Kosten trouwen Planning Praktische zaken Tips

Goedkoop trouwen: 15 budget tips

Ongeacht hoe goed je ook je best doet om te sparen voor je bruiloft: trouwen is nu eenmaal duur. Voor mensen met een klein budget kan dat erg vervelend zijn, want die zullen moeten schrappen. Gelukkig is er eigenlijk altijd wel genoeg mogelijkheid om een leuk feestje te geven! Wij geven je 15 praktische budget tips waarmee je op een gemakkelijke manier geld kunt besparen op je trouwdag.

1. Trouwkaarten

Trouwkaarten zijn behoorlijk duur en je vergeet al snel dat ook de verzendkosten meetellen! Je kunt ook kiezen voor eenvoudige kaarten, of misschien maak je zelf je trouwkaarten wel! En natuurlijk geef je zoveel mogelijk trouwkaarten gewoon direct aan je familie, vrienden en kennissen zonder ze met de post mee te sturen.

2. Gastenlijst

Het is niet leuk, maar schrappen in je gastenlijst helpt enorm om je budget te beperken. Vooral daggasten zijn relatief duur, dus kun je ook overwegen om er een besloten huwelijk van te maken (alleen familie en belangrijke vrienden) en vooral mensen als avondgast uit te nodigen.

3. Gratis ceremonie

Een ambtenaar kost geld, net zoals de locatie waar het huwelijk gesloten wordt. Je kunt in elke gemeente op een bepaalde dag gratis trouwen (bijvoorbeeld in Amsterdam op dinsdag). Je moet dat wel lang genoeg van tevoren afspreken, want deze gratis dagen zitten snel volgepland.

4. Decoraties

Decoraties hoeven echt niet heel luxe of duur te zijn. Je kunt de decoraties ook gerust low-budget zelf regelen. In een feestwinkel zijn slingers helemaal niet duur, kun je ook hartstikke leuke ballonnen vinden en heb je toch originele items en decoraties.

5. Tussendoortjes

Een trouwdag duurt relatief lang, dus zullen je gasten tussendoor best wat lusten. Vraag een familielid of goede vriend(in) of hij/zij lekkere hapjes wil maken en meenemen, of ga zelf de dag voor je trouwdag aan de slag. Je kunt bijvoorbeeld heel gemakkelijk de dag opleuken door planken met blokjes kaas en worst neer te zetten.

6. Drinken

Er zijn twee manieren om hier je budget wat te beperken: je zorgt dat er géén bijzondere drankjes worden geserveerd (bier, wijn en fris is genoeg) en je kunt de kosten afkopen. Bijna elke locatie laat je het drinken afkopen en voor jou is een simpele rekensom genoeg om te weten of je dat wel of niet moet doen.

7. Lunch

Lunchen is alleen nodig als je trouwdag ’s ochtends al begint. Om kosten te drukken kun je bijvoorbeeld in je overzicht voor de gasten duidelijk aangeven dat ze zelf hun eten moeten regelen. Of je zorgt dat iemand genoeg belegde broodjes voor je gasten meeneemt.

8. Diner

Het diner kun je niet zomaar overslaan. De kosten van het eten hangen vooral af van het aantal gasten. Ook hier is schrappen in het aantal daggasten een goede beperking van het budget. Verder kun je kiezen voor een goedkopere maaltijd. Gezelligheid is belangrijker dan luxe of overmatig eten.

9. Bruidstaart

Je kunt in plaats van een chique bruidstaart met marsepein ook kiezen voor ‘gewone’ taarten. Veel bakkerijen verzorgen bijvoorbeeld ook plateaus met drie of vier taarten, zoals versierde appeltaarten of mooie kwarktaarten. Dan ben je voor een fractie van de prijs klaar en die taarten zijn minstens net zo lekker!

10. Trouwkleding

Als je gaat shoppen bij grote merken kom je sowieso duur uit. Maar als je een ‘gemiddeld’ postuur hebt, vind je ook in die kleine bruidswinkels heel mooie jurken met korting. En is het echt nodig dat de bruidegom verschijnt in een maatpak van €1000,-?

11. Trouwvervoer

Vind je het vervoer niet heel erg belangrijk? Neem dan een gewone auto of ga lekker lopen. Overigens kun je ook bij familie, vrienden en kennissen informeren of zij een mooie auto hebben of iemand kennen die een mooie auto heeft en die deze tegen kleine vergoeding een dagje wil uitlenen.

12. Fotografie

Een topfotograaf is heel erg duur. Een hobbyfotograaf is veel goedkoper en vaak net zo goed. Doe wat onderzoek, vraag aan andere stellen door wie zij hun foto’s hebben laten maken en bekijk portfolio’s van hobbyisten. Eventueel kun je een proef-fotoshoot doen (heb je meteen een leuke foto voor de trouwkaarten).

13. Trouwringen

Trouwringen variëren heel sterk qua prijs bij juweliers. Let op aanbiedingen en wees niet heel te veeleisend. Wist je bijvoorbeeld dat je altijd later nog een mooi diamantje in je ring kan laten zetten? Verder kun je ook oude ringen laten omsmelten, dat is veel goedkoper dan nieuwe ringen kopen.

14. Thuis trouwen

Afhankelijk van je situatie kan het heel praktisch zijn om thuis te trouwen. Je locatie is gratis, je kunt cateraars laten komen en met al het geld dat je bespaart kun je gemakkelijk de volgende ochtend de schoonmaakster betalen. Hou je ook nog wat over voor je huwelijksreis!

15. Huwelijksreis

Uiteraard kun je besparen op je huwelijksreis. Zoek naar aanbiedingen, hou het bij een simpele hotelkamer en struin desnoods veilingsites af. Oh ja, bedenk ook even dat je huwelijksreis locatie niet perse heel exotisch hoeft te zijn. Vraag jezelf af hoeveel tijd je eigenlijk buiten die hotelkamer gaat doorbrengen…

Trouwen met een klein budget hoeft helemaal geen probleem te zijn. Je hoeft toch helemaal niet zo’n bruiloft te hebben die uitstraalt dat je alles enorm duur hebt geregeld? Zolang het maar gezellig is en je er een mooi feest van maakt, zit je goed! Dankzij deze budget tips houd je in elk geval genoeg geld over om een spetterend feest te geven op je bruiloft.