook een mooie manier om te zien of de stijl van de fotograaf echt bij je past. Je kunt nu nog beslissen dat je toch liever een andere fotograaf wilt. Soms betaal je een fors bedrag voor een pre-wedding shoot, maar steeds vaker zit ook de deze fotoshoot inbegrepen in de totaalprijs.

Prachtige trouwfoto

Prachtige trouwfoto – via shutterstock.com

6. Het Keurmerk Trouwen

De NBTO heeft een keurmerk in het leven geroepen voor alle bedrijven die te maken hebben met trouwen. Trouwlocaties, bruidstaartenmakers, trouwjurkenwinkels en allerlei andere zakelijke partijen die te maken hebben met de trouwbusiness worden beoordeeld en kunnen het Keurmerk Trouwen krijgen. Dit geldt ook voor bruidsfotografen. Een fotograaf die voorzien is van dit keurmerk is door de screening gekomen en levert dus goede service en goede kwaliteit.

De kosten van een bruidsfotograaf verschillen heel sterk per fotograaf, per regio en per pakket dat je afneemt. Bij de een zit een trouwalbum al bij de prijs is, bij de ander moet je voor alles extra betalen. Pas op offertes kun je duidelijk de prijsverschillen zien. Maar niet alleen de kosten zijn belangrijk, maar ook de kwaliteit. Een officiële fotograaf maakt meestal veel betere foto’s dan een hobbyist. Iemand met het Keurmerk Trouwen levert sowieso goede service en draagt ook oplossingen aan als er iets niet helemaal naar wens gaat. Zo weet je zeker dat de foto’s van jouw trouwdag een succes zullen worden, waar je nog jaren met plezier naar kijkt.