Tips Het trouwfeest Themabruiloft

Gouden bruiloft: alle informatie op een rij

De gouden bruiloft is heel bijzonder. Het betekent dat het bruidspaar alweer vijftig jaar bij elkaar is. Dat is een hele tijd en er zijn maar weinig mensen die dit halen. Een gouden bruiloft is daarmee bijzonder zeldzaam. Zeker als je meerekent dat je het eigenlijk alleen viert als beide partners dat nog aankunnen gezien hun gezondheid. De gemiddelde leeftijd die beide partners hebben ligt tussen de 70 en 80 jaar, dus is het echt heel bijzonder als ze dan nog gelukkig bij elkaar zijn en gezond genoeg om het te vieren. Is dat jouw ouders / grootouders gelukt, dan wil je natuurlijk een daverend feest organiseren om ze op hun gouden bruiloft goed in het zonnetje te zetten!

1. De uitnodiging

Alles staat of valt natuurlijk met de uitnodiging. Een fout in de uitnodiging, bijvoorbeeld een foutieve datum, kan rampzalig zijn voor het feest. Daarom moet er extra aandacht worden besteed aan de uitnodigingen. Let hierbij vooral op de volgende zaken:

 • Wie wel / niet? In zo’n lange familiegeschiedenis ontstaan er vaak familieruzies. Het belangrijkste is natuurlijk het gouden bruidspaar. Zíj worden in het zonnetje gezet en dus beslissen zij wie er wel of niet welkom is. Ook als jij eigenlijk niet goed overweg kunt met oom Hans, maar oma vindt hem zo’n gezellige man, nodig je hem dus uit.
 • Hoeveel uitnodigingen? Dit hangt af van veel factoren, zoals het budget en de locatie. Maak eerst een lijst met mensen die uitgenodigd worden en kijk vervolgens of dit allemaal binnen budget past.
 • Welke uitnodiging? Er zijn ontzettend veel leuke uitnodigingen te vinden. Natuurlijk kun je iedereen een leuk kaartje sturen. Voor jongere familieleden werkt het heel goed om een digitale uitnodiging te sturen. Hier kun je bijvoorbeeld een mooie animatie van maken, want digitale uitnodigingen zijn lekker goedkoop. Let op bij het versturen van kaarten dat ook de postzegels geld kosten, dus de prijs ligt al snel relatief hoog.

2. Locatie kiezen

De locatie is natuurlijk ook best belangrijk. Dit hangt af van veel factoren en je moet aan veel dingen denken. Bijvoorbeeld:

 • Hoe is de gezondheid van het gouden bruidspaar? Als oma in een scootmobiel zit is het niet zo handig als het op de vierde verdieping zonder lift is. En als opa snel een koutje vat vier je het natuurlijk niet buiten. Hou hierbij ook rekening met andere familieleden die een beperking hebben.
 • Niet te ver. Ongeacht hoe stoer de oude mensen nog zijn, het is meestal geen optie meer om erg ver weg te gaan. Zo’n hele dag is behoorlijk vermoeiend en dus moet de locatie niet te ver weg zijn voor het gouden bruidspaar, tenzij je een hotel regelt.
 • De kosten. Met een beperkt budget is het lastig om een goede locatie te vinden. Hoe ruimer het budget, hoe makkelijker. Maar wil je goedkoop een zaaltje huren en het dan zelf gezellig maken, dan kun je overwegen om te zoeken naar buurthuizen of kerken in de buurt.

3. Eten en drinken

Ook het eten en drinken hangt sterk af van het budget. Zeker als er sprake is van een grote familie is het niet zo handig om zelf alle hapjes in elkaar te knutselen. Anderzijds maken vele handen licht werk: als iedereen wat meeneemt is er ook genoeg. Dit moet uiteraard wel toegestaan zijn op de lokatie. De meeste gouden bruiloften worden van eten en drinken voorzien door een cateraar. Afhankelijk van jullie wensen komt er een buffet en worden de gasten bediend. Met een kleine familie kun je natuurlijk ook gezellig met zijn allen uit eten in een mooi restaurant.

4. Versiering

Een gouden bruiloft moet natuurlijk herkenbaar zijn. Jullie zijn er allemaal trots op, dus dat mag iedereen weten! Vaak zie je dan ook grote borden, vlaggen en opvallende versiering bij het huis van het gouden bruidspaar. Ook op locatie kies je natuurlijk voor mooie versiering. De versiering bij een gouden bruiloft ziet er meestal ongeveer zo uit als tijdens een bruiloft, maar iets minder uitbundig. Er wordt gekozen voor een hoofdkleur met wat andere kleuren die goed matchen. Het getal ’50’ hoort er natuurlijk ook bij! Verder zie je tijdens een gouden bruiloft weinig bloemen en wordt er sneller gekozen voor leuke DIY versieringen. Zeker als de kleinkinderen de leeftijd hebben om zelf te gaan knutselen!

