Trouwringen Trouwbenodigdheden

Materiaal en kleur van trouwringen

trouwringen

Het blijft natuurlijk één van de absolute hoogtepunten van een trouwplechtigheid: het uitwisselen van de ringen waarmee de eenheid tussen twee geliefden wordt verzegeld. Een traditie die volgens onderzoek al is terug te vinden bij de oude Egyptenaren en die vervolgens via de Romeinen en de katholieke kerk en het christendom wereldwijd is verspreid. En zeg nou zelf: wat is er nu mooier dan elkaar als symbool van eenheid, heelheid en eeuwigheid een perfect ronde ring om de vinger te schuiven. Een prachtige belofte van eeuwige liefde aan elkaar…

Edel of niet

Ben je in de markt voor trouwringen, dan zal je tegen heel wat keuzes aanlopen. Hoeveel wil je bijvoorbeeld uitgeven aan de ringen? De prijs is onder andere afhankelijk van het gebruikte basismateriaal. Hierbij wordt vaak onderscheid gemaakt tussen twee soorten metalen:

  1. Onedele metalen (bijvoorbeeld ijzer, koper, aluminium en magnesium). Het grootste nadeel bij dit soort is de gevoeligheid voor blootstelling aan water en de lucht met corrosie/roest als gevolg. De onedele metalen worden dan ook veel minder toegepast bij ringen en dan eigenlijk alleen in de vorm van edelstaal (rvs), titanium en zirkonium;
  2. Edele metalen (zoals platina, palladium, goud en zilver) zijn beter bestand tegen corrosie of, zoals men het bij edelmetalen noemt, oxidatie en daardoor zeer geschikt voor toepassing in trouwringen en sieraden. Van alle edelmetalen is platina overigens het meest edel, het meest zeldzaam en dientengevolge het meest kostbaar.

Kleur

Naast het metaal, zal je ook een keuze voor een kleur moeten maken. Ga je bijvoorbeeld voor goud dan krijg je altijd te maken met een legering en kun je bijvoorbeeld kiezen uit geel-, wit-, rood- of zelfs paarsgoud. Deze kleuren zijn beschikbaar omdat een gouden ring altijd een zogenoemde legering is, een mengsel van meerdere metalen. Goud is van zichzelf namelijk een redelijk zacht en eenvoudig te vervormen materiaal en om de ring sterker en slijtvaster te maken, worden er legeringen gemaakt. Daarbij geldt dan:

  • Legering van goud, koper en zilver > Geel goud
  • Legering van goud, koper en een beetje zilver > Rood goud. Meer koper geeft een steeds rodere kleur;
  • Legering van goud en palladium > Wit goud
  • Legering van goud en aluminium > Paars goud

trouwringen

Het zal duidelijk zijn: trouwringen zijn er in alle soorten, kleuren en vormen. En bovenal ook voor ieder budget. Met wat rondkijken kun je voor een paar tientjes al een aardig setje op de kop tikken. Zit je echter bijzonder goed in de slappe was, dan kun je zonder problemen een slordige € 30.000,- neerleggen voor een setje platina-ringen waarin dan wel een forse steen is verwerkt. Voor ieder wat wils, zullen we maar zeggen. Houd in ieder geval rekening met deze kostenpost bij het bepalen wat je bruiloft mag kosten.

Fijne trouwdag!