Getuige Ceremonie Praktische zaken

Getuige bij een huwelijk: wat houdt dat precies in?

Als je deze tekst leest, ben je waarschijnlijk gevraagd als getuige, of je zoekt getuigen voor je eigen bruiloft. In beide gevallen is het goed om te weten waar je aan toe bent. Waar moet een getuige aan voldoen? Wat betekent het eigenlijk? En is het slechts een formaliteit, of zit er meer achter? Waarom zijn er eigenlijk getuigen? Deze en andere vragen over getuige zijn bij een huwelijk beantwoorden we hier.

Verplicht!

Het klinkt niet leuk, maar het is verplicht om minimaal twee getuigen te hebben tijdens de trouwceremonie. Zijn die er niet, dan is je huwelijk niet rechtsgeldig. Ongeacht hoe leuk jouw trouwdag ook wordt, als er geen getuigen zijn ben je volgens de Nederlandse wet gewoon niet getrouwd. Er zijn maximaal 4 getuigen, behalve als er sprake is van bijzondere omstandigheden.

Bijzondere omstandigheden

De eisen voor een getuige zijn anders als één van beide partners nog niet volwassen is (hiervoor zijn speciale regels) of als het huwelijk op een niet erkende locatie plaatsvindt. Dat kan gebeuren als een van de partners in het ziekenhuis ligt of in de gevangenis zit. Ook mensen die bijvoorbeeld in een verzorgingsinstelling verblijven en niet mogen vertrekken om hun trouwdag elders te vieren hebben hiermee te maken. Meestal geldt voor deze omstandigheden dat er 6 getuigen nodig zijn.

Wat doet de getuige?

De getuige zet zijn of haar handtekening onder de trouwakte. Het gaat dus enkel en alleen om het zetten van een handtekening; verder niets. Het betekend echter wel heel veel: de getuige geeft aan in te stemmen met de wens van het bruispaar om te trouwen. Hoewel de trouwakte in tweevoud wordt gemaakt en dus dubbel wordt bewaard, kan hij toch vernietigd worden (bijvoorbeeld bij brand). Dan heb je in elk geval de getuigen nog, die kunnen bevestigen dat het huwelijk is voltrokken.

Wie kies je als getuige?

Hoewel getuigen haast altijd familieleden of goede vrienden zijn, is dat niet verplicht. Sterker nog: zolang de persoon die tekent maar meerderjarig is, kan het iedere willekeurige voorbijganger zijn! Dit is echter heel ongebruikelijk, want tenslotte zijn er eigenlijk altijd wel anderen die graag hun handtekening willen zetten. Het is een feestelijke taak, dus zeggen mensen niet gauw nee.

Bruidspaar met getuigen

Kan een getuige weigeren?

We gaan ervan uit dat het bruidspaar zelf vertrouwen heeft in hun huwelijk. Dat kan voor de getuige echter heel anders zijn. Stel je een vader voor die helemaal niets ziet in zijn aanstaande schoonzoon. In zo’n geval kan hij, als hij wordt gevraagd als getuige, weigeren te tekenen. Het gebeurt vaker dat iemand ofwel van tevoren aangeeft niet te willen optreden als getuige, ofwel zijn twijfels voor zich houdt. Het zou de dag nogal bederven als een van de getuigen weigert te tekenen op de trouwdag!

Een getuige kan natuurlijk van het bruidspaar meer taken krijgen op de trouwdag. En ook is het mogelijk dat de getuigen worden gevraagd om een speech te houden. Zeker wanneer de getuige bijvoorbeeld de moeder van de bruid is, zal verwacht worden dat ze ook een toespraak houdt. Dit staat echter los van het getuige-zijn op zich. Dat is met alleen het zetten van de handtekeningen al klaar. Hoewel het al heel leuk en bijzonder is om gevraagd te worden als getuige, is het nog veel leuker als het bruidspaar op een originele manier de getuigen vraagt.