De Grote Dag Planning Praktische zaken

Kleine details bij een bruiloft

Een bruiloft bevat altijd veel kleine details. De grote lijnen zijn over het algemeen duidelijk, maar het zijn de kleine details die de dag wel of niet tot een succes maken. Het zijn van die dingen die je snel over het hoofd ziet, maar die toch belangrijk zijn. Wil jij je trouwdag tot in de puntjes regelen? Check dan dit lijstje met kleine details die je niet moet vergeten!

Details aan het begin van de dag

Aan het begin van de dag heb je nog niet zoveel details nodig. Je wordt geholpen bij aankleden, je wordt opgemaakt en je haar wordt netjes gemaakt. Enkele details die praktisch zijn:

 • Zet van tevoren een nood-tasje klaar en geef dat aan iemand die je ermee vertrouwd. In het nood-tasje zitten zakdoekjes, make-up, remover en alle andere dingen die je bij de hand wilt houden.
 • Ontbijt voordat je aangekleed wordt. Dan weet je zeker dat je geen kruimels op je jurk krijgt en dat er geen vlekken op komen door het morsen.
 • Denk aan de kleinste details van je kleding, make-up en kapsel. Speldjes, sieraden, bloemen en wat je verder nodig hebt moet allemaal al precies klaarliggen.
 • Licht de buren in dat je gaat trouwen. Vraag hen om ergens anders te parkeren en voor jou dat deel van de straat vrij te houden. Regel oranje pionnen om een plek te reserveren voor de trouwauto!

Trouwauto via shutterstock.com

Trouwauto en aankomst

Je aanstaande man komt je oppikken in vol ornaat. Als het goed is heeft zijn familie gecheckt of hij helemaal tot in de puntjes verzorgd is. Dit zijn details die je hiervoor voorbereidt:

 • De chauffeur van de trouwauto heeft precieze instructies gekregen waar hij heen moet en weet de weg. Desnoods stuur je hem een paar dagen van tevoren nog een keurige routebeschrijving.
 • Bij aankomst staan er afzetpaaltjes en ligt er een mooie loper. Dit zorgt gegarandeerd voor een stijlvolle aankomst en een prachtig fotomoment.
 • Hou rekening met het weer: als het regent, moet er plek zijn zodat de gasten binnen kunnen staan bij je aankomst. Of je zorgt voor voldoende mooie, witte paraplu’s.

Dagplanning en catering

In de dagplanning zitten vaak veel details. Toch moet je hierin niet al te precies willen plannen: je moet ruimte overlaten voor onverwachte gebeurtenissen. Vooral voor het foto’s maken met familieleden moet je best wat tijd uittrekken. Je hebt liever wat teveel ruimte in de planning dan te weinig. Dit zijn details die horen bij de planning en de catering:

 • Zorg dat je ceremoniemeester tot in detail weet hoe je het wilt hebben en maak je er verder niet meer druk over.
 • Zorg voor voldoende catering. Vooral drinken is belangrijk: zorg dat iedereen kan drinken wat hij/zij wil. Kleine hapjes zijn tussendoor ook altijd lekker voor de gasten.
 • Misschien heb je zelf tijdens de maaltijd weinig tijd om te eten, want iedereen verlangt jouw aandacht. Zorg dat de catering in staat is om jou tussendoor een snel hapje te geven als je honger krijgt en vraag hen om ervoor te zorgen dat je altijd drinken in de buurt hebt.
Catering tijdens bruiloft

Catering via shutterstock.com

Receptie en feest

Tijdens de receptie zijn er nog best wat details waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld:

 • Is er een beamer? Werkt deze goed? Kan er een laptop op aangesloten worden? Welk merk laptop wordt er waarschijnlijk gebruikt?
 • Laat de ceremoniemeester de stukjes nauwkeurig plannen, maar zorg voor ruimte voor uitloop. Vraag van tevoren aan gasten of ze de stukjes kort kunnen houden.
 • Bedenk een mooie opkomst tijdens het feest. Maak alles klaar voor de openingsdans of het alternatief als jullie geen openingsdans doen.

Er zijn natuurlijk nog veel meer details om op te letten tijdens de voorbereidingen voor de grote dag. Gebruik dus ook een goede checklist van dingen waar je aan moet denken en probeer zoveel mogelijk vooruit te denken. Doorloop in gedachten de hele dag en denk ook aan de omgeving. Het belangrijkste ‘detail’ is natuurlijk dat je gaat genieten van de dag! Zet een dag van tevoren de knop om en maak je niet meer druk over dingen die je vergeten bent. Het wordt vast een fantastische dag!