Kleding & Styling

Een dresscode kiezen voor je bruiloft

Het is super leuk wanneer al jullie vrienden en familie aanwezig kunnen zijn op jullie bruiloft. Maar eerlijk is eerlijk: het zou nog leuker zijn wanneer iedereen zich op een matchende manier weet te kleden zodat jullie samen een geheel vormen op de foto’s. Er zijn verschillende soorten dresscode die je kunt hanteren, bijvoorbeeld door te vragen aan je gasten of ze een bepaalde kleur willen aantrekken (of juist niet) of door een bepaalde stijl te hanteren.

Middels dit artikel delen we wat inspiratie over wat jij voor dresscode kan hanteren op jullie bruiloft. Let er wel op dat je, ondanks jullie wensen, je gasten vrijlaat in hun keuze. De ene tante houdt er absoluut niet van om in een kort jurkje te verschijnen, terwijl een ander liever geen zwart draagt. Kies dus een stijl die bij jullie past, maar waarin je de gasten de mogelijkheid geeft om hun eigen keuze te maken.

dresscode

White tie of black tie als dresscode

Gaan jullie voor formeel? Dan past white tie of black tie bij jullie dag. Bij deze dresscodes komen heren in rokkostuum (white tie) of in smoking (black tie) met een witte blouse. Het is een zeer chique dresscode, maar let er op dat het geheel wel heel statig kan worden. Dames dragen bij een white tie dresscode een bal- of galajurk tot de grond met een decolleté. Bij een black tie mag dit jurkje ook een chique cocktailjurk zijn. Handschoenen zijn verplicht bij white tie, bij black tie mogen ze gedragen worden, maar het is geen vereiste.

Tenue de ville als dresscode

Een bekende dresscode voor bruiloften is ’tenue de ville’. De letterlijke vertaling is stadskleding en deze dresscode houdt in dat je als gast nette kleding draagt. Heren dragen een kostuum (driedelig mag!), dames mogen een mantelpakje, jurkje of broekpak aan. Hoeden mogen altijd! Tenue de ville is een chique stijl en zorgt voor een variatie in outfits van je gasten. Iedereen kan er alle kanten mee op!

Dresscode smart casual

Feestelijke maar nonchalante outfits zijn gegarandeerd bij deze dresscode. Heren dragen een pantalon met een overhemd, eventueel met een jasje, bretels, stropdas of gilet. Dames kunnen in dit geval kiezen voor jurkjes, rokken of jumpsuits. Je geeft gasten veel vrijheid en iedereen weet binnen deze dresscode een outfit te vinden. Of het nu gaat om een tante van 70 of een vriend in de 20…

Dresscode boho chic

De perfecte dresscode voor een jong koppel dat trouwt in Frankrijk of Italie, of natuurlijk gewoon in Nederland. Boho chic is geen officele dresscode voor een bruiloft, maar hip is deze stijl wel! Je vraagt je gasten zich boho chic te kleden en dit doen zij door dromerige lange wijde jurken te combineren met sandaaltjes, bloemen en kraaltjes. Heren kunnen zich naar deze stijl kleden door te kiezen voor linnen en mooie leren details. Deze dresscode is zeker niet voor ieder gezelschap weggelegd, maar mooi is het zeker.

Een kleur als dresscode

Het is ook mogelijk om je gasten een bepaalde kleur mee te geven om te dragen op jullie huwelijk. Hierin kunnen gasten alle kanten op met hun outfits maar vormen zij toch een geheel. Wanneer je kiest voor blauw, weet je zeker dat iedereen in een andere tint zal verschijnen. Rood zal een heftig geheel vormen en geel kent ook verschillende tinten. Roze is een kleur die de dag een absolute vrouwelijke sfeer zal geven en heren kunnen deze kleur toepassen in hun accessoires (stropdas, strik of bretels) of als jasje. Grijs kan ook ontzettend stijlvol uitpakken. Er is natuurlijk één kleur verboden. En dat is de kleur van de jurk van de bruid.

Denk jij er over na om een dresscode te hanteren op jullie bruiloft? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Het is belangrijk dat jullie dresscode goed bij jullie past en uitvoerbaar is voor alle gasten. Uiteindelijk maken zij wel zelf de keuze in welke outfit ze zullen verschijnen, maar je hebt in ieder geval je best gedaan om er een geheel van te maken! Wil je meer lezen over do’s en don’ts wat betreft outfits op een bruiloft? Dat lees je hier!