De Grote Dag

Gescheiden ouders op je bruiloft

Alhoewel jullie trouwdag een dag vol liefde is, kan het voorkomen dat er zich ongemakkelijke momenten voordoen. Bijvoorbeeld doordat je wilt dat je beide ouders aanwezig zijn, maar zij normaalgesproken geen contact met elkaar hebben. In dit artikel delen we met je hoe je omgaat met gescheiden ouders op je bruiloft en hoe de dag voor zowel jullie als je ouders een ontspannen moment is.

Schikking tijdens de ceremonie

De ceremonie is waar de trouwdag om draait. Jullie gaan ja tegen elkaar zeggen voor de rest van je leven! Wat je niet wilt is dat je op dit moment spanning hebt over de schikking van je ouders. Traditioneel gezien plaats je de ouders van de bruid aan de ene zijde van het gangpad en de ouders van de bruidegom aan de andere kant van het gangpad. Met gescheiden ouders voelt het misschien lastig om je ouders in dezelfde rij of achter elkaar te plaatsen. Stem dit met je ouders af. Vertel ze dat je ze allebei graag dichtbij je hebt, maar dat je het snapt als ze niet direct naast elkaar of achter elkaar te plaatsen. Kies bijvoorbeeld om broers en zussen tussen je ouders in te zetten of bijvoorbeeld je opa en oma.

Nieuwe partner van je ouders ook mee vragen?

Wellicht zijn je ouders net uit elkaar wanneer je gaat trouwen of zijn jullie er allen al jaren aan gewend dat je ouders niet meer samen zijn. Het kan voorkomen dat je ouders inmiddels nieuwe partners hebben. Hoe ga je daar mee om op je bruiloft? Je voelt dit zelf aan. Spreek je normaalgesproken overdag af met de vriendin van je vader? Gaan jullie samen door één deur en voelt het vertrouwt? Dan nodig je haar uit. Is de nieuwe vriend van je moeder pas net een maand in beeld en voel je je nog niet helemaal vertrouwt bij hem? Dan is het misschien geen goed idee om hem te vragen. Wederom is het belangrijk om dit bespreken met je ouders, zodat je keuze niet uit de lucht komt vallen en zij weten hoe jij erin staat.

De rol van je ouders tijdens de trouwdag

Traditioneel gezien geeft je vader je weg tijdens de ceremonie. Hierdoor heeft je vader een aanwezige rol tijdens de ceremonie. Belangrijk kan het zijn of voelen om je moeder een minstens net zo belangrijke rol te geven. Wijs je moeder aan als bijvoorbeeld ceremoniemeester of laat je moeder speechen tijdens het diner. Voelt het beter dat je moeder je weggeeft tijdens de ceremonie? Kies daar dan voor. Laat je niet leiden door tradities en stem de rollen af op het gezin waarin jij bent opgegroeid. Niets is fout, kies waar jij je goed bij voelt.