De Grote Dag

Wat moet ik weten voor ik ga trouwen?

Trouwen is een romantisch iets. Je geeft iemand het ja-woord op een levenslang samen. Toch zijn er ook wat zakelijke en saaie verplichtingen die je moet regelen en waar je antwoord op moet hebben voor je ja kunt zeggen. Dit zijn een aantal dingen die je moet regelen of weten voor een huwelijk:

De overheid

De overheid stelt de volgende eisen aan een huwelijk: jullie moeten allebei 18 jaar oud zijn. Voordat je 18 bent wordt je huwelijk in Nederland niet erkent. Daarnaast klinkt het misschien logisch, maar je mag met niemand anders getrouwd zijn of een partnerregistratie hebben. Voor je met iemand anders trouwt moet je dus eerst gescheiden zijn. Ook als je familie bent, mag je niet met elkaar trouwen.

Dit geldt voor jou met je ouders, je broer of zus, opa of oma. In Nederland is het wel toegestaan om te trouwen met je neef of nicht. Heb je een geadopteerde broer of zus en wil je toch met elkaar trouwen? Dan kan je alsnog toestemming voor vragen aan minister van Justitie en Veiligheid (JenV).

Huwelijk of geregistreerd partnerschap?

Dan dien je nog te kiezen voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Bij beide vormen mag je elkaars achternaam aannemen en stem je er mee in elkaar in goede en slechte tijden te onderhouden. Tussen het hebben van een geregistreerd partnerschap en een huwelijk zit niet heel veel verschil. Toch is het belangrijk om je keuze te baseren op beslissingen die je in de toekomst wil nemen.

In het buitenland wordt een huwelijk bijvoorbeeld overal geaccepteerd. Mocht je voor werk of je dromen verhuizen naar het buitenland, ben je in vrijwel ieder land ook getrouwd voor de wet. In sommige landen geldt een geregistreerd partnerschap niet altijd.

Ook scheiden verloopt anders. Zolang je geen minderjarige kinderen bent en het wel met elkaar eens bent, kun je zonder notaris scheiden als je een geregistreerd partnerschap hebt. Ben je getrouwd? Dan heb je altijd een notaris nodig.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden?

Vervolgens die je na te denken of je gaat voor trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden. Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen, zijn alle goederen die voor- en tijdens het huwelijk worden verkregen van jullie beiden, net als de schulden. Dit geldt niet voor erfenissen en pensioen.

Onder huwelijkse voorwaarden trouwen betekent dat een notaris voorwaarden opstelt waar jullie huwelijk aan zal voldoen. Wat je in de huwelijkse voorwaarden opneemt mag je zelf bepalen. Dit kan gaan van huisdieren tot geld tot andere kleine dingen. Wat jullie wilt! Tijdens je huwelijk kan je de huwelijkse voorwaarden aanpassen. Dit dien je toen bij de rechtbank.

Sinds 1 januari 2018 heeft er een wetswijziging plaatsgevonden. Als je niets anders aangeeft, trouw je vanaf 1 januari onder beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat het vermogen wat jullie bezitten vanaf het moment van voltrekking van het huwelijk van jullie beiden is. Bezittingen en schulden vallen hier niet onder.