Receptie Gast Praktische zaken Tips

Een grappige speech voor de bruiloft

Speeches kunnen mooi of ontroerend zijn. Ze kunnen zelfs verdrietig of emotioneel zijn. Maar de meeste speeches tijdens bruiloften zijn grappig. Logisch ook, want het is een vrolijke dag waarop je niet teveel herinnerd wil worden aan de serieuze zaken in het leven. Bovendien houdt een grappige speech langer de aandacht vast en wat je sowieso niet wilt is een saaie speech. Maar hoe krijg je een speech nu eigenlijk grappig?

De start van een grappige speech

Een grappige speech kan op verschillende manieren openen. De bekendste manier is door meteen te beginnen met een flauwe opmerking of grap. Maar wat ook erg leuk is, is om te beginnen met een schijnbaar saaie speech om die na een minuutje ineens om een grappige wending te geven. Zo kun je beginnen op de geboortedatum van bruid of bruidegom, uitleggen hoe lang dat allemaal duurde, hoe hij voor het eerst lachte, leerde staan enzovoorts. En net als alle gasten denken “my god, hoe lang gaat dit duren?” geef je er een grappige wending aan en komen de leuke delen van de speech aan bod. Overigens hangt het ook af van de persoon die de speech houdt – de moeder van de bruid heeft bijvoorbeeld andere items in de speech dan de vader van de bruidegom of de vriendengroep.

Wat is goed voor een grappige speech?

Om een grappige speech te maken zijn een aantal dingen belangrijk. Dit zijn de ingrediënten voor een geslaagde grappige toespraak:

  • Goede voorbereiding. Ja, een spontaan praatje is meestal meer origineel, maar is meestal niet echt grappig. De leukste grapjes graaf je op door onderzoek te doen en er tijd in te steken.
  • De speech gaat zowel over de bruid als over de bruidegom of over verwante familie. Het is niet zo leuk als maar één van de partners onder de loep genomen wordt, tenzij er nog een speech volgt over de andere partij.
  • Een grappige speech mag behoorlijk wat flauwe humor bevatten. Ook leuke anekdotes horen hierbij. Hou het wel relevant: het heeft geen zin om het te hebben over dingen die maar één partner heeft meegemaakt tenzij ze grappig zijn voor iedereen.
  • Moppen tappen kan goed werken om iedereen te laten lachen. Er zijn gelukkig erg veel leuke mopjes die alles te maken hebben met bruiloften, dus materiaal genoeg.

Deze dingen zijn not done

Bepaalde dingen mag je absoluut niet doen tijdens een speech. Dat geldt voor elke speech, maar zeker ook voor een grappige speech.

  • Iemand teveel op de hak nemen. Een grapje is leuk, maar om een halfuur lang onderwerp te zijn van flauwe grappen gaat te ver. Wissel dus af door meerdere mensen op de hak te nemen en hou het gezellig voor iedereen.
  • Privé-dingen op tafel gooien. Zelfs al lijkt het nu zo leuk, vergeet niet dat iedereen die aanwezig is het kan horen. Het is dan ook belangrijk dat je bepaalde zaken verzwijgt tijdens deze dag. Tijdens de voorbereiding vraag je je bij elke grap af of deze geschikt is voor iedereen en of het bruidspaar het wel leuk vindt als je dit vertelt.
  • Geen rekening houden met overtuigingen. Stel je voor dat je broer gaat trouwen. Hij is echter overtuigd christelijk, maar jij hebt niets met het geloof. Ongeacht of jij het een probleem vindt om te vloeken tijdens je speech, zal dat voor je broer niet leuk zijn. Een geslaagde grappige speech houdt altijd rekening met de voorkeuren van bruid, bruidegom en de belangrijkste gasten.

Het maken van een grappige speech zit hem vooral in de voorbereiding. Je kunt de speech eventueel opleuken met een PowerPoint of iets dergelijks. Het is echter altijd belangrijk om de speech ook te kunnen uitvoeren zonder hulpmiddelen. Want eigenlijk heeft vrijwel elke bruiloft wel een probleem met een computer, laptop of beamer waardoor het misgaat. Overigens is ook hier een goede voorbereiding de sleutel: zorg dat je van tevoren goed op de hoogte bent van de werking van de apparaten en het format waarin het bestand moet zijn opgeslagen. Zo staat er niets in tussen jou en een grappige speech waarbij iedereen slap ligt van het lachen!