Gast

De gastenlijst: wie nodig je uit?

De gastenlijst samenstellen voor je bruiloft is misschien wel één van de moeilijkste dingen van de bruiloft. Het is moeilijk om keuzes te maken die passen bij je gevoel en bij je budget. Toch is het maken van een gastenlijst iets wat bij de dag hoort en kun je er maar beter snel aan beginnen.

De ideale gastenlijst

Begin met het opschrijven van iedereen die je uit zou willen nodigen voor je bruiloft. Deze lijst mag je gewoon onder elkaar maken, zonder rekening te houden met wie je bij welke gelegenheid aanwezig wilt hebben en hoe groot het budget is. Dit is de lijst met personen die je zou uitnodigen op jouw ideale bruiloft!

Wat is het budget per persoon?

Met het organiseren van je eigen bruiloft, stel je een budget beschikbaar. Iedere gast die aanwezig is kost geld. De gast moet te eten, te drinken, een cadeautje, aanwezig zijn. Afhankelijk van jouw budget kun je kijken wat jij per persoon kwijt kunt en dus ook hoeveel gasten je uit kunt nodigen. Stel richtlijnen voor jezelf op met hoeveel daggasten je uit wilt en kunt nodigen, hoeveel avondgasten je uit wilt en kunt nodigen en houd er ook rekening mee dat vrijwel alle daggasten ook avondgasten zijn.

Daggasten versus avondgasten?

Vervolgens ga je een verdeling maken. Categoriseer je ideale lijst in groepen. Van naaste familie tot verreweg familie, van collega’s tot kennissen. Noem maar op. Ga vervolgens de groepen opdelen in daggasten en avondgaten. Welke groepen passen in welke dagdelen?

De definitieve gastenlijst

Ten slotte is het tijd om de definitieve gastenlijst vast te gaan stellen. Dit heb je gedaan bij de vorige stap, tenzij je meer gasten dan budget hebt. In dat geval heb je twee opties. Je kunt één: kijken of er meer budget mogelijk is om meer gasten uit te nodigen of twee, je moet gaan schrappen. In groepen die elkaar kennen, kun je moeilijk schrappen. Bijvoorbeeld je collega’s: je kunt niet twee collega’s van de afdeling niet uitnodigen, terwijl je dat bij de rest wel doet.

Denk daar goed over na. Uiteindelijk ben jij degene die de keuzes maakt en gaat trouwen. Vraag jezelf af of de persoon jou ook zou uitnodigen voor zijn bruiloft, of de persoon het heel erg zou vinden als hij of zij niet zou komen en of jij het erg zou vinden als je deze persoon zou moeten missen op je trouwfeest. Op deze manier kom je al gauw tot een lijst met mensen die je echt graag uit wil nodigen.

Wie zou jij wel en niet uitnodigen voor je bruiloft?