De Grote Dag Het trouwfeest Kosten trouwen Tips Trouwlocaties Trouwplanning

Huwelijksfeest in je eigen huis geven? 7 aandachtspunten!

Een huwelijksfeest is een geweldige gebeurtenis. Het is heel leuk om zoiets te organiseren. Je kunt kiezen voor een officiële locatie, maar je kunt je huwelijksfeest ook thuis geven. Dat heeft verschillende voordelen. Het belangrijkste voordeel: het is vele malen goedkoper dan een locatie regelen. Maar het thuis vieren van je huwelijksfeest kan ook nadelen hebben. Daarom is het goed om rekening te houden met deze 7 aandachtspunten!

1. Heb je genoeg ruimte?

Als eerste heb je natuurlijk genoeg ruimte nodig voor je gasten. Het is erg vervelend als iedereen helemaal op elkaar gepropt zit. Vraag je dus af hoeveel mensen je kwijt kunt. Denk daarbij ook aan slecht weer! Heb je een goede optie om beschut te zitten? Regel bijvoorbeeld een grote partytent die je stevig kunt verankeren in je tuin, zodat je ook bij minder mooi weer genoeg ruimte hebt voor iedereen. 

2. Bescherm je vloer

Misschien heb jij wel een prachtig tapijt in huis. Dan is het noodzakelijk om je gasten te vragen om hun schoenen uit te doen als ze binnen komen. Of je kiest ervoor om het tapijt tijdelijk af te dekken, bijvoorbeeld met een zeil of een los vloerkleed. Ook bij een houten vloer kan het nodig zijn om iets te bedenken om de vloer te beschermen. Je huwelijksfeest wordt een stuk duurder als je daarna een nieuwe vloer moet kopen.

3. Hoe is de toiletvoorziening?

Heb je maar één toilet en komen er 20 mensen? Dan zul je in de problemen komen. Zelfs als je met een kleinere groep bent, kan een enkel toilet lastig zijn. Het is erg vervelend als er een lange wachtrij staat en je moet nodig. Toch kun je dit probleem wel oplossen. Je kunt voor weinig geld een dixie huren als dat nodig is. Of je vraagt aan de buren of je gasten eventueel hun toilet mogen gebruiken, als je goed met hen kunt opschieten. Heb je 2 toiletten, dan kun je een groep van maximaal 30-35 gasten voorzien.

4. Houd de gasten uit sommige ruimtes

Je gasten komen in je huis, maar je hoeft ze niet overal te laten rondneuzen. Houd bepaalde kamers dicht en plak er een sticker of papier op om te laten zien dat deze ruimtes niet gebruikt worden. De gasten hebben bijvoorbeeld niets te zoeken in jouw slaapkamer of op de zolder. En heb je op de bovenverdieping geen toilet, dan kun je de bovenverdieping in principe afsluiten met een mooi lint over de trap.

5. Overleg met de buren

Het kan best vervelend zijn voor je buren als je zonder overleg een feest geeft tot diep in de nacht. Als je het even aan hen verteld, of je doet een briefje in de brievenbus, dan weten ze wat ze kunnen verwachten. Ze weten dan ook dat dit een eenmalige actie is. Dat maakt het voor hen een stuk gemakkelijker om met de eventuele overlast om te gaan en er is minder kans dat ze komen klagen.

6. Eten laten bezorgen

Je huwelijksfeest thuis vieren is leuk. Maar wil je ook dagenlang in de keuken staan en eindigen met een enorme afwas? Nee? Dan ga je liever voor catering. Je kunt gaan voor een bedrijf dat alleen eten brengt, maar je kunt ook extra service regelen. Veel cateringbedrijven regelen alles, inclusief de afwas. Handig, dan hoef je daar niet over na te denken.

7. Schoonmaken

De dag na je huwelijksfeest zal het wel een troep zijn. Hoe groter het feest, hoe meer afwas, afval en troep je tegenkomt. Dat hoeft niet erg te zijn. Regel alvast van tevoren een of twee schoonmaaksters die langskomen om de boel weer netjes te maken. Of stel je er van tevoren op in dat je de dag na je bruiloft flink zult moeten boenen en opruimen om alles weer schoon te krijgen. 

Een huwelijksfeest in eigen huis is ontzettend leuk. En het is ook praktisch en goedkoop natuurlijk. Maar het kan ook nadelen hebben. Denk van tevoren goed na over deze 7 aandachtspunten. Dan ben je goed voorbereid en wordt jouw feest een groot succes!