Tips Praktische zaken

Netjes scheiden: deze tips helpen je

netjes scheiden

De liefde is niet meer aanwezig en je zou graag goed uit elkaar willen gaan. Wanneer je getrouwd bent, wil je dit op de juiste manier regelen. Een scheiding gaat je namelijk niet in de koude kleren zitten; het heeft hoe dan ook impact op elkaar en de omgeving. Een scheiding is ingrijpend, verdrietig en intens. Zijn er kinderen in het spel? Dan is het belangrijk om hun welzijn voorop te stellen. De keuzes en afspraken die je met elkaar maakt tijdens een scheiding, hebben veel invloed op hun toekomst. Netjes scheiden geeft veel rust en ruimte, omdat je weet dat alles op de gewenste manier geregeld is. Deze tips helpen je om netjes te scheiden.

Inzetten van een mediator

Wanneer je goed uit elkaar zou willen gaan, is communicatie echt het sleutelwoord. Door op de juiste manier met elkaar te blijven communiceren, verloopt een scheiding eenmaal soepeler én sneller. Deze efficiënte manier is alleen niet zo gemakkelijk te realiseren, omdat er bij een scheiding ook veel emoties komen kijken. Het is belangrijk om bij een scheiding de focus en scherpte erin te houden, zodat je later geen spijt krijgt van gemaakte keuzes en beslissingen. Een mediator kan in deze situatie de perfecte ondersteuning bieden, wanneer je allebei de wens hebt om netjes te scheiden. Een mediator helpt bij het maken van afspraken in gezamenlijk overleg, zodat er een goede basis ontstaat voor de toekomst. Daardoor creëer je met elkaar rust en ruimte om verder te gaan. Het inzetten van een mediator bij scheiding helpt bij emotionele en praktische zaken.

De praktische zaken goed regelen

Emotioneel is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Een periode van verwerking, verdriet, angst en onzekerheid ervaar je vaak tijdens en na een scheiding. Naast de emotionele kant zijn er ook veel praktische zaken die anders zullen lopen door de scheiding. Deze praktische zaken moeten goed met elkaar worden besproken, omdat het voor beide partijen invloed heeft op de toekomst. Door heldere afspraken te maken over deze praktische zaken bij een scheiding, kan er onrust en onzekerheid worden weggenomen. Denk bijvoorbeeld aan het regelen van de zorg voor de kinderen, maar ook hoe het financiële plaatje eruit komt te zien. En hoe gaat dat worden in combinatie met werk? Heb je misschien recht op alimentatie? Hoe verdeel je de spullen? Wat doe je met het trouwalbum bijvoorbeeld? Moet de woning worden verkocht of kan deze worden aangehouden? Allemaal vraagstukken die worden meegenomen tijdens de fase van een scheiding, waarbij een mediator kan ondersteunen. Daardoor komt het niet als een berg op je af, maar wordt het toegankelijker, overzichtelijk en behapbaar.

Goed voor jezelf blijven zorgen

Hoe heftig en ingrijpend een scheiding ook is, het is juist in deze periode extra belangrijk om de tijd en rust in te plannen om zelf overeind te blijven staan. Emotioneel is een scheiding namelijk erg zwaar en het neemt veel veranderingen met zich mee. Neem daarom voldoende tijd om goed te slapen en te eten, maar ook om in beweging te blijven. Blijf onder de mensen en verzorg jezelf op een fijne manier. Pak de rustmomenten om op te laden en gun jezelf de ruimte om dit proces een plek te geven. Bovendien zorg je er ook op deze manier voor, dat je met een scherpe en gefocuste blik tot de beste beslissingen voor jezelf en elkaar kunt komen.