De Grote Dag

Hoe bereid je je voor op je huwelijksdag?

Voordat je huwelijksdag kan plaatsvinden, dienen er een flink aantal zaken geregeld te worden. Zo moet er een locatie geregeld worden, outfits, ringen, eten.. Maar wanneer regel je wat? Dit is een kijkje in de checklist voor een goed voorbereid trouwfeest!

Schreeuw het van de daken!

Iedereen moet weten dat jullie gaan trouwen. Hoe meer mensen het weten, hoe meer mensen er rekening mee kunnen houden. Zorg dus dat je zo snel mogelijk een datum weet.

Gastenlijst opstellen

Je kunt het wel van de daken schreeuwen, maar zorg wel dat je weet tegen wie. Het zou niet netjes zijn dat je in geuren en kleuren aan iemand vertelt dat je gaat trouwen, maar hem of haar uiteindelijk niet uitnodigt.. Wie je uitnodigt blijft natuurlijk je eigen keuze, maar het is wel handig dat iemand zo snel mogelijk weet of hij wel of niet komt. Ook in verband met vrijvragen van werk.

Grote items uitzoeken

Op trouwkleding zit vaak een levertijd. Ga zo snel mogelijk een jurk passen en vraag ook altijd naar de levertijd. Zo weet je zeker dat je jurk op tijd klaar is. Dit geldt ook voor het trouwpak van je man en eventueel de kleren van bruidsmeisjes. Denk ook aan de ringen. De ringen duren vaak ook langer dan je van te voren in kunt schatten. Dus ook deze dien je snel te moeten kiezen.

Zonder locatie, geen huwelijk

In een zeer vroeg stadium van jullie huwelijk regel je de locatie. Zo weet je zeker dat jullie trouwdatum door kan gaan en dat het feest ook daar kan plaatsvinden. Zo niet, dan moet je op zoek naar een andere locatie of naar een andere datum. Beide gevallen zijn niet leuk, dus dit is iets wat je snel doet. Vergeet overigens ook geen vrij te vragen bij je werkgever en op de school of scholen van eventuele kinderen.

Je juiste personen aanwijzen

Ga op zoek naar een ceremoniemeester of twee, vraag je getuigen en regel een ambtenaar van de burgerlijke stand. Zorg dat alle personen die betrokken zijn bij jullie huwelijk op de hoogte zijn van hun functie en rol. Doe je dit op een bijzondere manier? Dan wil je dit ook graag goed voorbereiden. Andere personen die betrokken zijn: een fotograaf, videograaf en een DJ. Deze personen wil je ook graag snel van te voren geregeld hebben voordat je favorieten zijn volgeboekt op jullie trouwdatum.

Het saaie werk

Alle facturen verzamelen, in ondertrouw gaan, de gegevens van je getuigen verzamelen, je draaiboek checken… Natuurlijk houd je je liever bezig met alleen de leuke dingen zoals jurken en decoratie uitkiezen. Maar vergeet het kostenplaatje niet en vooral niet de verplichtingen waar je als echtpaar aan moet voldoen.

Andere zaken die je moet regelen van te voren

Trouwbedankjes, trouwkaarten, eten op de bruiloft, styling van de locatie, corsages, je trouwschoenen inlopen, een proefritje in de trouwauto, voorproeven van het eten op jullie huwelijk, een spraytan. Genoeg te doen dus! Maak voor jezelf een uitgebreide tijdsplanning. Desnoods teken je hem helemaal uit op een poster op de muur. En je kunt maar beter veel te vroeg je zaken regelen, dan dat je het krap van te voren doet of nog erger: misgrijpt vanwege een lange levertijd. Ga in ieder geval uit van een levertijd van een jaar tot anderhalf jaar.

Wanneer ben jij begonnen met het plannen van je huwelijk?