De Grote Dag

Een fotograaf kiezen voor de bruiloft

Het leukste aan jullie grote dag is natuurlijk dat jullie voor altijd verbonden zijn, maar ook dat je achteraf de dag continue opnieuw kan beleven. Op jullie trouwdag zijn jullie op je allermooist en waarschijnlijk in aanwezigheid van al jullie dierbaren. Een mooi moment om dit goed te laten vastleggen! Maar hoe kies je een fotograaf?

Bedenk wat je wilt

Wat voor beeldmateriaal willen jullie van de bruiloft? Willen jullie foto’s van een fotosessie, foto’s van de hele dag? Willen jullie prachtige bewerkte foto’s of juist simpele beelden van hoe de dag echt was? Zet op een rijtje hoe jullie de trouwdag willen herinneren en herbeleven. Dit maakt de zoektocht naar een passende fotograaf gelijk een stuk makkelijker!

Misschien wil je de dag wel laten vastleggen op video. In dat geval is het handig om ook een videograaf in te huren. Bedenk bij de eisen die je stelt ook hoe je de foto’s wilt ontvangen. Wil je een boek? Wil je alles digitaal? Wil je digitaal en een boek? Zet goed op een rij wat je verachtingen zijn.

Spreek een budget af

Nu je weet hoe je je dag vastgelegd wilt hebben, is het tijd om een budget vast te stellen. Fotografen vind je al vanaf de kleinste bedragen. Bedenk wel dat hoe meer je betaalt, hoe beter de kwaliteit van de foto’s zal zijn. Wellicht klinkt het aantrekkelijk om aan het eind van het budget een hobby-fotograaf te zoeken voor een kleine prijs. Waarschijnlijk kan deze persoon jullie dag prima vastleggen, maar bedenk wel zelf of dat ook de kwaliteit is die jij wenst.

Wederom geldt: wanneer je ook een videograaf wenst, dien je hier een apart budget voor beschikbaar te stellen. In veel gevallen werken de foto- en videograaf niet met elkaar samen. Mocht je dus allebei graag willen, houd daar dan rekening mee.

Een fotograaf zoeken

Je eisen staan, je budget is geregeld… Nu nog een fotograaf! Kijk eens in je omgeving. Welke fotografen hebben vrienden of familie gevraagd voor hun huwelijk of een andere belangrijke gebeurtenis? Wat vind je mooi en wat niet? Wanneer je een fotograaf wil die al eens eerder iemand in jullie kring heeft gefotografeerd, dan kun je gelukkig aan deze personen vragen hoe hun ervaring is.

Ook via internet vind je genoeg fotografen. Onze tip is om wel te kiezen voor een fotograaf die al eens eerder een bruiloft heeft gefotografeerd. Bruidsfotografie is een vak apart én jullie trouwdag is ook geen dag die je zomaar even opnieuw doet voor de foto’s. Wanneer je kiest voor een fotograaf die meerdere bruiloften heeft gefotografeerd, en waarvan je de resultaten hebt gezien, kun je er vanuit gaan dat hij of zij weet waar hij of zij op moet letten.

Optioneel: stem de foto- en videograaf op elkaar af

Wanneer je er voor kiest om meerdere fotografen of een videograaf te laten werken op jullie bruiloft, is het belangrijk om hen en elkaars werk op elkaar af te laten stemmen. Dit houdt in dat zij even contact hebben met elkaar over de werkwijze. Je wilt niet dat ze in elkaars vaarwater zitten of nog erger: dat de fotograaf in het beeld van de video loopt of dat de videocamera’s op elke foto van de fotograaf te vinden zijn.

Maak je wensen duidelijk

Als je echt specifieke wensen hebt voor de fotograaf (bijvoorbeeld veel foto’s van de ceremonie of veel close ups van bepaalde mensen) is het handig om dit even duidelijk te maken aan hem of haar. Schrijf je wensen op zodat je zeker weet dat je dit niet vergeet door te geven. Zolang de fotograaf het niet weet, kan hij of zij er ook geen rekening mee houden…!

Hoe je het ook went of keert, jullie trouwdag is jullie mooiste dag en jullie moeten de foto’s jaren daarna nog zien. Kies wijs! Op zoek naar nog meer tips omtrent bruidsfotografie? Hier vind je tips voor het huren van een trouwfotograaf.