Ceremonie Kosten trouwen Trouwambtenaar

Gratis trouwen op dinsdag in Amsterdam

In Amsterdam was het tot voor kort gebruikelijk dat elk stadsloket van de gemeente een eigen dag en tijdstip aanhield waarop gratis getrouwd kon worden. Dat is vanaf nu niet meer zo: alle stellen in Amsterdam kunnen nu op dinsdagmorgen gratis in het huwelijksbootje stappen. Hoewel de ceremonie kort, snel en zakelijk is, biedt gratis trouwen wel de mogelijkheid heel wat geld te besparen, dat je bijvoorbeeld kunt besteden aan een echte knalfuif!

Gratis trouwen

Al sinds de 19e eeuw is het aan elke stad met meer dan 10.000 inwoners verplicht dat de gemeente een moment biedt waarop gratis getrouwd kan worden. Zo kunnen ook mensen met een beperkt budget trouwen zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Tegenwoordig wordt eenderde van alle huwelijken gratis gesloten, omdat mensen het vaak zien als een verplicht (en ongewenst) deel van de dag. Het draait tegenwoordig allang niet meer om dat halve uurtje waarbij de handtekeningen gezet worden: het feest en de receptie zijn veel belangrijker!

Hoe duur is trouwen normaal gesproken?

Normaal gesproken hangen de kosten van het sluiten van het huwelijk vooral af van de omstandigheden. Kun je in het gemeentehuis zelf trouwen? Dan blijven de kosten beperkt, maar je betaald nog steeds minstens 200 euro voor de ambtenaar en gebruik van de zaal. Vaak zijn de kosten nog wel hoger, zeker als je besluit een andere locatie te kiezen. De gemeente stelt locaties beschikbaar waar getrouwd kan worden. Een eigen locatie kan ook, maar dan moet de trouwambtenaar daarmee akkoord gaan. Vaak worden hier ook extra kosten voor gerekend. Het kan dus heel voordelig zijn om gewoon gratis te trouwen.

trouwceremonie gratis

Feestje!

Het geven van een geslaagd bruiloftsfeest hangt van veel dingen af. Zo is een goede planning belangrijk en dien je ook een originele receptie te verzorgen om de gasten tevreden te houden. Dit is zeker mogelijk, maar vaak wordt het geheel vrij prijzig. Tenslotte moet je voor alle gasten zorgen voor eten en drinken en een geschikte feestlocatie is ook niet gratis. Je kunt bijvoorbeeld prachtige, unieke trouwlocaties via Regardz regelen. Als je dan gratis je ‘boterbriefje’ hebt gehaald, hou je hier extra geld voor over. En geld voor een feestje is altijd goed besteed, toch?

Het sluiten van het huwelijk en de ceremonie die daarbij hoort hebben voor steeds minder mensen nog betekenis. Veel mensen zien het dan ook als nutteloze toevoeging die beter maar snel achter de rug kan zijn, zodat er lekker kan worden gefeest. Wil je gratis trouwen op dinsdag in Amsterdam? Spreek dan wel ruim van tevoren af, want de wachtlijst duurt momenteel ongeveer een half jaar.