De Grote Dag Tips

She said yes! En nu?

she said yes

Yes, supermegavanhartegefeliciflapstaart! Je gaat trouwen en dat is mega leuk. Een volgende stap in je leven, die begint met een dikke knalfuif. Maar… wat moet je daar nu eigenlijk allemaal voor doen? Ja, je moet inderdaad een jurk uitzoeken. Maar er is nog veel meer wat je moet regelen voor een geslaagde bruiloft. Weet je niet waar je moet beginnen? Bof jij even, wij hebben namelijk een lijstje gemaakt om je een beetje op weg te helpen. Nu alleen nog je eigen invulling eraan geven en jij en je partner gaan de dag van jullie leven hebben!

Prik een datum

Bij het regelen van je bruiloft begin je in ieder geval met het prikken van een datum. Zonder een datum kun je bijna niets regelen namelijk. Daarbij moet je natuurlijk ook al gelijk een beetje nadenken over het soort bruiloft dat je wilt. Wil je een vrolijke zomerse bruiloft of ben jij meer van het winterthema? Rekening houden met alle verjaardagen of andere belangrijke data van al je gasten is onmogelijk. Probeer alleen te denken aan belangrijke data van gasten die heel dicht bij je staan en je er graag bij wilt hebben. Check voordat je de datum prikt ook even of het stadhuis of de kerk die dag wel beschikbaar is! Wanneer de datum definitief geprikt is, kun je alvast een ‘Save the date’ kaart uitsturen. Hier hoef je dus nog geen tijd, thema of locatie te zetten, maar weet je wel zeker dat je op tijd genoeg bent om ervoor te zorgen dat mensen jouw trouwdag vrijhouden bij het plannen van afspraken.

Kies een thema

Waarschijnlijk heb je allerlei trouwblaadjes doorgebladerd en heel Pinterest afgezocht: themabruiloften zijn superleuk. Je kunt natuurlijk een heel specifiek thema doen zoals The Great Gatsby waarbij al je gasten in jaren ’20 stijl moeten komen, maar je kunt ook een aantal kleuren kiezen die je overal terug wilt laten komen. Zo krijg je op de dag zelf een prachtig compleet plaatje waarin alles klopt! Leuk voor de dag zelf en natuurlijk voor alle foto’s die gemaakt gaan worden met selfie sticks.

Regelneef

Een bruiloft organiseren bestaat niet alleen uit een mooie jurk uitzoeken en leuke trouwkaartjes ontwerpen. Deze dingen moet je regelen:

  • Een voorlopige gastenlijst met een schatting van het aantal gasten dat je uitnodigt
  • Een budget dat je wilt uitgeven aan je bruiloft met een plan van wat je bijvoorbeeld aan de jurk wilt uitgeven en wat je aan de catering wilt uitgeven. Tip: open een aparte rekening voor je bruiloft, zodat je precies weet hoeveel je nog over hebt van je budget.
  • Een ceremoniemeester vragen. Dit is best een zware taak voor diegene, dus zorg dat je iemand vraagt waarvan je weet dat hij of zij goed is met planningen. Een ceremoniemeester moet namelijk denken aan allerlei dingen, van het coördineren van de speeches tot het meebrengen van een micro sd kaartje met foto’s van jullie samen.
  • Bepaal of je wilt trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.
  • Voordat je gaat trouwen moet je een voorgenomen huwelijk aangaan, vroeger noemde men dit ondertrouw. Let op dat je dit op tijd regelt, want als dit niet geregeld is kun je ook niet trouwen!

Fun stuff

Al de formaliteiten geregeld? Nu komt het écht leuke gedeelte. Samen met je partner kun je de uitnodigingen gaan vormgeven, de definitieve gastenlijst maken en je thema tot leven brengen op een passende locatie. Bedenk bij het uitzoeken van de locatie ook of je wel of geen kinderen op je bruiloft wilt en daarvoor eventueel een kinderhoek wilt creëren.

Wanneer je al een save the date kaart hebt uitgestuurd, kun je de uitnodigingen zo’n 6 à 8 weken van tevoren versturen. In deze periode kun je ook je getuigen gaan vragen. Doe dit bijvoorbeeld tijdens een etentje of juist als een echte verrassing, want ook voor hen is dit heel bijzonder en zij voelen zich vast vereerd!

Dat trouwen is allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar het eten op je bruiloft is minstens net zo belangrijk! Samen met je partner op stap om overal lekkere dingen te proeven is dan dus ook zeker niet het vervelendste werkje van de bruiloftsvoorbereiding. Het is wel belangrijk om voordat je op stap gaat alvast wat dingen uit te zoeken:

  • Wat is het budget voor alle onderdelen van het culinaire programma? Vergeet hierbij niet dat ook de drankjes in de avond een hoop geld kosten! Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen dat de gasten ’s avonds zelf hun drankjes moeten betalen, of bijvoorbeeld geen sterke drank kunnen bestellen. Dit scheelt al een hoop in kosten
  • Wat voor diner willen jullie? Een buffet, of een a la carte menu? En hoeveel gangen zou je dan willen? Voordat een verkoper je ompraat kun je dit van tevoren het beste zelf al vaststellen.
  • Zijn er nog gasten met allergieën waar je rekening mee moet houden?

Dan rest er alleen nog heel veel lekkere dingen proeven met als hoogtepunt natuurlijk de bruidstaart…

En dan…de jurk

En natuurlijk misschien wel het allerleukste van de hele voorbereiding: het uitzoeken van de perfécte jurk. Na al die afleveringen van Say Yes To The Dress op TLC te hebben gezien en heel Pinterest te hebben afgezocht, mag je eindelijk zelf gaan passen. Een emotioneel moment waarbij je de juiste mensen om je heen wilt hebben. Mensen die vaak meegenomen worden zijn je moeder, schoonmoeder, (schoon)zusjes en beste vriendinnen. Maar houd je vooral niet vast aan de standaard en bedenk wat voor jóu het prettigst is. Bedenk bij het uitzoeken van de jurk ook of het past bij het thema en bij je eigen wensen. Wil je bijvoorbeeld zakken om je telefoon inclusief telefoon accessoires in op te bergen, of wil je een lichte jurk waar je makkelijk in kunt dansen? Dit kun je allemaal aangeven bij het passen van de jurken!

Waar ging bij jou onverwachts het meeste tijd in zitten bij het regelen van je bruiloft?