Gast

Overleden dierbaren eren op je trouwdag

Wellicht vier je je trouwdag zonder dat één van je dierbaren aanwezig is. Een vriend of vriendin die je verloren bent, een oma die niet meer bij de dag kan zijn omdat ze overleden is of wellicht één van je ouders. Alhoewel je trouwdag een grote en feestelijke dag is, kan het fijn zijn om stil te staan bij degene die niet aanwezig kunnen zijn.

Op je eigen manier eren

Hoe je je dierbaren ook eert op je trouwdag: doe dit op je eigen manier. Rouwen, herinneren en eren doe je dan ook op je eigen manier. Wellicht zijn er meerdere gasten op de trouwdag aanwezig die deze personen missen, maar rouwen zij op een andere manier of vinden zij het niet prettig om geconfronteerd te worden met de overleden personen. Daarnaast is je trouwdag een vrolijke dag! Een tip is dan ook om te rouwen en eren op je eigen manier, maar niet de focus van de dag op deze personen te leggen. Besteed er zeker ook aandacht aan op je trouwdag, maar zet de dag niet in het teken van gasten die er niet meer bij kunnen zijn.

Manieren om dierbaren te herinneren

  • Maak een tafeltje met kaarsjes waarop je foto’s plaatst van deze personen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie trouwfoto van je opa en oma of een foto waar je samen op staat met de dierbaren die niet meer aanwezig kunnen zin.
  • Verwerk de dierbaren in je bloemen. Dit kun je doen door in je boeket een afwijkende bloem te plaatsen, maar ook door parels of andere sieraden te verwerken in het boeket. Zo heb je de missende gasten altijd dichtbij je, maar niet heel erg opvallend.
  • Ook een fijne tip: houd een stoel vrij en leg daar een kaartje bij. Bijvoorbeeld, ‘Gereserveerd voor oma, zo ben je er toch een beetje bij’ of ‘Gereserveerd voor iedereen die er niet meer bij kan zijn’. Op Pinterest vind je talloze voorbeelden van hoe je een stoel onopvallend kan versieren voor overleden dierbaren. Zet de stoel ergens op de voorste rij en zet hem uiterst links of rechts. Zo valt de stoel niet heel erg op voor gasten die liever niet aan de dierbaren worden herinnert.
  • Benoem de overleden gasten in je speech. Zo kies je zelf een moment om even stil te staan bij deze personen, maar zijn ze de rest van de dag niet ‘aanwezig’ op de trouwdag.
  • Laat ballonnen los. Zo kunnen de gasten vanuit de lucht een beetje het feest ‘meevieren’.
  • Een laatste tip is om de dierbaren te herinneren door middel van een nummer op het feest. Verwerk het favoriete nummer van de dierbaren of een lied dat je aan hen herinnert in je openingsdans of kondig het aan tijdens het feest. Zo zijn je gasten er toch een beetje bij!