5. De speech

Iedereen is uitgenodigd en gekomen, het gouden bruidspaar geniet met volle teugen. Maar… daar hoort natuurlijk wel een mooie toespraak bij! Overleg met elkaar wie dat het beste kan doen. Eventueel kun je kiezen voor twee speeches maar het is echt niet meer leuk als iedereen een uitgebreide toespraak voorbereidt. Een goede speech voldoet aan deze regels:

 • Alleen leuke dingen. Natuurlijk gebeuren er ook verdrietige dingen en die mogen zeker een plekje hebben. Maar hoewel ze wel genoemd kunnen worden, is dit niet het moment om oud zeer boven te halen. Het is een feest en dus krijgen leuke dingen voorrang.
 • Alleen voor iedereen. Hou bij het maken van een speech rekening met het feit dat er ook anderen bij zijn. Als het alleen een feest voor familieleden is, kan de speech een andere inhoud hebben dan wanneer er ook veel kennissen en vrienden bij zijn. Sommige zaken kun je beter weglaten in grotere gezelschappen.
 • Respect. Een toespraak mag best heel grappig zijn, maar natuurlijk moet het ook respectvol blijven. Je kunt dus best lachen om gekke dingen die het gouden bruidspaar heeft gedaan, zolang je er maar rekening mee houdt dat het voor hen ook leuk blijft.

6. Gedichten en grappige teksten

Bij een gouden bruiloft passen heel veel gedichten. Er zijn grappige gedichten, maar ook gedichten met een boodschap en melancholieke gedichten. Het is soms lastig tussen al deze gedichten er een te vinden die je leuk vindt. Maar via deze link vind je toch een leuke verzameling gedichten die geschikt zijn voor een gouden bruiloft. Naast gedichten zijn er natuurlijk ook spreuken en grappige teksten. Er zitten hele grappige tussen, al is het wel belangrijk dat je een beetje weet hoe het gevoel voor humor van de feestbeesten in elkaar steekt. Niet elk bruidspaar kan lachen om bepaalde grapjes. Zoek je een leuke spreuk of grappige tekst? Hier vind je een aantal grappige zinnen die zowel bij een huwelijk als bij een gouden bruiloft geschikt zijn.

7. Liedjes op de gouden bruiloft

Natuurlijk hoort er ook wat muziek te draaien tijdens de gouden bruiloft. Het is dan ook goed om van tevoren even in de kastjes van het gouden bruidspaar te snuffelen om te zien waar ze van houden. Dit zijn leuke ideeën:

 • Zoek de muziek op die tijdens de bruiloft, 50 jaar geleden, werd gedraaid.
 • Zoek uit welk nummer het echtpaar samen had om op te dansen.
 • Kies ‘oude’ muziek die in de beginjaren van het huwelijk hip was.
 • Bepaalde klassieke muziekstukken doen het vaak goed op feesten.
 • Zoek de muziek van bekende namen uit de jaren ’60.

8. Cadeaus en gelukwensen

Natuurlijk horen bij een gouden bruiloft ook cadeaus en gelukwensen. Cadeaus zijn echter vaak lastig bij ouderen, omdat ze meestal al zo’n beetje alles hebben. Vaak wordt dan ook gekozen om er geen cadeautip bij te zetten of juist te kiezen voor het envelopje. Willen jullie als kinderen en kleinkinderen wat geven? Denk dan ‘out of the box’! Een grote familiefoto vinden veel ouderen helemaal fantastisch. Je kunt er ook voor kiezen om elk deel van de familie apart te fotograferen en een mooi fotoboek samen te stellen. Is het gouden bruidspaar nog fit, dan geef je ze een mooie reis cadeau om samen van te genieten. Verder kun je natuurlijk ook even kijken bij cadeaus voor een huwelijk. Gouden bruiloft cadeaus mogen best de moeite waard zijn: gezien de leeftijd van het blijde koppel is de kans op een diamanten bruiloft misschien niet zo groot. Zoek je passende gelukwensen voor het gouden bruidspaar, van vind je hier inspiratie.

De gouden bruiloft is een dag die je als het goed is nooit vergeet. Vier hem dan ook in stijl en laat hem niet zomaar stilletjes voorbijgaan! Met deze 8 praktische tips kom je een heel eind om een gouden bruiloft te organiseren! Zoek je nog meer leuke ideeën? Ook verschillende aspecten van een bruiloft zijn van toepassing op het vieren van een gouden bruiloft, zoals bijvoorbeeld de decoraties. Kijk dus ook even naar verwante onderwerpen om extra inspiratie en ideeën op te doen!