Moeder Bruid Het trouwfeest

Moeder van de bruid: tips voor een toespraak

Als moeder van de bruid hou je natuurlijk een toespraak. Dat is niet altijd even makkelijk: wat zeg je wel en wat zeg je niet? Hoe voorkom je dat je halverwege je tekst kwijt bent? Wat doe je als je merkt dat mensen niet luisteren? En hoe zorg je ervoor dat de toespraak leuk en grappig is, zonder saai te worden? Wij geven hier een aantal praktische tips voor de moeder van de bruid. Zodat jij je toespraak kunt houden zonder dat het zweet over je rug loopt.

Wees kort

Het klinkt niet zo leuk, maar hou je toespraak kort. Als je ooit op een bruiloft bent geweest waarbij de moeder van de bruid drie kwartier stond te speechen, weet je dat dat niet zo leuk is. Niet voor het bruidspaar dat eigenlijk wel andere dingen gepland had, niet voor de ceremoniemeester wiens planning in de war loopt en ook niet voor de gasten die het na een kwartier wel beu zijn. Een goede toespraak van de moeder van de bruid duurt ongeveer 10-15 minuten.

Laat vervelende dingen achterwege

Sommige moeders geven een korte levensbeschrijving van hun dochter. Heel leuk, maar onthou daarbij dat je dochter niet aan vervelende gebeurtenissen herinnerd wil worden. Hou het dus op de leuke dingen, of maak er anders een grapje van als het onderwerp niet te gevoelig ligt. Het feit dat jouw dochter vier weken lang depressief op bed lag met de gordijnen dicht, hoeft niet op de bruiloft aangehaald te worden!

Maak het grappig

Een levensverhaal kan ontzettend leuk zijn – maar ook ontzettend saai. Hou het niet bij saaie feitjes maar maak er wat leuks van. Je kunt bijvoorbeeld “klagen” dat het zo lang duurde voordat je de nacht eens door kon slapen of opmerken wat jouw dochter voor ondeugende dingen wist uit te halen. Een levensverhaal hoeft niet perse alle details te vermelden! Dus begin liever niet over de bevalling (dat wil niemand weten) en begin geen ellenlange verhalen over de eerste maanden waarin eigenlijk weinig belangrijks gebeurde. Je kunt langer stilstaan bij grappige weetjes of dingetjes die je dochter ‘stiekem’ uitspookte.

Gebruik foto’s of voorwerpen

Is er op de trouwlocatie de mogelijkheid een powerpoint te gebruiken? En heb je oude foto’s van je dochter? Dan kun je er een leuke presentatie van maken. Bij elke foto kun je iets grappigs vertellen van wat jouw dochter op die leeftijd deed. Zo houden de gasten hun aandacht er makkelijker bij en heb jij meteen een geheugensteuntje. Je kunt ook voorwerpen gebruiken: een oude pop, een knuffel, een oud jasje… Kies items waar een leuk verhaal aan vastzit.

Oefen

Denk niet bij jezelf: ik weet het allemaal wel. Oefen altijd even van tevoren en zorg dat je de tekst vloeiend kunt oplezen – of beter nog: uit je hoofd weet. Vertel het verhaal desnoods aan de kat of de hond! Oefenen lijkt onbelangrijk, totdat je ineens voor een flinke groep mensen staat.

Overleden familieleden

Zijn er dierbare familieleden overleden? Dan is het verstandig om te bespreken met je dochter of ook die benoemd worden of niet. Het is een leuke dag, maar er mag ook best even meegeleefd worden als een dierbare opa of oma niet meer bij kan zijn. Blijf wel in het positieve, door bijvoorbeeld te zeggen dat hij/zij absoluut trots zou zijn geweest op de bruid.

Kies het juiste moment

Overleg met de ceremoniemeester wat een handig moment is. Veel toespraken vinden plaats op vervelende momenten. Zo kun je wel kiezen voor een toespraak tijdens het eten, maar zorg dat de gasten daar geen hinder van hebben. Tijdens een dinerbuffet is het bijvoorbeeld geen goed idee, want als gasten meer willen eten zullen ze óf verlangend naar het buffet gaan staren óf midden in je speech weglopen om op te scheppen…

Nogmaals: hou het kort!

Dit kan niet genoeg benadrukt worden: hou het kort. Hoe lief jouw dochter jou ook vindt: als de toespraak te lang duurt, wordt het gewoon vervelend. De waarde zit er vooral in op een beknopte manier te vertellen over jouw dochter. Je hoeft echt niet verplicht binnen twee minuten klaar te zijn, maar zowel voor jou als voor je gasten is het fijn als je niet te lang bezig bent.

Met deze tips moet jouw toespraak als moeder van de bruid wel een succes worden. En heb je echt ontzettend de bibbers? Schrijf dan de toespraak en laat die door iemand anders voorlezen, of sla de toespraak gewoon over. Je hoeft niet perse te speechen als het niet bij jou past. Overleg dit gewoon met je dochter, zij zal het je vast niet kwalijk nemen.