Tips

Lig je in scheiding? Aan deze zaken moet je denken

Lig je in scheiding? Aan deze zaken moet je denken

Een scheiding is niet leuk. Zelfs als het de enige juiste beslissing is, is het een periode die pijn doet. Je huwelijk is voorbij. Daar bovenop komen nog allerlei zaken die geregeld moeten worden. Het is logisch dat je daar geen zin in hebt. Je hebt immers wel wat anders aan je hoofd. Toch moet het, voor jezelf, je ex-partner en eventueel jullie kinderen. Dit zijn vijf punten waar je aan moet denken als je gaat scheiden.

Een mediator

Misschien ken je de term mediator van die ene keer dat een collega van je een conflict op het werk had. Als je gaat scheiden, is het slim om een mediator in de arm te nemen. Ook als je in goed overleg uit elkaar gaat en afspreekt vrienden te blijven is een mediator een goed idee. Een mediator speelt een begeleidende rol in de onderlinge afspraken die worden gemaakt. Via www.descheidingsmediator.nl kan je makkelijk een goede mediator vinden. Met 30 mediators uit het hele land is dit het grootste netwerk uit Nederland.

Duidelijke afspraken

Duidelijke afspraken

Mediator of niet, goede en duidelijke afspraken zijn belangrijk als je gaat scheiden. Er zijn helaas genoeg gescheiden mensen die achteraf niet blij zijn met de afspraken die gemaakt zijn. Het is zaak een compromis te vinden. Dat kan soms lastig zijn, omdat er veel beslissingen moeten worden genomen. Wat gebeurt er met de woning? Hoe worden de spullen verdeeld? En als je kinderen hebt, moet daar ook iets over afgesproken worden. De gemaakte afspraken worden vastgelegd en door de rechter bekrachtigd. Omdat er zoveel moet worden geregeld, kiezen veel koppels voor een mediator. Door het hele land zitten goede mediators. Zoek je bijvoorbeeld een mediator in Houten, dan heb je die zo gevonden.

De financiële gevolgen

Omdat jullie zonder elkaar verder gaan, wordt het inkomen lager. Je moet alles met je eigen salaris betalen. Mogelijk moet je nog rekening houden met alimentatie. Reken dit goed uit, of laat dit doen door een mediator of financieel adviseur. Behalve de emotionele gevolgen kunnen ook de financiële gevolgen groot zijn.

Neem de tijd

Het gaat niet om een paar schoenen. Een scheiding is een heel emotionele aangelegenheid. Neem goed de tijd alvorens je beslissingen neemt. Op het eerste oog kan het goed voelen om afstand te doen van bepaalde zaken. Als het eenmaal is ondertekend, is het definitief. Ook is het belangrijk om open met je partner in gesprek te blijven. Jullie moeten samen tot de beste oplossing komen.

Hulp voor de kinderen

Een scheiding is vervelend voor de betrokkenen, in het bijzonder voor de kinderen. Naast dat je praktische zaken voor je kinderen moet regelen, moet je ook het mentale gedeelte niet vergeten. Praat extra veel met je kinderen en betrek er desnoods een mediator of kinderpsycholoog bij. Er zijn (helaas) genoeg kinderen die op latere leeftijd last krijgen van de scheiding van hun ouders.